Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki z SC10N - dobór nikotonowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jestem przygotowany na zabawę ze zwrotnicami, na początek wyliczę, potem mogę pobawić się w pomiary pod waszym okiem, lub udostępnić komuś głośniki do pomiarów. Na początek chce przejść przez tą budowę krok po kroku, dlatego proszę o analizę tego co mi wyszło w WinISD

Skomentuj

Zwrotnic sie nie wylicza. Poczytaj o programie Boxsim.

Skomentuj

Miałem na myśli symulacje

Pierwsza przymiarka, jeśli w ogóle ma to sens.. :
        Załączone pliki

Skomentuj

Rzeczywiście fajny program

Skomentuj

Program programem..

Czy pomoże, ktoś zweryfikować moje symulacje z WinISD i Boxsim'a?

Druga sprawa, czy nie jest ktoś chętny na zakup W170S w greltonie, dają rabat przy większych ilościach, szukam chętnych. Przy 4 szt jest już 10% rabatu.

Skomentuj

dolozysz pare grosza i kupisz lepszy glosnik...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                dolozysz pare grosza i kupisz lepszy glosnik...
                Słucham propozycji

Skomentuj

O to czy lepsze od W170 to się dopytaj, ja wypisałem coś w podobnej do niego cenie

STX AWX - 164 zł, tylko czy jest dostępny
                  Fountek FW168 - 160zł
                  Dayton DA175 - ok 150 zł

Szklane Tonsile pewnie by się w budżecie zmieściły, pozostaje też rynek wtórny.
                  No i problem ze zwrotnicą. SC10N Cię ogranicza, fs na poziomie 1,7kHz, ja bym próbował sprzedać i skopiować jakiś forumowy projekt.

Skomentuj

przykladowo zibi ma do sprzedania 4szt 15cm AWXow za 500zl. cena lepsza i glosnik lepszy

ale jak pisalem ten wysokotonowy nie zasluguje na tak dobre glosniki
                    ja bym albo kupil tanszego woofera, albo zmienil wysokotonowy. to jest przecietny glosnik. nie ma tragedii, ale tez niczym nie zachwyca

Skomentuj

Jeśli już Visaton W to nie W170s lecz W170sc. Różni się ekranowaniem obwodu magnetycznego. W razie braku takich (bo nie widzę w katalogu) można stuningować wersje s dokładają pierścień magnetyczny (ale nie gwarantuję bo nie znam wszystkich wymiarów obwodu W170s względem W170sc).
                      SC10n to kiepska i mułowata kopułka. Lepiej już dać Tonsila GDWK10/80/19 albo 11/100 jak nie ma pieniędzy na coś lepszego (GDWK11/100 to praktycznie to samo co Visaton DTW110NG - http://www.visaton.com/en/chassis_zu...rchiv/171.html i w zasadzie niemal jego kontynuacja G25FFL - http://www.visaton.com/en/chassis_zu.../g25ffl_8.html który jest znacznie droższy).
                      W nieco wyższej cenie (ale nadal niższej zdecydowanie od Visatona G25FFL) można brać Monacora DT-107 http://www.monacor.pl/product/show/2128/DT-107 no albo tańszego DT-101sk http://www.monacor.pl/product/show/2145/DT-101SK

Względem propozycji Niskotonowego Dayton DA175 to ładnie wygląda jego przebieg w sporej obudowie zamkniętej.

Skomentuj

Dobra to konkretnie. Zakładając przeznaczenia kolumn jako odsłuch z konsoli DJ przeważnie dla mp3. Potrzebny bas z dobrym uderzeniem, średnica nie jest najważniejsza, soprany z sc10n wystarczą. Co będzie lepsze? Monitor 18L @ 50Hz na W170S + SC10N, czy jednak bawić się w monitory W100s+sc10n + aktywnie MDS08 na dole? Czy W170s jest w stanie dać dobre uderzenie i to już przy nie jakimś super głośnym graniu? Czy ten Visaton jest dobry na basie?
                        Oczywiście zdaję sobie sprawę, że MDS da więcej basu jak go "podkręce", jednak może wystarczą duże monitory na W170s?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                          Dobra to konkretnie. Zakładając przeznaczenia kolumn jako odsłuch z konsoli DJ przeważnie dla mp3. Co będzie lepsze?
                          Słuchawki.

Skomentuj

jak tak kombinujesz to juz lepej zacznij od W170

Skomentuj

Odsłuch (Monitor) to wiadomo, że słuchawki. Chyba bym nie pytał o coś tak prozaicznego. Odsłuch na master, że tak to nazwę, czyli jak ściągniemy słuchawki :P Czyli ten W170s powinien dać trochę "kopa" w muzyce elektronicznej? Trochę jeszcze poczytałem i ludzie piszą, że jak na "siedemnastkę" gra dobrze basem.

Skomentuj

lepiej to niz kombinacje z subem

Skomentuj

ta... dobrze gra basem do 50hz w obudowie zamkniętej 45 litrów Ten głośnik sie nie nadaje do monitora BR. W 15 litrach nawet na strojeniu poniżej jego FS to ten mityczny baaaasss będzie tylko z 3db podbicia na 80Hz.

Może jak się napcha obudowę na full watą to jakoś to trochę to bumienie zniknie. Nie trzeba wielkiej filozofii te głośniki sa w Alto I i widać jak przetwarzają - mimo że to wersja 4omowa o niższym Qts.
                                  http://www.visaton.com/en/bauvorschl...toi/index.html
                                  ja tam basu nie widzę.

Skomentuj

No właśnie ja też nie, dlatego pytam innych, bo z charakterystyk to ten głośnik basem nie gra...

Skomentuj

To ja nie wiem czego wy słuchaliście jeśli ten głośnik nie gra basem. Mam go w podłogówce około 28 litrów i strojony na 40hz to basu jak na 16m2 pokój w którym stoją jest aż nadto. Wręcz bym polecał do większych pokoi ze względu na ten bas. Aczkolwiek każdy ma inne zdanie na temat ilości w najnizszych częstotliwościach.

Skomentuj

Heh, no to w końcu jest bas czy nie? Może ankietę zrobimy? :)

Skomentuj

Wersja 4 omowa w 28 litrach pociągnie liniowo do 50hz .

Mam bazę Visatona do SpeakerPro i mogę to sprawdzić, zakładając że WinISD nie uwzględnia charakterystyki głośnika i prawidłowych strat w obudowie - tylko średni poziom ciśnienia i może przekłamywać dane, to jednak SpeakerPro powinien pokazywać wynik bliższy realnemu.
                                          W 28 litrach @ 40hz nadal nie widzę tam basu ("zalecaną" objętość do BR ponad 55 litrów) - przy zalecaniu podstawiania Ql10.
                                          Wersja 8 omowa ma jeszcze podbicie na 80hz i efektywność 84db. Po tym jak się rozjeżdżają szczyty impedancji można przypuszczać że impuls tez nie jest rewelacyjny.

Poza tym wyciskanie niskich zejść z tak małych głośników jest bez sensu. Człowiek słabiej rozróżnia częstotliwości poniżej 60hz, a w pomieszczeniu jest tam już silny rezonans od wysokości 2,5m i nie odbiera jako nieprzyjemne zniekształceń harmonicznych w tym zakresie. Ale to nie znaczy, że trzeba je zaniedbywać.

---------- Post dodany o 08:16 ---------- Poprzedni post o 08:14 ----------

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                                          Heh, no to w końcu jest bas czy nie? Może ankietę zrobimy? :)
                                          Odpowiedź masz w symulacji która pokazał regom z boxima kilka wpisów wyżej.

A to co kto lubi słuchać, to już jego sprawa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X