Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elac A.R.E.S. alpha 4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Elac A.R.E.S. alpha 4

Witam wszystkich Diyowców. :) Forum odwiedzam codziennie zazwyczaj czytając wasze zmagania z różnymi projektami lecz dziś mam do was pytanie.
    Posiadam od około roku kupione z drugiej ręki monitory Elac A.R.E.S. alpha 4. Kupiłem je na licytacji. Technicznie sprawne lecz skrzynki były lekko zniszczone poprzez montowanie ich do uchwytów z tyłu i boku obudowy co pozostawiło otwory po śrubach a okleina w narożnikach też wyglądała już na mocno zmęczoną. Co do przetworników to głośniki średnio-niskotonowe są stanie idealnym (zawieszenie gumowe) lecz wysoko-tonowe a dokładniej jeden z nich był rozklejany pewnie w celu naprawy wymiany cewki i membrana jest w nim w jednym punkcie przepalona na wylot. Te kolumienki bardzo przypadły mi do gustu pod względem brzmieniowym ponieważ grają bardzo dynamicznie, miękko i przyjemnie i postanowiłem je odnowić i dać im drugą szansę. Zerwałem okleinę i położyłem wg waszych wskazówek fornir modyfikowany co robiłem pierwszy raz ale jestem zaskoczony efektem bo przerósł moje oczekiwania i wyszło to naprawdę ładnie. Po ogarnięciu głośników zamierzam je polakierować. Moje pytanie dotyczy wymiany głośników wysoko-tonowych tzn jakie mógłbym zastosować niedrogie przetworniki aby pozbyć się starych i zachować charakter kolumn. Jeśli chodzi o otwór montażowy do ma on 5cm średnicy lecz mogę go delikatnie powiększyć jeśli będzie taka potrzeba. Zwrotnicy wewnątrz w zasadzie nie ma tzn fabrycznie kondensator na górę i chyba rezystor (nie wiem dokładnie) na głośnik niskotonowy ale gra to bardzo pięknie i to mi wystarczy więc chciałbym tylko wymienić głośniki wysoko-tonowe. Nie mam też pojęcia ponieważ w internecie ni mogę nic odszukać na temat przetworników zastosowanych w tej kolumnie, jeśli ktoś wie co to za głośniki to chętnie się dowiem. Zasilałem je amplitunerem Technics SA-303, Wzmacniaczem Kenwood KA-3020 oraz Onkyo 8630 jakie posiadam i pod każdym wzmacniaczem grają naprawdę ładnie. Jest to mój zapasowy zestaw odsłuchowy. Słucham głownie ambientu, szeroko pojętej elektroniki oraz czasami klimatów typu chilli zet :)

Kolumny fabrycznie wyglądały tak (zdjęcie zapożyczone)

Tabliczka

Fornir

Przetworniki

Elementy

Mozna podmienic ten czarny kondensator, na cos lepszego. Koszt niewielki, a roznica w dzwieku moze byc duza, oczywiscie na plus.

Skomentuj

Jaki polecasz kondensator tutaj zastosować? Co z głośnikami wysoko-tonowymi które chciałbym wymienić?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
        Proszę zamieścić zdjęcia za pomocą mechanizmu do tego służącego i zapoznać się z regulaminem.

Skomentuj

Dowolony MKP, Cross-Cap czy cos w podobie. Zmiany glosnika wysokotonowego nie polecamy, bo trzeba do tego zrobic nowa zwrotnice.

Skomentuj

Nie mogę zastosować starych głosników wysoko-tonowych ponieważ jeden jak pisałem ma nadpaloną membranę pewnie komuś przy grzebaniu w tym głośniku lutownica się omsknęła i głośnik ten zniekształca dźwięk. Czy nie można zastosować innych wysoko-tonówek do tej aplikacji? Ważne aby dźwięk nie był krzykliwy i ostry ale łagodny i przyjemny dla ucha.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              zrobic nowa zwrotnice.
              przecież tam nie ma żadnej zwrotnicy :P Tylko kond pewnie wsadzony na oko i tyle.

Nie wiem co doradzić sensownego w takiej sytuacji.

Skomentuj

Dokładnie, zwrotnicy brak, woofer jest puszczony pełnym pasmem i góra przed kondensator. Potrzebuję wymienić tylko wysokotonowce ale nie wiem jakie zastosowac aby nie zrobić bałaganu z dźwiękiem.

Skomentuj

No to wsadzic na gore "byle co" w podobnych rozmiarach z ta sama impedancja. ten sam kondensator i tlumic na ucho lpadem lub moze sam rez styknie. Pewnie ten tweeter ma niska sprawnosc, wiec szukac czegos, co ma nie wiecej jak 89 db.

Skomentuj

Stx moze byc? :-)

Skomentuj

Może mi ktoś podpowiedzieć czy mogę zastosować ten przetwornik stx - http://www.stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-p-pc.html
                      i kondensator który był fabrycznie 2,2uF?

Skomentuj

Dla samego zabezpieczenia głośnika może być 2,2uF. Nie mniej, aby wyrównać SPL głośników, będziesz musiał jeszcze dołozyć tłumik na wysokotonówkę.
                        Polecam zapoznać się z podstawowymi artykułami na temat zwrotnic.
                        http://diyaudio.pl/content.php/68-Tlumik-%28L-pad%29

Skomentuj

przyjmując bo nie znam parametrów głosnika wysokotonowego jaki tam był że ma on 89db jak podpowiedział jeden forumowicz rozumiem że mam stx'a stłumić o 3db tak?

Skomentuj

Teoretycznie możemy gdybać... Praktycznie nie wiadomo jaki poziom mają Twoje kolumny, więc zrób to pod siebie na słuch.

Skomentuj

Czaruję...
                            X