Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D3305Ti + ... ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

D3305Ti + ... ?

witam

Z estrada skończyłem już dawno, ale lubie brzmienie sprzętu estradowego plus co jakiś czas zdarzają się małe imprezy dlatego myśle nad zestawem stereo pełnopasmowym.

Posiadam drivery selenium D3305Ti ( http://www.jblselenium.com/marcas/up...4e4f2b8dec.pdf ) w skrócie cewka 3", wylot 2" z typowo tweeterową góra dają popis i możliwość grania od 1kHz przy mocy zestawu 500W.

Problem jaki mam to dobrać coś sensownego na bas, coś co posiada niezłego kopniaka z niekoniecznie mega dużym zejściem na basie i w miare ładnie odtwarzanym pasmem do 1kHz. Głownie chodzi o to że mają pracować bez wspomagania subbasem ale bez schodzenia do 30Hz. Obecnie myślę nad http://www.precision-devices.com/fil...heet240413.pdf ze względu na papier. Wcześniej myślałem o beymie 15lx60 ale nie wiem czy to nie przesada bo to chyba bardziej głośnik do 3way.

Sugestie ?

O wzmacniacz proszę się nie pytać - zapas mocy jest.

Kwota? skoro myślę o Precision Device to można zrozumieć że nie martwie się tą kwestia.

Moje B&C 15PZB100 mają konkretne uderzenie, nie mniej średnica z nich jest taka sobie. Może spójrz na model 15PS76.

Skomentuj

Zapomniałem dodać, unikam B&C... dlatego ten temat nie wylądował też na forum estradowca.

Skomentuj

Ja myślałem kiedyś o 18sound 15MB700.

Skomentuj

Luzik :)
          Marian, ten 18sound fajny jest ale bas z niego będzie lichy, to głośnik do innych zastosowań. Prędzej MB1000 bym tu widział ale to i tak jeszcze chyba nie będzie najtrafniejszy wybór, PD z linku raczej lepiej się sprawdzi.

Skomentuj

Będąc u Drausa "macałem" któreś PD, chyba te najmocniejsze na bas, no i zrobiły na mnie wrażenie tylko wagą, były ciężkie jak cholera, za to skoku to nie miało prawie żadnego, Draus chyba je reanimował bo zawieszenia padły, i mówił że ni ciula by PD nie kupił.

Skomentuj

Tak w ogóle marke PD ktoś wykupił już jakiś czas temu czy mi sie wydaje ? chyba to eminence był

Co do założeń... do tej pory miałem styczność z różnymi 15" które próbowałem żenić z driverami 1" więc kryteria były inne, fakt faktem żaden nie oferował nic sensownego na basie, grając w konfiguracjach 15"+1" zawsze korektor szedł w ruch. Chciałbym uzyskać brzmienie które nie będzie potrzebowało korekcji na basie w większości aplikacji (pomieszczeń)

Odnośnie 18sound... również spoglądałem na ofertę i 15W750 wydawał się sensowny...

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                Odnośnie 18sound... również spoglądałem na ofertę i 15W750 wydawał się sensowny...
                W bardzo dużej skrzyni może coś z tego będzie.

Chciałbym uzyskać brzmienie które nie będzie potrzebowało korekcji na basie w większości aplikacji (pomieszczeń)
                To szukaj czegoś z niezbyt wysoką efektywnością na średnicy, bo z głośnika który ma 99db zawsze będzie mało basu.

Skomentuj

Jako że końcówka mocy będzie 4 kanałowa zastanawiam się czy pchać się w tę konfiguracje 15"+2"... albo sprzedać 2" i zrobić zestaw 2.2 z 15" bas i nadstawka 8"+1"

Skomentuj

sprzedać 2" i zrobić zestaw 2.2 z 15" bas i nadstawka 8"+1"
                    Jak dla mnie dużo lepsza opcja, każde pasmo wymiernie na tym zyska. Jestem za :)

Skomentuj

Ogólnie jestem zwolennikiem środka pasma granego przez papier w konfiguracji 3 albo 4way no ale chciałem te 2" wykorzystać jak już są... musze to jeszcze przemyśleć

Skomentuj

Ok, głośniki poszły na allegro. Pomysł na nadstawki jest ale ciągle do rozwiązania kwestia dołów.

Skomentuj

Czaruję...
                        X