Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP - sub w TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
    To nie jest wkładanie tak sobie.
    Ok, może i nie jest tak sobie, bo na pewno to planowałeś... ja podałem tylko przykład "całkowitego zapchania" tunelu.
    Na moim zdjęciu za dużo nie widać, więc musiałem się czymś wspomóc.
    Gdyby etaks wrzucił watolinę tak jak to mniej więcej widać na zdjęciu, to miał by "zapchany" cały tunel.

Żeby zobrazować jak jest ułożone u mnie a jak u Ciebie pozwoliłem sobie to narysować:

Nr. 1 to moja linia, nr. 2 Twoja.

Nie wysnuwaj błędnych teorii marianie
    Nie przesadzaj.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Żeby zobrazować jak jest ułożone u mnie a jak u Ciebie pozwoliłem sobie to narysować:
      Ależ ja to sobie wyobrażam.

Głównie, doczepiłem sie do tego stwierdzenia:
      Nie wkładałem watoliny tak sobie
      Które było bezpodstawne i nie na miejscu.

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      A widzisz twój projekt znany mi był do tej pory tylko ten z twojej str. int. a tam pomiarów nie ma.
      Faktycznie, zapomniałem dodać. Wkrótce sie pojawią
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Które było bezpodstawne i nie na miejscu.
        Źle zinterpretowałeś moje zdanie i się czepiasz.
        W którym miejscu napisałem że Ty wsadziłeś watolinę "tak sobie"?
        Napisałem że Ty "zapchałeś", albo inaczej, żebyś znów się nie czepiał, "wypchałeś" (to chyba trafniejsze słowo) cały kanał watoliną. Twoja linia była jako zobrazowanie tego co miałem na myśli.

Chcesz się czepiać proszę bardzo, ale jak na razie nie masz do czego więc wyluzuj.

Skomentuj

Nie na temat...
          Po prostu użyłeś złego słowa i tyle. Widzę że brniesz dalej w zaparte... Jak kiedyś?
          Już milczę...
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
            Po prostu użyłeś złego słowa i tyle.
            Proszę bardzo, pokaż mi o którym słowie mowa.

Skomentuj

Nie na temat...
              Panowie, dajcie już spokój. Zapchany czy nie zapchany, ważne jaki jest dźwiękowy efekt końcowy

---------- Post dodany o 20:04 ---------- Poprzedni post o 19:56 ----------

Jeśli w tym wzmaku Irka jest ten sam filtr co w moim, czyli tym słabszym, to chyba najniżej można 80Hz.
              Mi odpowiadało cięcie 50Hz z wzmaka STX-a A-138.
              Moc taka sama co Irkowy, ale cięcie robiło swoje, grało to przyjemniej.
              Ja mam n-mosfeta irka i z trafem, które aktualnie go zasila ma to ok 120W (tak ktoś na forum mi to oszacował). Do tego filtr od Advanced electronic regulowany w zakresie 50-130Hz.
              Dałem watolinę nieco gęściej niż u Ciebie i na razie testuję delikatnie.
              Cała skrzynka ma taką objętość, że zastanawiam się nad przerobieniem jej na stolik pod ampli i centralny

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                Panowie, dajcie już spokój. Zapchany czy nie zapchany, ważne jaki jest dźwiękowy efekt końcowy
                To prawda, aczkolwiek ja osobiście będę się czepiał zapchanych TL w takim stopniu że robi się z nich OZ Nie pasuje mi wtedy nazywanie takiej konstrukcji rasową LT.

Skomentuj

Nie na temat...
                  ja osobiście będę się czepiał zapchanych TL w takim stopniu że robi się z nich OZ Nie pasuje mi wtedy nazywanie takiej konstrukcji rasową LT.
                  Tunel mocniej wypchany materiałem tłumiącym ma w pewnych sytuacjach większe prawo być nazywany właśnie linią transmisyjną niż ten, który jest "bardziej pusty" i przez to mocniej promieniujący. LT "idealna" to taka, która nie "gra" tunelem, tylko dzięki temu tunelowi wytłumia promieniowanie tylnej strony membrany - ale bez obciążania głośnika (porównanie do OZ, którego tutaj użyłeś, jest nie do końca trafione). Tunel mocno wytłumiony jak najbardziej może być "rasowy" i tylko od konstruktora zależy, w obrębie jakiej "rasy" działa i konstruuje. W konsekwencji i tak liczy się efekt końcowy. W konstrukcjach 2-drożnych, z tunelami nieco krótszymi niż te wynikające z teorii, mocne wytłumienie jest często koniecznością, a nie błędem w sztuce. Wytłumienie które stosujemy i tak działa głównie na wyższe częstotliwości, które tłumione być muszą, bo inaczej będziesz miał problemy z rezonansami i całe stado dziur na paśmie częstotliwości. Mniejsze wytłumienie uzasadnione jest w subach, w których wyższe częstotliwości "wycinane" są w inny sposób.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                    W konstrukcjach 2-drożnych, z tunelami nieco krótszymi niż te wynikające z teorii, mocne wytłumienie jest często koniecznością, a nie błędem w sztuce. Wytłumienie które stosujemy i tak działa głównie na wyższe częstotliwości, które tłumione być muszą, bo inaczej będziesz miał problemy z rezonansami i całe stado dziur na paśmie częstotliwości. Mniejsze wytłumienie uzasadnione jest w subach, w których wyższe częstotliwości "wycinane" są w inny sposób.
                    Dokładnie, dlatego dałem przykład Hermesa, i to nie było ze złości czy coś w tym stylu, a już na pewno nie wysnuwałem błędnych teorii.

Skomentuj

Nie da sie tak zapchac tunelu, zeby wyszla z tego OZ. To bzdura. Prawdziwa obudowa zamknieta posiada poduszke powietrzna, a zeby ja uzyskac trzeba miec ultra szczelna obudowe. W takiej obudowie membrana glosnika po wcisnieciu powinna powoli wracac do stanu pierwotnego. W takim przypadku mamy prawdziwa obudowe zamknieta. Nie da sie tego powtorzyc z TL, nawet z duza iloscia materialu.

Patrzac od strony parametrow technicznych, to wlasnie falowod wypelniony tlumieniem (critically damped), spelnia zadanie teoretycznie idealnej obudowy TL. To czy obudowa TL jest "idealna" mozna poznac po wykresie impedancji. Powinien on byc plaski z tylko jednym pikiem rezonansu falowodu. I tyle.

Tak sobie mysle, ze chyba najbardziej trafna nazwa dla TL powinn byc po prostu "falowod cwiercfalowy". Pod ta nazwa mozna skrywac wiele roznych odmian popularnie zwanej TL. Tutaj rowniez czesto padaly pytania, co jest linia transmisyjna, a co labirynt i tak dalej.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Dabyl nie napisałeś nic nowego, wiem to już od dawien dawna. Niestety mam odmienne zdanie na ten temat.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        To czy obudowa TL jest "idealna" mozna poznac po wykresie impedancji. Powinien on byc plaski z tylko jednym pikiem rezonansu falowodu. I tyle.
                        Właśnie z tym się nie zgadzam. Jak ma jeden pik to to nie jest idealna TL (moim zdaniem)

Muszę tu dodać żeby zaraz nie potrzebnie nie było afery... Szanuje wasze zdanie, jest mi ono znane już od dawna. Lecz swojego też jak na razie nie mam zamiaru zmienić.

W konsekwencji i tak liczy się efekt końcowy.
                        Jasne, wcześniej już napisałem, że to najważniejsze.

Skomentuj

Nie na temat...
                          wiem to już od dawien dawna
                          Przykro mi to pisać, ale po Twoich wypowiedziach widać, że chyba niekoniecznie

Skomentuj

Nie na temat...
                            Panowie, jest odpowiedni temat do dyskusji o TL

Mam dość nieprzyjemne podbicie w zakresie 52-45Hz i w żaden sposób nie mogę się go pozbyć. Podejrzewam, że to wina pomieszczenia które ma niewiele mebli i 2 praktycznie puste ściany. Muszę coś wymyślić żeby się tego pozbyć:glare:

Skomentuj

Nie na temat...
                              Przykro mi to pisać, ale po Twoich wypowiedziach widać, że chyba niekoniecznie
                              Ohh to mi przykro jest teraz, że to Tobie jest przykro.
                              Napisałem że nie chce afery... mam tylko swoje zdanie, ale widzę że to silniejsze od Ciebie

Podejrzewam, że to wina pomieszczenia
                              To zmień miejsce odsłuchu ?

Skomentuj

Właśnie z tym się nie zgadzam. Jak ma jeden pik to to nie jest idealna TL (moim zdaniem)
                                Przyjmuje do wiadomosci :) ale czy moglbys napisac jakie jest Twoje zdanie?

Skomentuj

To zmień miejsce odsłuchu ?
                                  Tzn co? Mam przenieść salon do innego pomieszczenia?

Skomentuj

Tzn co? Mam przenieść salon do innego pomieszczenia?
                                    Miejsce, znajdź sobie inne miejsce (przemieść swoje uszy) w tym pomieszczeniu.

Skomentuj

aaa, w tym sensie. Nie da się, obecne ustawienie jest wymuszone telewizorem wiszącym na ścianie. Może jakaś pułapka strojona na taki zakres częstotliwości?

Skomentuj

Sprawdzałem różne opcje wytłumienia i niestety u mnie ten głośnik w TL nie zszedł niżej niż w BR. Może to wina za słabego wzmacniacza a może czegoś innego w każdym razie projekt na razie odstawiam i zostaje przy BR.

Skomentuj

To napisz w ilu litrach miałeś ten głośnik w BR i jakie rozmiary miała rura BR (żebym nie musiał tego liczyć i żeby było tak samo, jak będę miał czas to sprawdzę jak gra w tej budzie).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X