Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płyta wiórowa("paździerz") zamiast MDFu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Płyta wiórowa("paździerz") zamiast MDFu.

Witajcie
    Jako, że mam lekkie problemy z dostaniem MDFu czy będzie jakiś problem jeśli zamiast niego użyję płyty paździerzowej o takiej samej grubości ? Jeśli możnaby użyć to czy można tak samo wykorzystać fornir do wykończenia kolumny czy trzeba używać zwykłej okleiny ?
    Pozdrawiam

Płyta wiórowa (meblowa) jest spoko, jest tylko gorsza w obróbce niż MDF.
    Fornir to samo, nie ma różnicy czy położysz na MDF czy wiórową.

Skomentuj

"Skrzynki takie budujemy z MDF- a nie płyty wiórowej- ze względu na niższa częstotliwość rezonansową MDF na poziomie 14Hz, a nie np> 300Hz przy płycie wiórowej (to jest słyszalne). Sztywność MDF jest też lepsza niż płyty wiórowej" Ot takie coś na elektrodzie kiedyś znalazłem.

Skomentuj

Płyta wiórowa ale nie meblowa tylko obustronnie szlifowana. Płyty moga mieś rożne gęstości. Ta meblowa czyli laminowana, melaminowana czy jak się tam to nazywa - jest zwykle lżejsza. W przekroju widać że środek ma mniejszą gęstość.

Ale płyta wiórowa szlifowana - przynajmniej ta która kupuje w Castoramie - jest solidna i ma dobre własciwości. Kwestia trudnej obróbki dotyczy zastosowań wielkoseryjnych. W płycie nie da się wykonać płynnych frezowań pod wykończenie bez dodatkowego przygotowania - czyli pod papier na przykład. Natomiast kiedy sie takich frezowań nie robi albo pracuje jednostkowo, to płyta jest równie łatwa w obróbce jak MDF i w przeciwieństwie do MDFu nie kurzy się podczas frezowania

---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post o 19:54 ----------

ps. obudowa ma być sztywna i to się robi wzmocnieniami ścianek, a stratność ma zapewnić odpowiedni materiał tłumiący. Wewnętrzne właściwości ni emaja znaczenia. Zwłaszcza ze jest wiele rodzajów MDFu i płyt wiórowych, HDFu i Sklejek. Na pewno nie da się ich klasyfikować po jakiejś mitycznej "częstotliwości rezonansowej" (częstotliwość czego???).

Skomentuj

Jak ktoś cche zrobić dobra obudowę to zrobi ja sztywna. Podwojny lub potrojny front z roznych materialow, do tego masa wzmocnien w srodku i maty bitumiczne, moze jeszcze dociązenie.
          Jak ktos nie widzial na YouTube filmiku jak graja plaskie powierzchnie to nie zrozumie (niestety nie mam linka pod reka).
          Jak ktoś robi kolumny żeby ładnie wyglądały, to po co się przejmować jakąś płytą wiorówą, paździerzową, mdf, etc...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bajor23 Zobacz posta
            "Skrzynki takie budujemy z MDF- a nie płyty wiórowej- ze względu na niższa częstotliwość rezonansową MDF na poziomie 14Hz, a nie np> 300Hz przy płycie wiórowej (to jest słyszalne). Sztywność MDF jest też lepsza niż płyty wiórowej" Ot takie coś na elektrodzie kiedyś znalazłem.
            Ciekawa teoria..

Skomentuj

Czaruję...
            X