Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dwa pytania ad strojenia zwrotki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dwa pytania ad strojenia zwrotki

Jestem po pierwszym wykozystaniu SW do projektowania zwrotnicy. Kolumny na peresach HDS 164 i vifie xt -25. Udalo mi sie doprowadzic do liniowej charakterystyki (bylo to ciężkie przez silny rezonans hds przy ok 4kHz) ale filtrowanie jest dosc nietypowe i mam w zwiazku z tym dwa pytania:

1. Jakie są konsekwencje tak szerokiego zakresu wspolpracy głosników (na wykresie widac ze przedzial w ktorym i jeden i drugi wplywa na charakterystyke to od 1kHz do 5kHz)?
    2. Widac niespojnosc fazową przy 4-5kHz (wykres vify nad sumą),- czy przymknąć na to oko?

filtry HDS- szeregowo cewka 1,5mH rownolegle 6,8uF
    vysokotonowy (vifa) szeregowo 10uF rownolegle 0,33mH + tlumik 2 dB.

zalaczam wykres przenoszenia (faza bez polecenia delay wiec nieczytelna)

pozdrawiam
    Załączone pliki

10 mikro to za dużo. Zrobił się z tego I rząd dla Vify, daj 4,7 mikro. Wysokotonówka nie może pracować w tak szerokim zakresie. Konsekwencje: praca w obszarze rezonansu, za duże obciążenie mocą, dym! Nie będzie przestrzeni w dzwięku słychać. Po prostu oba głosniki pchają się w "nie swój obszar" i im to za bardzo nie wychodzi, brzmieniowo i "na zdrowie" (rezonanse, zabarwienia, obciążenie mocą)

Skomentuj

Na poczatku swoje arta o SW pisałem ,że dążenie do jak najbardziej płaskiej ch-ki czasem nie ma sensu. Bo wychodzą rozne kwiatki np. jak ten , praktycznie nie filtrowany wysokotonowy.

Te głośniki chyba nie są jakieś wyjątkowo kłopotliwe w aplikacji. Przebuduj troche te filtry. Zastosuj torżsame ch-ki akustyczne dla obu głośników, najprościej stworzyć wzorzec np. buterwortha 2 rz na 3kHz i sobie mniej wiejcej do niego optymalizować tak aby ch-ka po lewej i prawej stronie miejsca podziały wyglądała tak samo. Zwykle powoduje to jednocześnie zgodność fazową.

Na twoim wykresie widać nie masz szeroki zakres wspólnej pracy i nic dziwnego ,że nie udało się utrzymać zgodnej fazy np. na ok 4.5kHz głośniki pracują z mocno rozjechanymi fazami. Jeżeli ch-ki akustyczne obu głośnikow bedą wyglądały po ludzku to znikną wszystkie problemy a ch-ka sumaryczna tez bedzie płaska .

Skomentuj

Generalnie nie ma nic zlego w tym ze glosniki wspolpracuja ze soba w szerokim zakresie a jest to charakterystyczne dla filtrow o malej stromosci. Ktore sa przez niektorych uwazane za najlepsze. Wazne jest zeby nie spalic glosnika wysokotonowego co w tym przypadku moze sie zdazyc.
        Jak juz tak bawisz sie pomiarami to wykonaj jeszcze pomiary katowe np +-30stopni w pionie i poziomie wtedy zobaczysz co sie dzieje z charakterystykami.

Skomentuj

Witam,
          Na pierwszy rzut oka najprawdopodobniej Twój filtr dla xt ma podbicie co najmniej w zakresie 2-2,5k. Moim zdaniem jest to niekorzystne, zmień pojemność z 10 na 6,8 i sprawdź co uzyskasz z pomiaru. Przy kolejnej próbie zmień również pojemność dla hds`a z 6,8 na 8,2. Dalej, to zależy jakie uzyskasz wyniki z pomiarów.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

vifie raczej nie grozi spalenie ( w impulsie ma ona podobno nawet kilowat). Rezonans ma wg pomiarow przy ok 630hz wiec jakos drastycznie nie wchodze nawet w harmoniczne. Co do filtrowania to tez nie jest takie slabe (patrz wykres przed filtrowaniem ktory zaraz dodam). Yoshi- robilem dokladnie tak jak pisaleś tyle ze dla 2800hz a nie 3000. I wtedy wlasnie ciagle mialem gorke od rezonansu hds przy 4000hz. Załaączam charakterystyki prrzed filtrowaniem vify i hds. Generalnie napisalem ten post aby spac spokojnie a wy mi tu zamet siejecie :). Żartuje - oczywiscie dzieki za wszystkie sugestie i ew. prosze o jeszcze....
            Załączone pliki

Skomentuj

[code]
              • [g]lol co to ma byc zarty czy co he he he he[/g]
              [/code]

Skomentuj

Górka od rezonansu i tak będzie, przy tak niskim rzędzie filtra to nieuniknione, ale jeśli podział jest przy ok. 3 kHz to jej słyszalność będzie ograniczona.
                Kilowat?! Nie wierzę... gdzie tak jest napisane?
                Ostateczną weryfikację prokejtu zwrotnicy i tak trzeba zrobić "na ucho" - bo nie jest ważne czy jest idealnie płasko itd - głośnik gra w konkretnym pomieszczeniu i dla konkretnej osoby, a nie w komorze bezechowej i chyba lepiej zostawić tak jaki nam dźwięk odpowiada, a nie jak wygląda lepiej na wykreasch?!
                Ale właśnie - jak to gra?

Skomentuj

To jak to gra to juz tylko twoje subiektywne odczucie. Wazne jest to czy ta vifa to wytrzyma. Dlatego powinienes zmierzyc elektryczna charakterystyke filtracji vify ktora pokaze Ci przy jakiej czestotliwosci glosnik zaczyna elektrycznie pracowac. Z charakterystyki akustycznej nie da sie tego okreslic. Bo podzial akustyczny to nie to samo co podzial elektryczny. No i kolejna sprawa impedancja twojego wynalazku. Przy filtrze wysokotonowym skladajacym sie z duzego kondensatora szeregowego 10uF i bardzo malej cewki 0,33mH foltr ten osiaga bardzo duza dobroc co najprawdopodobniej odbije sie tym ze na charakterystyce impedancji bedziesz mial dolek na czestotliwosci rezonansu tego filtra. Przypuszczam ze bedzie to dolek nawet ponizej 4omow.

Jak chcesz walczyc z rezonansem glosnika niskosredniotonowego to sprobuj zrobic filtr z pulapka rezonansowa wg mojego patentu ktory zastosowalem dla ARN150. Dzieki takiej filtracji rezonans znikl calkowicie z charakterystyki prztwarzania i dosc znaczaco z charakterystyki wodospadowej gdzie byl jest widoczny.
                  Taki filtr to zwykly filtr 12dB/okt a dodatkowa cewka tworzy z kondensatorem uklad pulapki rezonansowej. Najpierw dobierasz cewke glowna i kondensator a potem obliczasz cewke pulapki tak zeby rezonans byl w odpowiednim punkcie.

Polecam pomiary z odleglosci 0,5m bo beda bardziej czytelne a dla malego zestawu glosnikowego ta odleglosc jest w sam raz.
                  Załączone pliki

Skomentuj

dochodze do wniosku że irek to jest genialny gość jednak. Z tesli robi +-1db . jak zdobęde sprzęt pomiarowy to... uohooh.

Skomentuj

z tymi teslami mozna opwalczyć :) ja nie chwaląc się wyciągnąłem +-2dB z STX'ów w 3way :) i to na poziomie ponad 90dB co było największym wyzwaniem (zaczęło się od 86dB)

Skomentuj

Zamieszczone przez Molibden
                        Górka od rezonansu i tak będzie, przy tak niskim rzędzie filtra to nieuniknione, ale jeśli podział jest przy ok. 3 kHz to jej słyszalność będzie ograniczona.
                        Kilowat?! Nie wierzę... gdzie tak jest napisane?
                        Ostateczną weryfikację prokejtu zwrotnicy i tak trzeba zrobić "na ucho" - bo nie jest ważne czy jest idealnie płasko itd - głośnik gra w konkretnym pomieszczeniu i dla konkretnej osoby, a nie w komorze bezechowej i chyba lepiej zostawić tak jaki nam dźwięk odpowiada, a nie jak wygląda lepiej na wykreasch?!
                        Ale właśnie - jak to gra?
                        Molibdenie tu jest napisane: http://www.akustyk.com.pl/teoria.html (p. 4 -"moc znamionowa" wierzyc albo nie wierzyc? -oto jest pytanie). Jak to brzmi? jeszcze nie wiem dzis ide na poczte odebrac elementy zwrotki- na szczescie zamowilem zestawy kondów od 4 do 10 mikro i pare cewek wiec oczywiscie bede mogl wszystko zweryfikowac pomiarami i odsłuchami "po".
                        Co do impedancji o ile pamietam (nie mam na tym kompie pomiarów) to przynajmniej z symulacji wynikala w miejscu podzialu bardzo wysoka gorka tak cos ok 35 om (pamietam bo nawet sie tym zmartwilem- jaki to mialo by wpływ?). Nad płapką sie zastanawialem ale nie mam w tym temacie doswiadczenia (czy to aby nie obnizy efektywnosci?). A tak w ogole to dzis rano naszla mnie mysl- "czy to aby nie jest sztuka dla sztuki?- czy mam sie martwić dolkami +- 3db skoro charakterystyka pomieszczenia odsłuchowego zagwarantuje mi dolki +-10db? Do tego mierząc i "bramkując" oszukujemy samych siebie-ucho nie bramkuje (niestety)" Ale to są chyba dylematy nierozwiazywalne... pozdrawiam (optymalizować, optymalizować,optymalizować...)

Skomentuj

Co z tego, że po filtracji widać ,ze coś tam twój filtr przefiltrował jak i tak jest do dupy. Masz -6dB wg średniej efektwyności jeszcze na 2kHz a -12dB na 1,2kHz. To ma być filtracja ?
                          Vifka wytrzyma nawet 10kW w 1ns . Takie parametry są o kant .. rozbić liczy się moc ciągła.
                          Co z tego ,że vifa ma rezonans na 630 Hz jak każdy ci powie ,że trzeba ja relatywnie wysoko filtrować i cały ten niski rezonans jest zbędny. Niedostateczna filtracja to nie tyle spalenie głośnika bo jak sie cicho słucha to nic mu sie nie stanie , to zniekształcenia wprowadzane przez głośnik.

Filtry z płupaką rezonansową może i ładnie wyglądają na ch-ce ale akustycznie są nienajlepsze.

Skomentuj

To co mam zrobić 4 rząd? Ten filtr tnie dosc ostro elektrycznie a to ze spadek charakterystyki utrzymuje sie tak długo wysoko to wina samej charakterystyki glosnika przed filtrowaniem (generalnie cos mi sie wydaje ze moj pomiar jest błędny wlasnie w zakresie ponizej 3 khz i dlatego mam te kolopoty z filtrem- wlasnie znalazlem wiarygodne pomiary vify xt i wygladaja troche inaczej: http://my.starstream.net/mk/Webpages.../vifa_xt25.htm ) . Jak zaczne ciąc wyzej to klopot z rezonansem hds bedzie jeszcze wiekszy. Wiem ze liczy sie moc ciagla ale tej vife takze nie brakuje. Wiem rowniez ze nie nalezy jej ciac ponizej 2600hz bo ma dosc wysokie znieksztalcenia harmoniczne (choc w np sundialach impektusach jest cięta na 2200hz).

Skomentuj

Przeczytałem to co Akustyk (p. Kisiel czy ktoś taki) pisze n.t. mocy maksymalnej. I nie wierzę! Nie wiadomo, jakie jest spektrum dźwięku testowego i jaka filtracja. Przecież nikt nie podłącza 100-watowego głośnika pod żródło, które ma 1kW, chociażby nawet w piku! Ta moc to jest przed filtrem i w bardzo specyficznych warunkach. A kto słucha 1-sekundowych impulsów w 2-sekundowych odstępach? Nijak to się ma do rzeczywistości. Takie parametry podaje z sensem np. Tonsil: moc przed filtrem 100W, za: 3W. I tyle głośnik w rzezczywistości otrzymuje, i najwyżej 5W wytrzyma, a póżniej się spali. Cała prawda o tweeterach :-). No ale jak ma 950W w impulsie to musi być dobry i na niektórych to działa. Ale... to nieważne :-) sprawdź co jest naprawdę ważne.

Obejrzałem charaktetystykii uważam, że dla tych głośników może taki podział byłby lepszy: Peerless 2 kHz 6 dB/okt, Vifa 3-3.5 khz 12 dB/okt.

Warto optymalizować, nawet jeśli pomieszczenia mają doły po 10dB by jednak było to możliwie najlepiej zobione,a nie byle jak - wtedy wypadkowe efekty negatywne będą zminimalizowane.

Od mocy wzmacniacza z którym zestawy będą pracowały zależy też czy możemy pozwoić sobie na wybór niższej częstotliwości podziału czy lepiej nie bo obciążenie mocą będzie za duże. Jeśli moc mniejsza i nie słuchamy na maxa można dać trochę niżej i nie będzie przeciążenia ani za wielu zniekształceń.

Skomentuj

Czaruję...
                              X