Wybitnie potrzeba projektu na Wavecorze TW030 i jakimś nie drogim midwooferze 17-18cm. Jak ktoś kupi głośniki to mogę zrobić taki projekt i wrzucić na forum.
Może Fountek FW168?
Miałem go. Przeciętny głośnik. Średnicę ma gorszą od FW146 i do tego basem nie pogrywa.. O ile wg Twojej opinii z tanich wysokotonówek wavecor się wybija nieco wśród konkurencji, to niestety za 16-18cm woofer z dwie i pół stówki trzeba liczyć..
Ale co mi po cenach z PE?
Jesteśmy w Polsce i szukajmy po cenach z Polski.
DA175 - 150zł za wytłoczkę z blachy - to już mi się bardziej Fountek podoba.
RS180 - 245zł - za dużo w stosunku do wymagań tego projektu.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
super ceny w polinku - jak pare miesiecy temu interesowalem sie tym glosnikiem (13cm) to byl o 50zl tanszy!
myslalem ze bedzie hit za 98zl, a tu cena skoczyla do 150zl ;]
Trzeba by go przesymulować co on tam od dołu potrafi.
akurat nie dla basu zwracalem na niego uwage. szukalem czegos o klasycznym papierowym, lekkim brzmieniu.
tu mamy papier z dosc wysoka efektywnoscia, mala masa membrany i malym x-max
Niestety każda 18tka będzie półśrodkiem, dobrze to wiesz Krzysiu. A przy kwocie ok 150zł, żeby grało to średnicą i basem to na prawdę ciężka sprawa... Nie wiem, czy nie lepiej byłoby poszukać ciut mniejszego woofera ok 15cm i wydobyć z niego wyższy bas, który w ogólnym odczuciu może dawać więcej frajdy niż 18tka, która nie zagra wcale w średnich pomieszczeniach 15-25m.. Tak jest właśnie z 15AWX i 18AWX. Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że 18cm woofer poniżej 200-300zł to takie trochę na siłę wyciąganie basu.. Oczywiście można bardziej skompensować BS, ale oboje wiemy, że taki projekt stroisz przede wszystkim na zgraniu góry i średnicy, ogólnego odbioru a nie na basie i kompensacji bo inaczej musiałbyś zaczerpnąć lekcji u troelsa z podbicia basu i opadających charek... :P
Przykład, RLS Callisto. Miałeś ten wooferem i wiesz jak potrafi na wyższym basie pograć. W sieci też pełno opinii, że małe kolumny a duży dźwięk. Oczywiście my podejdziemy do tego z dystansem, ale pytanie czy projekt ma robić łał początkującym czy ma przede wszystkim Tobie się podobać.. :)
---------- Post dodany o 11:59 ---------- Poprzedni post o 11:43 ----------
Skomentuj