Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory STX MX-140

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory STX MX-140

Witajcie!
    Chcę po raz pierwszy zbudować sobie jakieś sensowne monitory. Pokój mam mały bo ze 12m^2. Naczytałem się, że te głośniki są całkiem fajne i zdecydowałem, że na nich zrobię pierwsze kolumienki. Jako, że zwrotnica też jest dostępna to o nią nie pytam. Za to moje pytanie jest jak ten zestaw będzie sprawował się w muzyce elektronicznej trance dnb techno? Podłączone będą do amplitunera Yamaha RX-V671. Kolejne pytanie to jak w nich wygląda bas jak jest z zejściem czy da radę w muzyce czy trzeba będzie uzupełniać subem? Mój przedział cenowy na zestaw wynosi około 1000zł

Zamieszczone przez Rot Zobacz posta
    jak ten zestaw będzie sprawował się w muzyce elektronicznej trance dnb techno?
    to juz porządnie grajacy zestaw ktory powinien sie sprawdzic wszedzie

jak w nich wygląda bas jak jest z zejściem czy da radę w muzyce czy trzeba będzie uzupełniać subem?
    na to pytanie juz musisz sobie odpowiedziec sam.
    mi np w zupelnosci wystarcza. innym i 15" w tak malym pokoju to za malo

Skomentuj

fakt będę musiał sam sprawdzić w takim razie zaczynam powoli zamawiać :)

Skomentuj

zacznij od glosnikow

Skomentuj

Rot, posiadam ten zestaw STXa, mam podobne preferencje muzyczne + rap.
          Całkiem fajnie to gra, ale czasami brakuje tej trzydziestki na basie z altusa.
          Myślę nad jakimś subikiem, ale to może kwestia, że nie mam czym napędzać tych kolumn - lichy wzmak i tylko 40W na kanał.
          Poluję pierw na jakiegoś wzmaka.
          Gdy słuchałem pod normalnym wzmakiem to rozpływałem się - wcześniej słyszałem tylko B&W CDM1 i Altusy 140 oraz inne pochodne Tonsila.
          Inne brzmienie, myślę, że przypadnie Ci do gustu. W porównaniu z Altusem grają sporo ciszej, trzeba dać więcej mocy, ale to pewnie z powodu 8 ohm zamiast 6 ohm w altusie.
          Żadnej korekcji nie używam.

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
            czasami brakuje tej trzydziestki na basie z altusa.
            z altusa to nie bas

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
            W porównaniu z Altusem grają sporo ciszej, trzeba dać więcej mocy, ale to pewnie z powodu 8 ohm zamiast 6 ohm w altusie.
            altus to tez 8r. roznica jest w efektywnosci. normalne przy takim rozmiarze

Skomentuj

No tak, ale tłuczenie i pompowanie - tego miałem na myśli. :)
              Trochę tego papieru i pianki brak no i rozmiar :P

Niby tak, ale ten GDN jest tam przecież 6 Ohm :P

Skomentuj

morozaw skoro podobny masz gust muzyczny i mówisz że dają radę to tym bardziej się przekonuję :) co do dołu najwyżej z czasem jakiś subik dorobię jak mi nie wystarczy a właściwie to na pewno żeby dorobię bo lubię też filmy oglądać.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                zacznij od glosnikow
                No chciałbym ale na razie GDN są niedostępne :/

Skomentuj

No chciałbym ale na razie GDN są niedostępne :/
                  i o to mi chodzilo
                  dowiedz sie kiedy beda dostepne
                  bo jak w blizej nie okreslonym terminie to poszukamy czegos innego

Skomentuj

Czekam na odpowiedź już w tej sprawie :) No nic w gorącej wodzie kąpany nie jestem także najwyżej trochę poczekam. Kto wie może w międzyczasie wypłata wpadnie :) Przynajmniej mam czas żeby obmyślić jak wyciąć otwory i zrobić podfrezowanie pod głośnik bo niestety nie mam ani sprzętu ani zaplecza żadnego żeby to wykonać. Mam niedaleko siebie zakład stolarski ale jak budowałem suba do auta i gość mi krzyknął za otwór i frez 100zł to myślałem że mu z liścia strzelę i poszedłem gdzie indziej ale już zawinęli interes :/

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/22...jekt-by-LuSzTi
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

w piątek lub poniedziałek mają być GDNy

Skomentuj

Nie na temat...
                          w piątek lub poniedziałek mają być GDNy
                          Zapytaj jeszcze, o który piątek/poniedziałek chodzi

Skomentuj

Panowie czekając na głośniki zacząłem rysować sobie poszczególne części obudowy niestety zatrzymałem się na froncie na otworze pod BR. Jako że robię wg oryginału to na schemacie zwymiarowany jest on zupełnie inaczej niż tunele w ofercie na stronie STX. Czy mógłby mi ktoś pomóc w wyborze tego tunelu bo nie mogę go znaleźć.

Skomentuj

http://stx.pl/tunel-bass-reflex-73x142.html
                              dokladne wymiary w polinku.
                              jezeli nie masz frezarki to proponuje zmienic go na jakiegos alpharda - latwiej zamontowac

Skomentuj

tak łatwo się nie poddam coś wymyślę :)

Skomentuj

ale tu nie mowa o poddaniu sie
                                  te tunele wymagaja idealnie okraglego otworu wykonanego w polu tolerancji 0,5mm!
                                  jezeli nie jestes w stanie tego wykonac to olej ten tunel i uzyj np HD-17 alpharda.
                                  45mm a nie 43mm, a w tej cenie kupisz 4szt i bedziesz mial obustronnie profilowany

Skomentuj

Przesłałem projekt wycięcia z płyty MDF 16mm do jednej z firm u siebie w Warszawie wraz z wycięciem otworów i podfrezowaniem. Koszt całkowity za 2 skrzynki wycenili na około 430zł co o sądzicie o cenie? Pytam gdyż nie mam w ogóle pojęcia po ile takie usługi stoją. W sumie po dodaniu kosztów głośników wytłumienia BR i zwrotnic oraz tych skrzynek wychodzi 1400zł a to bez wykończenia i tak bo chciałbym wykończyć sam ale na czarno a la lakier fortepianowy. To 2 monitory gotowe w stx to koszt 1500zł :]

Skomentuj

Koszt całkowity za 2 skrzynki wycenili na około 430zł co o sądzicie o cenie?
                                      za taka kase jakis forumowicz wysle ci gotowe wykonczone skrzynki!

Skomentuj

a widzisz... to co jest ktoś chętny?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X