Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na TIW 200 XS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na TIW 200 XS

Panowie potrzebuje pomocy mam zamiar zbudować suba na tym głośniku w obudowie zamkniętej,
    pow. pokoju ok 20 m 2 i teraz moje problemy
    pierwszy jaki ma być litraż jedni podają ze 25 l na stronie zalecaj.a 30 l a spotkałem się tez z projektem 35 l czy ma ktoś z was jakieś doświadczenia z tym głośnikiem, ma to być do muzyki głownie z przodami AE Neo 3 no i jeszcze najważniejsza rzecz skąd i jaki panel do tego zalecacie

z góry bardzo dzieki

Jacek

Uzytkownik Racjonalny powinien Ci pomoc w temacie tych glosnikow :)

Skomentuj

A czemu do tego głosniczka clozet?
      To hybryda jest lubi zamruczeć niskim basem a w clozecie 30hz bedzie cieżko osiagnac.

Skomentuj

Jak pisałem głownie do muzyki będzie używany no i nie ukrywam ze br mnie się wydaja troche ciagnacy opozniony i słyszałem te fronty z NEO subem i gra to jak dla mnie wystarczająco dobrze wiec postanowiłem tanszym kosztem jak sadze zrobić podobny a nawet o lepszych parametrach subwoofer

Skomentuj

Panel albo robisz sam, albo zlecasz wykonanie, albo sciagasz z parts-express.
          Irek nie ma czasu a panele ze sklepow kosztuja za duzo

Skomentuj

http://www.parts-express.com/pe/show...number=300-803
            czy ten by wystarczył ew oprócz Irka ktoś sie tym zajmuje jakies podpowiedzi

Skomentuj

Bedzie optymalny.
              Kolego jesli chcesz wiecej basu to br a jesli interesuje cie jakoś ponad wszystko bez niskiego tapniencia to clozecik maly ale wtedy 40-60hz zrobi najwieksze cisnienie i nie wiem czy to nie zawysoko dla ciebie.
              A br jest przeciagnienty wtedy kiedy buda jest za duża taki tiw w 45L br strojonym na 26hz zagra dynamicznie:)

Skomentuj

OK zdecydowałem się na br i teraz na stronie visatona jest rysunek suba t-20.39 tylko ile doliczyć na ten ampli z express parts i ew które wymiary powiekszyć

z góry dzieki

Skomentuj

Ja mam suba na tym głośniku w obudowie zamkniętej 25 litrów. Nie narzekam, pomiary z efektami pokoju wykazują pasmo do 30 Hz bez problemów, choć oczywiście musiałem go nieco podbić na korektorze. Do muzyki idealnie się wtedy nadaje, żadnej mułowatości.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                    Ja mam suba na tym głośniku w obudowie zamkniętej 25 litrów
                    A w jakim pokoju?

Skomentuj

jakieś 20 m^2.

Skomentuj

Panowie fachowcy panel juz jedzie z usa tylko dalej mam dylemat co do wymiarów skrzynki ze strony wisatona a mianowicie pisze zeby odseparowac wzmacniacz od komory z głośnikiem czyli zrobic pudło według schematu i dodać przedłużyć o głebokość wzmacniacza ok 12cm (tak wywnioskowałem ze strony partexpress) czy zamknac przestrzeń głosnika i dodać skrzynke na wzmacniacz mowiac prosto odseperowac wzmacniacz jak to zalecają ??

Skomentuj

jesli zamowiles wzmacniacz z gornego linka to nie musisz dawac zadnej odseparowanej skrzynki bo obudowa wzmacniacza chroni go. Natomiast jesli znajdzie sie z tylu tej samej budy co glosniki musisz uwzglednic to w projekcie litraza netto. Czyli jak projekt zaklada 30 l np. to musi to byc 30+pi razy oko litraz wzmaka. Jak go wyliczysz? wez wymiary wzmaka ze strony i policz.
                          Natomiast z wlasnego doswiadczenia ( nie duzego co prawda) to i tak robil bym komore dedykowana nie bedzie problemow ze szczelnoscio, wyjmowac latwiej a i jest pewnosc ze wzmak mimo takiego pancerz bedzie mial "milsze" warunki pracy.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez foka102 Zobacz posta
                            panel juz jedzie z usa
                            Jaki wyszedł Ci koszt wysyłki?

Skomentuj

jak przyjdzie to napisze napewno

Skomentuj

ja bym jednak dal to w osobnej komorze

Skomentuj

Przy tym głośniku też bym dał w osobnej komorze, bo ciśnienie jest duże.

Zamieszczone przez foka102 Zobacz posta
                                  jak przyjdzie to napisze napewno
                                  Ile Cie to wyszło? Sam wszystko załatwiałeś? Jak sprawuje się panel?

Skomentuj

też bym chciał wiedzieć jakie koszty?

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                      Ja mam suba na tym głośniku w obudowie zamkniętej 25 litrów. Nie narzekam, pomiary z efektami pokoju wykazują pasmo do 30 Hz bez problemów, choć oczywiście musiałem go nieco podbić na korektorze. Do muzyki idealnie się wtedy nadaje, żadnej mułowatości.
                                      Do 30Hz przy jakim spadku efektywności? U mnie ten sam egzemplarz grał w 33litrach i 30Hz z niego nie dało się usłyszeć w OZ. Co innego w linii transmisyjnej, w której jego największym problemem była słaba wytrzymałość mocowa.

Skomentuj

Muszę znaleźć pomiary.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X