Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil GDN 16/50/6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil GDN 16/50/6

Witam.. mam pytanie.. czy ktos slyszal kiedys jak graja te przetworniki?? czy sa lepsze od ARN 150 tesli... wolalbym tego Tonsila bo na ARN'ach juz jest duzoo konstrukcji lecz jezeli beda lepsze to na nich zrobie kolumny.. nie wiem co wybrac.
    i jescze jedno.. czy to sa orginaly Tonsila??

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37824054

tak sa lepsze graja wcale efektownie i wg mnie sa jednymi z najlepszych tonsila

glosnik jest polipropylenowy i tak gra jest szybki dosyc dynamiczny ale ma tez oznaki suchosci
    ch-ke jest w miare rowna chodz powyzej 3 khz dzieja sie juz rozne dziwne rzeczy
    fajnie wspolgraja z audaxem a0 chodzn ie wiem czy jeszcze je gdzies dosatniesz

co do zwrotnicy pasuje do nich 6 dB z korektorem impedancji

co do linka z allegro wg mnie sa prawdziwe ale szkoda ze nie widac magnesu i kosza z booku sama srednica pasuje

ps
    mozna z nich zrobic calkiem fajne male kolumny podlogowe typu angielskiego czyli dwudrozny dwuglosnikowy uklad typu BR z kanalem do przodu
    duza jego efektywnosc sprawi ze awet zw sporych pomieszczeniach dadza sobie dobrze rade

Skomentuj

Mam 4 dokladnie takie same glosniki i powiem ci ze jak chcesz zrobic monitorki na nich to cena/jakosc lepiej nie mogles trafic, dla porownania mam te arny i powiem ci ze GDNY IMHO duzo lepsze od arn, srednica przedewszystkim jest poprawna, moze bez jakiegos takiego wlasnego charakteru ale jak najbardziej poprawna, sluchanie wokali damskich jak i czegos w stylu Leonarda Koena daje naprawde wiecej przyjemnosci niz nieszczesne arny, basu z GDN,ow tez ci nie zabraknie. Na Balickiej w krakowie sa po 56zł kazda ilosc.
      Polecam, za ta kase brac nie pytac.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

to ja sie przyokazji spytam bo nie bede drugie posta robic. mam wlasnie zrobic do pokoju 9m^ podlogowce dwodrozne tylko nie wiem czy wybtac 16tosila lub tesli . 30l na 40hz gdn 16/5 35l 35hz arn 165/05/08 ktore beda lepiej graly do obudwoch che arv-104 bo mam w drugim koplecie kolum i podoba mi sie ten wysoki ?prosze o opinie

Skomentuj

w zasadzie 16/50/6 jest porzeznaczony do kolumn podlogowych i sugeruje to wyzszy vas i qts jednak w monitorkach sprawdza sie dobrze
          jak napisalem glosnik jest przejzysty neutralny moze za suchy ale jego charakter zalezy od zastosowanej zwrotnicy itd
          wg mnie wiekszosc tesli gra duzo gorzej
          a z arv moze zagrac calkiem fajnie chodz nie slyszalem tego jeszcze

Skomentuj

LUKASZ, miałem okazje bawic sie na 16/50/4!! oraz słyszałem diy na 16/50/6
            Wzmacniacze & CD & pomieszczewnia porównywalne itd.
            Zamknieta na 16/50/4 biła jakością głosnik ../../6 w B-r.
            Ja subiektywnie polecam 16/50/4 . Basu jest DUZO i bardzo zwarty ( zamknieta swoje robi) ,

Skomentuj

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37958912 o tu jest aukcja z tylem tego glosniczka.I powiedzcie mi teraz czy to jest napewno orginal :)

Skomentuj

głośnik wygląda na oryginalny, lecz patrząc na oferte sprzedawcy widac ze ma typowo wolumenowe produkty (alphardy, gms, maxtony, do tego wszystko "super"). tez sie nad kupnem zastanawiałem ale mi przeszło. warto zapytać sie kolesia czy daje jakąś gwarancje na swoje produkty

Skomentuj

EDIS, wg mnie to orginaly glosnik ale bez dotkniecia go trudno mi cos napisac

Skomentuj

Chomik- czyli muwisz ze zamknieta 16/50/4 bedzie miala lepszy dzwiek a co z moca ktory zestaw dawla wiecej mocy?bo mi tez glownie chodzi o male ale mocne a zamknieta juz mialem i wiem ze mi takie konstrukcjie juz nie wystarczaja

Skomentuj

ja bym jednak wybrał 16/50/6dac bude nawet z 25 l BR nisko strojony

Skomentuj

djscream,
                        ktory zestaw dawla wiecej mocy
                        ?!?
                        SPL jest inne dla B-r jesli patrzysz na bas ale tez i impuls.
                        Nie wiem jakie masz potrzeby ale znam młodego co ogrzewał sobie pokoik wzmacniaczem estradowym i subikiem 600w
                        ja słucham na poziomie głosu ludziego lub ciutke głosniej .
                        Tzn da sie "rozmawiac" przy muzyce .Obie 16ki daja dosc duze mozliwości posłuchania na znacznym SPL ( bys przekrzykiwał człowieka z za stołu w pokoju 20-25m^2)ale do sylwestrowej impry to juz za mało .
                        a zamknieta juz mialem
                        Wystarczy ze miałes zamknietą na 13kach to i ja bym powiedział za za mało a słucham cicho .Jesli na 16-17cm ( 6.5'') to znasz ile da sie wydusic . Zobacz ile miał poprzedni głosniczek SPL w zakresie niskich f a ile ma 16ka tonsila i pamietaj ze 3dB to 2x głosniej .

Skomentuj

Widze że dobrze tu opisujecie to tonsilki kuszące są.
                          myślałbym nad tymi dwiema 16 w jednej kolumnie i do tego tytanowa kopułka.
                          Tylko jest jeden problem nie mam zielonego pojęcia jak sięspisująprzy średnich, i czy dwie 16 mogą poradzić jednemu GDN 20/80/2.

Jak już tu piszecie o tych 16 to powiedzcie co by było lepsze
                          GDWK 10/80/T + 2razy 16/50/6
                          albo
                          GDWK 10/80/T + 2 razy GDN 13/40/15 + GDN 20/80/2

Skomentuj

A co myslicie o tym zeby 2x 16/50/6 wlozyc w bude 40L i BR strojony na 45Hz..??

Skomentuj

ja po konsultacji z Lukaszem (jakis czas temu, ale pudla sa zrobione) wkladam po jednej sztuce do 27-litrow. Beda grac z 11/100. Jedynym problemem dla mnie jest ich wytrzymalosc mocowa - ten glosnik na oko ma malenkie x-max (porownywalem z GDN 13/50/1 - duuuuzo sztywniejsze zawieszenie) - najwyzej bede go wysokos stroil....

-> Waldorf - 2 takie w kolumnie - skad wziac jakis rozsadny gwizdek do tego? Te glosniki sa naprawde glosne

Skomentuj

do mniejszych podlogówek mogą sie jeszcze nadac takie fajne głośniczki Tonsilka :) GTC 17/50/1 :) tylko nie wiem jak z dopstępnością, w Lublinie można je kupić za 69zł/sztuka
                                Zamieszczam karte katalogową....
                                Ch-styke maja bardzo podobną do 16/50/6
                                www.soul.enterpol.pl/gtc.gif

Pozdrawiam :)

Skomentuj

Waldorf, troche nizsze strojenie bym dal i przy tym spl chyba zastanowil sie and konstrukcja 2,5 drogi

fordavidos, zmniejszenie obudowy nie jest problemem a ten glosnik naprawde jest zaproejktowany do stosunkowo duzej jak na 16 obudowy wydaje mi sie ze nawet 30 l by go nei przerazilo

souL, 17/50/1 mialem z nium stycznosc dla mnie jest za suchy i jakos ogolnie nie przypadl mi do gustu

Skomentuj

A moze do frontów 2xGDN 13/40/8 lub 2x13/50/1 a do tego sub na 20/80/2.
                                    Mniejsze glosniki sa szybsze (13 od 16).

Skomentuj

Grzes19 jak dostaniesz GDN 13/50/1 lub 9 to bierz i sie nie zastanawiaj, ja mialem okazje kupic ale niestety tylko 1 sztuke :( , sam naped tych glosnikow wglada imponujaco.
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                      X