Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt PA 3way. Beyma 15k200, 8m100, Monacor mhd-120

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja uzywam epoksydowych 2 skladnikowych. faktycznie jak to zakleisz to jest mniejsza szansa na przepalenie w tym miejscu

lepiej stary klej usun. mechanicznie, pozniej ksylenowy i ladnie sie zmyje
    smialo butaprenem klej - tylko nie zapomnij o centrowaniu!

Skomentuj

A czym mogę zakonserwować membrany przed wilgocią i nadać im ciemniejszej barwy? Są jakieś pasty? Bo moje są wyblaknięte i zaplamione lekko ;/

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
        A czym mogę zakonserwować membrany przed wilgocią i nadać im ciemniejszej barwy? Są jakieś pasty? Bo moje są wyblaknięte i zaplamione lekko ;/
        Membran lepiej nie ruszać, bo nie wiadomo jakie zmiany w dźwięku przyniesie taka operacja. Zależey też z czego wykonana jest membrana, czy to sama celuloza, powlekana, polipropylen itd. Są specjalne preparaty do tłumienia wewnętrznych rezonansów membrany więcej w linkach
        http://audiohobby.pl/topic/1/823
        http://www.audiostereo.pl/powlekanie...any_24698.html

było to też poruszane na naszym forum ale nie pamiętam gdzie.

Skomentuj

jak zalezy ci na dzwieku to... maskownica
          jak nie zalezy to ja bym pomalowal sprayem - ale czyms gestym i bardzo delikatnie prysniete, zeby to nie bylo za ciezkie

Skomentuj

Po dwóch latach powolnej pracy, spowodowanej ograniczonym budżetem i brakiem doświadczeń, postanawiam odświeżyć temat. Paczki złożone, oklejone kocem, a na front poleciała blacha perforowana. 8"M100 i 12"K200 zregenerowane, a w wysoko tonowych wymienione układy drgające. Teraz przyszedł czas na zwrotnice. Do rzeczy, tak wstępnie to rozplanowałem:

Czy w miarę dobrze to zaprojektowałem? Ma ktoś może pomysł jak pozbyć się dołków na granicach pasma głośnika śr.tonowego? W niskotonowym dałem dlatego 1rząd bo mam takie cewki 3,3mH w domu. Nie wiem czy skala jest poprawna, ponieważ na pomiarach mam jakieś 140-160dB i przy importowaniu plików wpisywałem 140dB- tam gdzie program pyta o wartość dla 90dB. Filtry liczyłem dla częstotliwości: LF-380Hz, MF-600/2000Hz, HF-3000Hz.

PS. W tytule jest błąd, chodzi o Beyme 12"K-200, a nie 15.

Skomentuj

Podział między niskim a średnim trochę za bardzo rozjechane na moje oko. Przede wszystkim jak to brzmi, nie za mało basu ?

Skomentuj

Wiem właśnie rozjechany, muszę sprawdzić czy to podbicie przed 400Hz to wina głośników czy jakieś interferencje, bo dziwne że dla obydwu jest w tym samym miejscu. Basu wystarczająco, głośnik siedzi w ~50l, a port strojony na ~55hz. Żałuje trochę że nie zrobiłem większej komory to bym próbował niżej stroić. Interesuje mnie głównie czy układ jest poprawnie zaprojektowany? Wiadomo że wartości się jeszcze zmienią, ale sam układ już raczej pozostanie w takiej formie. Nie jestem pewien co do korektora impedancji w torze Śr.tonowego- czy to poprawne rozwiązanie? Na dniach pobawię się aktywnym podziałem i posłucham jak gra całość
                Last edited by DiGiCo; 09.12.2015, 18:44.

Skomentuj

Dzielniki rezystancyjne w Twoim układzie obciążają wzmacniacz w całym paśmie częstotliwości powodując spadek impedancji obciążającej ten wzmacniacz. Umieść je w innym miejscu, za filtrami np. tak:

Zapewne zmienią się wykresy, więc będziesz musiał projektować od nowa.

Skomentuj

Czaruję...
                  X