Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer Maudio Sub-10 MKII (coś stuka)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer Maudio Sub-10 MKII (coś stuka)

witam, miesiąc temu nabyłem powyższy subwoofer (nowy) i od paru dni przy głośniejszym słuchaniu słychać coś jak by cewka uderzała o magnes, wydawało mi się że po prostu piosenki (mp3) mają za duże podbicie basu bo to róznie z ich jakością bywa ale dziś włączyłem film i po prostu tragedia.
    zawieszenie membrany wygląda okej, membranę ręką ruszając nic nie wyczuwam żeby gdzieś coś haczyło, co może być nie tak? pisałem do sklepu z reklamacją ale oczywiscie brak odzewu.

na youtubie włączyłem bass testy z niskimi częstotliwościami to już przy ustaweieniu głośnosci na -20dB potrafi stukać, na ampli jak i kompie wszelkie podbicia mam na zero.

Tak to jest jak się jakiś szajs kupuje. Sklep mimo wszystko powinien jednak odezwać się w tej sprawie, jeśli nie uznają reklamacji to wtedy rób coś z tym na własną rękę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rafal87xc Zobacz posta
      od paru dni przy głośniejszym słuchaniu słychać coś jak by cewka uderzała o magnes
      przesterowywujesz go pewnie. Być może dlatego, że podajesz mu zniekształcony sygnał.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez Rafal87xc Zobacz posta
        już przy ustaweieniu głośnosci na -20dB
        Wiem że to producent sprzętu ustala jak ma pokazywać potencjometr, ale jak widzę wskaźnik głośności w "db" i to jeszcze z oznaczeniem "minus" to mnie aż skręca.
        Bo niby ile to jest -20db? cicho bo idzie od zera do -100? (końcówka potencjometru -100, bezsens totalny), średnio głośno bo skala jest do -60? (znajomy miał tak w swoim ampli), czy głośno bo idzie od -100 do zera?
        Jak by mi ktoś to wytłumaczył był bym wdzięczny.

W swoim ampli mam ustawienie suba od -10 do +10, i najlepszy sygnał (najbardziej czysty) jest w okolicy 0. Jak podbiję do np. +7db to sub zaczyna przesterowywać.
        Spróbuj ustawić w ampli suba ciszej, a samego suba głośniej.

Skomentuj

suba na ampli mam ustawiony na 0dB, wcześniej tak nie było z tym stukaniem, w muzyce słychać to jak jest głośność na ampli od koło -5dB ale to tez zależy od utworu, jak są niskie tony to i przy mniejszej głośności potrafi stukać, ale najbardziej stuka na filmach, dla przykładu włączyłem avatara (dzwiek DTS) i już potrafi stukać przy poziomie głośności -20dB jak są niskie częstotliwości typu przeloty statków itp. wcześniej tak nie było więc ewidentnie coś jest nie tak. Na youtubie włączyłem basstest 20-40Hz i tez już stuka przy glośności koło -20dB. W ogóle membrana glosnika jest lekko ulana klejem, może jakiś chińczyk coś tam spartolił :/
          A głośność samego suba zawsze miałem na full. teraz mam na 3/4 ale nie pomogło.

---------- Post dodany 12.08.2013 o 14:13 ---------- Poprzedni post 11.08.2013 o 13:57 ----------

Witam ponownie, wykręciłem głośnik z obudowy i znalazłem przyczynę stukania, odkleiło się wewnętrzne zawieszenie od kosza, teraz pytanie czym to przykleić żeby się trzymało? jakiś ogólnodostępny klej typu kropelka a może bardziej miękki butapren czy jakiś specjalistyczny klej do głośników? proszę o podpowiedź bo nie mam pojęcia w tym temacie.
          dodaj zdjecie jak to wygląda.
          Last edited by LuSzTi; 12.08.2013, 19:00.

Skomentuj

zawieszenie wygląda jakby się zerwało, ale jak nie to polecam klej Dragon Guma metal.

Skomentuj

Czaruję...
            X