Jestem tu nowy wiec na początku chce się przywitać:) Cześć:) Więc tak, nie do końca wiedziałem w jakim dziale napisać. Jeśli nie tu to proszę admina o wyrozumiałość i przeniesienie do właściwego działu. Jakiś czas temu kupiłem w bardzo dobrej cenie amplituner Pioneer vsx-519v i głośniki jamo s416 hcs3. Ale chce żeby moje kino zaczęło wreszcie grać a najbardziej brak mi basu. Czy mój amplituner jest w stanie pociągnąć jakieś fajne głośniki? Teoretycznie ma 130watt na kanał przy 6ohm. Nie chce go zmieniać. Ostatnio wpadłem na pomysł żeby przednie kolumny postawić z tyłu a na przód chce coś zbudować.Dorwałem używane pudła od brata od altonów 70 I od kolegi zwrotnice janbo nie wiem jakie, filtry dolnoprzepustowe stx nie wiem jakie, 2 szt stx gdn-30-200-80ae, 2 szt gwizdek piezo 50 watt, i 2 szt średni ton ale do wymiany cewki GDM 18/80 tonsil. Wszystkie te głośniki kolega miał w pudłach od altusów 140 i grało to ładnie bas był głęboki itp. Ja włożyłem sporo kasy i czasu żeby odrestaurować pudła okleiłem wygłuszyłem itd, po włożeniu zwrotnic filtrów i głośników (narazie kolumny bez średnich jako 2 drożne) i podłączeniu do amplitunera bardzo się zawiodłem:( jest trochę basu w porównaniu do janbo ale nawet nie jest to polowa tego co było u kolegi z tych głośników. I teraz powiedzcie co robić? budowa skrzyń od początku? zrobić rekonstrukcje średnich i użyć tego co mam czy sprzedać wszystko jak stoi i od nowa kupić głośniki itd? Czy to ma wpływ że przód by był 8ohm a reszta 6? Dodam że chce mieć w pokoju 4 kolumny podłogowe nie chce małych satelit i nie bardzo chce suba ( nie mam gdzie postawić) pokój ma 18m2 4x4,5 ale może niedługo wyburzę jedną ścianę w domu i pokój będzie miał jakieś 7x4,5 czyli będzie 31,5m2. Dzięki wszystkim za sugestie. Myślałem też o kupnie np altus 300 ale chce coś zrobić sam...:)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Potrzebuje rad...
Collapse
X
-
Zamieszczone przez TimonGSXR Zobacz postanie bardzo chce suba ( nie mam gdzie postawić) pokój ma 18m2
Skomentuj
-
Zacznę od tego że ciężko mi to wszystko zrozumieć ale z tego co zrozumiałem to masz zwrotnice 3 drożne a używasz jej jako 2 drożnej . Fachowcem nie jestem ale to może być przyczyną . Zwrotnica tworzy zgraną całość a bez jednego elementu którym jest w Twoim przypadku głośnik średniotonowy to dobrze nie zagra. Mówisz że brakuje basu... Sprawdź podłączenie może niskotonowy podpiąłeś jako średniotonowy. Kolejnym powodem mogą być filtry w amplitunerze który niskie tony puszcza tylko na wejście od subwoofera ( np 120Hz> ) .
Skomentuj
-
Ja od siebie dodam, że ten vsx-519v może najzwyczajniej w świecie nie grać dobrze w stereo. Może jest płaski i tyle. Kiedyś miałem jakiegoś pionka - chyba vsx-405 - ten klocek nawet z podbiciem loudiness nie grał...<iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
Skomentuj
-
A to może być tak że zwrotnica jak ma nie podłączony średni ton to nie zagra jak potrzeba? Tak są 3 drożne. Postaram się na dniach podłączyć mojego vsx-519 do kolegi altusów 300 i zobaczę jak zagrają na nim. Będę wiedział czy gra stereo. A może pudła gdzieś nie trzymają ciśnienia? bo głośniki same w sobie powinny być ok tak? z takich dwóch stx-ów powinno być na tyle niskiego tonu że nie potrzeba suba?
Skomentuj
Skomentuj