Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Repliki Heco Argon 50

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Repliki Heco Argon 50

Witajcie,
    Jakiś czas temu kupiłem repliki kolumn Heco Argon 50 i niestety jedyną ich zaletą jest niestety jedynie wygląd i cena. Ktoś naprawdę się przyłożył - gdyby nie informacja od sprzedającego raczej bym się nie domyślił, że to nie jest fabryczna robota. Skrzynie są naprawdę wiernie odwzorowane i wyglądają rewelacyjnie. Są solidne i ciężkie. Niestety z walorami akustycznymi nie jest już tak kolorowo.

Konstrukcja oparta była na głośnikach
    średniotonowe Alphard WH651H81
    niskotonowe Alphard LW65H81
    wysokonowe GDWK 10/80
    zwrotnica to Janbo system A-3W-01 260/3200Hz

Dodatkowo coś z tym zestawem jest nie tak bo załatwiły mi już drugi wzmacniacz - nie znam się na tym - jeden kanał zaczął grać bardzo cicho. Efekty w obu wzmacniaczach takie same. Szkoda tylko, że wcześniej nie wpadłem na to, że to wina kolumn :( - przy okazji może wiecie co mogło paść?

Tak czy inaczej to nie jestem zadowolony z dźwięku. Zupełny brak basu i ogólnie grają bardzo płytko.

Czy moglibyście mi, laikowi, polecić jakieś głośniki do tej konstrukcji? Czy zwrotnice też musiałbym zmieniać? Jak sprawdzić co powoduje zwarcie i psuje wzmacniacze?

Pewnie potrzebne są dane co do konstrukcji. Wymiary 24x105x107cm. Jest w całości wykonana z HDF, ciężka -ok 28kg szt. Dwukomorowa z BF. Wygłuszona w całości. Jeśli jest taka potrzeba to pomierzę pojemności (ogólnie zaraz pod głośnikiem średniotonowym jest tłyta dzieląca komory; jest pod kątem i wznosi się ku tyłowi. Zdjęcia zaczerpnięte z neta ale moje wyglądają identycznie

Czytałem, że to ma znaczenie
    - wzmacniacz Denon DN-A100
    - pokój 22m kw
    - muzyka której słucham to głównie Rock

Co do wymagań to nie mam audiofilskiego ucha. Wystarczy, że będzie grać czysto, soczyście i z dynamicznym głębokim basem.

Mam nadzieję, że pomożecie.
    Pozdrawiam

Podaj średnice głośników oraz pojemności.
    Czy w razie czego jesteś w stanie zmienić front?
    No i jaki budżet na całą tę przemianę?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      Proponuję zapoznać się z regulaminem. Przeniosłem do działu akustyka.

Skomentuj

Przepraszam moda za zly dzial i za brak polskich znakow bo pisze z tablera.

Glosniki maja 6.5" srednicy czyli zewnetrzny wymiar 18cm.
        Pojemnosci pomierze jak wroce z pracy. Przeczytalem tez, ze duze znaczenie ma tez BR wiec jego tez pomierze i wieczorem podam wymiary.
        Co do wymiany frontow to nie biore tego pod uwage.
        Co do kosztow to jesli te zwrotnice ktore sa moglyby zostac to na glosniki chcialbym przdznaczyc 500-600zl - wiem, ze to nie duzo ale tez hi-endu nie oczekuje. Mam nadzieje, ze to wystarczy zeby kolumny graly przyzwoicie.

Skomentuj

Jak masz 500-600zł to wolałbym zrobić z tego 2drogi i dolny głośnik całkowicie odciąć. Podaj wymiary frontu, rozmieszczenie głośników względem górnej krawędzi i przede wszystkim litraż i rozmiar frezów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartek Wawa Zobacz posta
            Glosniki maja 6.5" srednicy czyli zewnetrzny wymiar 18cm.
            Konkretnie w mm a nie zgrubny wymiar. Trzeba będzie dobrać jakieś głośniki pod frezy, które już masz.

Co do kosztow to jesli te zwrotnice ktore sa moglyby zostac
            Zwrotnice trzeba będzie robić projektować od nowa. Raczej nie znajdzie projektu pod takie rozmieszczenie głośników. Chyba, że przerobisz na 2-way a dolny otwór jakoś zamaskujesz.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Frezy pod srednio i niskotonowki sa przystosowane pod glosniki o srednicy montazowej 180mm. Reszte wymiarow i jakis rysunek pogladowy zamieszcze wieczorem.
              Co myslicie o glosnikach wysokotonowych GDWK 10/80/26 ktore mam zamontowane? Wydawalo mi sie, ze one graly najlepiej z calego tego smiesznego zestawu. Chociaz tak jzk zaznaczylem nie mam audiofilskich aspiracji i to co dla mnie bylo w miare satysfakcjonujace dla Was moze byc zenujace.

Skomentuj

Co myslicie o glosnikach wysokotonowych GDWK 10/80/26 ktore mam zamontowane?
                Jedne z lepszych kopułek tonsila, choć szału nie robią. Pierwsze lepsze seasy zjedzą je. Ale jak nie masz dużych aspiracji to zostaw je

Skomentuj

Co myslicie o glosnikach wysokotonowych GDWK 10/80/26
                  Musisz brać pod uwagę konieczność zaprojektowania zwrotnicy.
                  Co wiąże się z wysyłką skrzynek i głośników do kogoś lub pokrycia kosztów wykonania skrzynek do pomiarów .
                  Koszty te będą większe niż wartość tych kopułek.

Jeśli otwór ma 180mm dokładnie to wejdą (niestety zostanie 1-2mm) :
                  FW168 (160PLN)
                  USHER AUDIO 8935A (270PLN)
                  18cm sesa (wszystkie mają jednakowy kosz 176mm) (300-400PLN)

180.5MM ma Dayton RS180 być może wejdzie. (200PLN)

Z tańszych :
                  Dayton DA175 który ma 176mm i kosztuje ~150PLN

Do tego sprzedajesz GDWK i kupujesz taniego wavecor-a
                  http://audiodrivers.eu/prest/pl/8-wy...ducent-wavecor
                  wszystkie mają 104mm front więc powinny wejść.

2 dziurę musisz razcej jakoś zamaskować.

Wejdzie jeszcze to :
                  http://www.stx.pl/wm-stx-6-5-1-5-200-8-f-s-fg.html
                  do tego jest projekt ale to raczej jak naprawdę budżet nie pozwoli na więcej.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    180.5MM ma Dayton RS180 być może wejdzie. (200PLN)
                    Rzuciłeś tą ceną z głowy czy on gdzieś za tyle chodzi ?

Skomentuj

Z głowy... teraz spr. 245PLN w polinku :(

Skomentuj

Nie na temat...
                        W zap-audio 240...dlatego pomyślałem, że gdzieś jakaś letnia promocja czy coś w ten deseń

Skomentuj

al170 i bingo - 180mm kosz i tanio forumowicz sprzedaje :
                          http://diyaudio.pl/showthread.php/22...sher-9950-c-15

Skomentuj

Pomysły reanimacji dobre
                            Skrzynki ładne

Tylko jak to wszystko połączyć, żeby było ok? :(
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Miałem 2 dni obsuwy z tymi wymiarami ale weekend był zbyt ładny żeby siedzieć przed kompem.
                              Zrobiłem taki szkic poglądowy (sorry, że ma trochę zachwiane proporcje ale robiłem go na szybko w paint'cie bo gdzieś zasiałem klucz do AUTO Cada i nie mogłem go zainstalować)

Co do wuboru głośników to zależałoby mi na zachowaniu dotychczasowego wyglądu i konstrukcji 3-drożnej. Czy naprawdę nie ma nic co gra na zadowalającym poziomie i nie kosztuje trochę mniej?
                              Tak się zastanawiam nad sensem całej tej przebudowy i chciałbym wiedzieć czy wkładając w te kolumny np 800zł czy będę grać lepiej niż jakaś fabryczna konstrukcja z drugiej ręki wylicytowana (nie jakoś mega okazjonalnie) na allegro.

Uświadomcie mnie jako laika bo nie chcę wywarzać otwartych drzwi i wydać na głośniki parę stów a potem się okaże, że np HECO ASTRON 500 (pierwszy z brzegu przykład - nie chcę się zagłębiać w specyfikację i jakość tego zestawu) za 400zł wciągają te moje nosem.

Chcę po prostu wiedzieć, że to co robię ma sens i, że buduję kolumnę dlatego że:
                              a) nie ma odpowiadającej moim wymaganiom na rynku
                              b) fabryczna konstrukcja na zbliżonym poziomie kosztowała by "x" razy więcej niż home made

Skomentuj

Zasadniczym problemem w przebudowie tej konstrukcji są:
                                - duży litraż dla dolnego głośnika - mało który głośnik o średnicy 180mm będzie dobrze grał w tak dużym litrażu.
                                - konkretne średnice głośników (180mm) - mało jest głośników, które wpasujesz w to wizualnie
                                - rozmieszczenie głośników, przez które raczej nie znajdziesz gotowej konstrukcji

I tak jak za duży litraż można spokojnie obejść wkładając coś do środka (dobrze, że port BR jest u góry) tak problemu z doborem głośników i zwrotnicy już tak łatwo nie przeskoczysz. Zasadniczo jeśli już znajdą się głośniki to projekt zwrotnicy i tak będziesz musiał komuś zlecić a to są koszta. Zestaw trzech głośników na stronę za minimum 100zł /szt + projekt zwrotnicy + koszt zwrotnicy to będzie minimum 1000zł. A głośniki za 100zł/szt szału nie robią. Nie bez przyczyny proponują Ci przerobienie konstrukcji na dwudrożną bo z powyższych problemów zostaje jeden - dobrać głośnik o wymaganej średnicy. Projekt zwrotnicy pewnie się znajdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  Projekt zwrotnicy pewnie się znajdzie.
                                  Albo i nie :)

AL170 pasuje idealnie ale zwrotki do takiego zestawienia nie widzę .
                                  600PLN (pod warunkiem że kupisz za te 4 stówy od forumowicza) za głośniki + 150-200PLN za zwrotki + koszt płyt wiórowych do budki testowej (kilkadziesiąt PLN).
                                  (ze swojej strony mogę zaproponować wykonanie zwrotki po kosztach pod warunkiem, że projekt w całości zostanie udostępniony na forum)
                                  1KPLN jak nic.
                                  Ale zestaw "sklepowy" z takimi głośnikami kosztował by pewnie parę tys.
                                  Nie wiem czy opłaca się wkładać coś tańszego w sumie ładne skrzynki.
                                  Czy nie lepiej rozejrzeć się za jakąś używką.

Dolny głośnik może zostać jako atrapa (nie podłączony :) )

Skomentuj

Widze, ze nikt na forum nie ma innych pomyslow wiec pozostaje mi albo zwiekszenie budzetu albo przystanie na konstrukcje dwudrozna.

Pewnie wywolane jest to brakiem doswiadczenia ale czy uwazacie, ze jesli wykorzystam tylko gorne czesci kolumny to meze to dac zadowalajacy efekt? Nie jestem pewien ile basu moze dostarczyc 15litrowa puszka. Czy o nie za malo do pokoju 22 m kw?
                                    Co myslicie o tym Al 170, czy ta 15litrowa zamknieta obudowa bez bass refleksu pozwoli wykorzystac jego potencjal?
                                    Czy do tego glosnika moglyby zostac te wysokotonowki, ktore mam.
                                    Ogolnie nie wiem czego sie moge spodziewac.

Czy Al 170 ma racje bytu w pozniejszej przebudowie kolumny zpowrotem na konstrukcje gdzie zmienilbym zwrotnice i dolozyl glosnik niskotonow6 na dol.

Skomentuj

Musisz sobie odp. na kilka pytań :
                                      1. Czy możesz wydać więcej niż założyłeś i chcesz ?
                                      2. Czy chcesz po prostu żeby to grało i tyle czy chcesz zrobić coś fajnego na dłużej ?
                                      3. Czy docenisz lepsze głośniki ?

zwrotnice i dolozyl glosnik niskotonow6 na dol.
                                      Nie ma sensownego 18cm głośnika basowego. Nie ma sensu robić takiej konstrukcji.
                                      Możesz w przyszłości dołożyć drugi taki sam głośnik i zrobić konstrukcje 2.5 . (dolny głosik odtwarza tylko bas a górny bas i średnie)
                                      Upraszczając masz 2 x więcej basu.

Czy do tego glosnika moglyby zostac te wysokotonowki, ktore mam.
                                      Nie.
                                      Szkoda tego głośnika do tak kiepskiej kopułki.

Co myslicie o tym Al 170, czy ta 15litrowa zamknieta obudowa bez bass refleksu pozwoli wykorzystac jego potencjal?
                                      Komorę na nisko średniak będziesz musiał przynajmniej wyposażyć w bass reflex a najlepiej powiększyć komorę do 30l (al130)
                                      Zdaje sobie spr. że nie będzie to łatwe.

Jak chcesz tanio żeby tylko grało to :
                                      zostawiasz GDWK.
                                      dokupujesz to :
                                      http://www.stx.pl/wm-stx-6-5-1-5-200-8-f-s-fg.html
                                      lub to
                                      http://www.stx.pl/gdn-17-140-8-scx.html

w wkładasz po 2 sztuki do kolumny i robisz 2.5 way na tym.
                                      Jednak i tak czy chcesz czy nie musisz wysłać na pomiary bo nie ma do tego zwrotnicy.
                                      I nie licz na fajerwerki z tych popielniczek.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Nie ma sensownego 18cm głośnika basowego. Nie ma sensu robić takiej konstrukcji.
                                        A ja bym się pokusił o coś takiego http://www.wavecor.com/html/sw182bd01_02.html
                                        Do tego AL170 na środek i np http://audiodrivers.eu/prest/pl/147-...t-328-104.html
                                        I jakościowo powinno bardzo fajnie zagrać :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X