Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera DIY.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwoofera DIY.

Witam, mam na koncie udany projekt kolumn stx fx 300 i chciałem uzupełnić go o subwoofer, rónież własnej roboty. Przeszukuję internet od kilku dniu poszukując informacje na temat budowy subwooferów, ale informacji w porównaniu do kolumn jest dużo mniej. Ma to być konstrukcja br, do słuchania głownie muzyki, czasami film, pokój 20m. Pierwszy problem to wybór panela zasilającego głosnik. Miałem nadizeję, że kupię wzmacniacz produkcji Pana Irka, ale jest to raczej niemożliwe. Znalazłem w internecie coś takiego: http://www.subwoofery.pl/page3.php , czy miał ktoś z tym do czynienia, czy jest to godne uwagi ? Co do głośnika to jestem zadowolony z głosników w moich kolumnach wieć myślałem o stx (ale nie musi to być stx). Jest to moj drugi projekt ale zupełnie się na tym nie znam i chciałbym prosić o jakiś projekt lub po prostu o pomoc w wyborze. Na stornie stx znalazłem coś takiego: http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-500-8-f-a-pc-x.html , czy ma sens łączenie tego głosnika z jednym ze wzmacniaczy z wyżej wymienionej storny ? Chciałbym przeznaczyć ok. 1000zł, może troche więcej. Pozdrawiam

glosnik wybrales dobrze - ciekawy glosnik godny polecenia
    ale to niestety 8ohm wiec potrzebuje bardzo mocnego wzmacniacza
    proponuje poszukac jakiegos forumowicza ktory zlozy jakis panel. np uniamp w mostku czesto daja do tego glosnika

o tych panelach bylo kiedys na forum. jak od strony elektronicznej jeszcze jakos sie obronily, to w kwestii mocy i chlodzenia sa watpliwosci

Skomentuj

tak właśnie myślałem, że może być problem z napędzeniem tego głosnika. Na forum nikogo nie znam a od tak raczej nikt mi nie zrobi aktywnego wzmaka pod ten głośnik. Co do tych paneli to też gdzieś to wyczytałem, ale to chyba obecnie jedyna opcja jaka pozostaje. Jak radiator nie wyrobi to będzie na gwarancji a w 20m pokoju i tak się tego na max nie rozkręci. Co myslicie o połączeniu RSS265HF-4 10" + http://www.subwoofery.pl/page17.php ?

Skomentuj

mozna zaryzykowac
        a moze inna opcja - zamiast panelowego wzmacniacza kupic uzywana estradowke?

przypomnialo mi sie ze podobno w parts-express sa dosc tanie wzmacniacze

---------- Post dodany o 19:36 ---------- Poprzedni post o 19:34 ----------

http://www.parts-express.com/pe/show...number=300-803

Skomentuj

Chyba w ściąganie z USA części nie chcę się bawić, brak gwarancji, a przesyłka pewnie strasznie droga.No nic, jezeli nikt inny nie podrzuci jakiegoś pomysłu, innego głosnika lub innego wzmaka to chyba pozostane przy tym bo nic więcej nie jestem w stanie wymyślić. Wiekszość projektów w intrenecie jest na panelu Pana Irka, ktory obecnie ich nie robi.

Skomentuj

w akkusie i akustyku masz panele... z ciekawosci mozesz zajzec

Skomentuj

Przecież możesz poszukać sobie osoby która by to zrobiła. Pewnie i tak wyjdzie taniej zapłacić komuś za robotę i materiały niż sprowadzać nie wiadomo skąd.

Skomentuj

A co sadzicie o polaczeniu http://www.parts-express.com/pe/show...number=300-803 i RSS315HF-4 12" w zamknietej budzie ?

Skomentuj

Możesz zawsze kupić kit Holtona 400, z trafem, zasilaczem, filtrem i kitem zmieścisz się myślę w 400zł.
                  Wielkiej filozofii nie ma w poskładaniu tego w całość.
                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

niestety nie zmiesci sie

Skomentuj

Prosty kit filtra ok 40zł
                      Kit Holtona 125 http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...osfet-400W./60
                      Trafo do holtona 145 z wysylka http://allegro.pl/transformator-toro...441408526.html
                      trafo do filtra 20
                      Mostek, kondensatory 80
                      Radiator ~40

Lekko trzeba nagiąć budżet

Skomentuj

+ blacha + kable, gniazda + odpowiednia wiedza zeby to zlozyc i uruchomic

mi by sie nie chcialo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          mi by sie nie chcialo
                          To samo jest w drugą stronę, jak ktoś chce zaprojektować zwrotnice a nie ma o tym pojęcia.

Skomentuj

Można zawsze zastosować Zbiga 3.0, sam mam suba na wyżej wymienionym głośniku i napędzam go H250, mocy jak na moje użytkowanie raczej nie brakuje. Jeśli chcesz gotową końcówkę z sporą mocą wyjściową to Sharp 8800 ma 2x320W RMS Dołożyć mu wystarczy dobry filtr.

Skomentuj

Ten scharp to nic specjalnego. Jest wiele negatywnych opini

Skomentuj

Miałem kiedyś kompletną wieżę(kilka lat temu) ale 7700 i radziłą sobie dobrze z Altusami 140.

Skomentuj

Sharpa bym sobie podarował, nigdy nie wiesz co kupujesz.

Skomentuj

Do swoich kolumn zwrotnice wykonalem samemu ale z tym holtonem bym sobie raczej nie poradzil i wole cos gotowego. Sharpa widze ze tez nie polecacie. Moze ktos sie wypowie na teamt mojego pomyslu z gory ? Ten wzmak daytona zagra lepiej niz PA 380.4 ? W innym dziale widzialem gotowa konstrukcje suba na tym glosniku i na wzmacniaczu PM 380.4 i wlasciciel jest zadowolony z efektu. Chcialem sie jeszcze upewnic czy taki zwmacniacz daytona moze zagrac lepiej pomimo ze ma mniej wat.

Skomentuj

Ciężko stwierdzić co lepiej zagra ale w każdym bądź razie moce raczej są zawyżone, dość znacznie

Skomentuj

W jednym i w drugim ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X