Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z sbwooferem, działa a nie słychać??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z sbwooferem, działa a nie słychać??

Witam wszystkich.

Mam problem z subwooferem a nawet z dwoma, mianowicie nie działają tak jak powinny.
    Amplituner Denon AVR-1509 front stary Tonsil ZGC 50-8-44 po modernizacjach wymienione głośniki na mocniejsze oryginał Tonsil,
    Sub Sony 75W lub custom 200W (około).
    Jak na AMP ustawie duże fronty bez odcięcia to nie słychać suba pracuje bo widać. Nie pomagają zmiany miejsca, zmiany fazy ani inne zabiegi to samo jest z drugim subem.
    Jak jest włączone odcięcie to walą jak wściekłe. Jak to ustawić lub co zrobić żeby to grało dobrze.
    Dodam że nie zawsze używam suba i chciał bym mieć niskie tony z frontów bo grają naprawdę dobrze ale czasami fajnie byłoby odpalić subwoofer np. do filmów niestety obecne działanie niszczy efekt.

Zamieszczone przez Person Zobacz posta
    Jak jest włączone odcięcie to walą jak wściekłe
    No to problem rozwiązane z subami, bo to nie suby są przyczyną braku basu a ampli.

Jak na AMP ustawie duże fronty bez odcięcia to nie słychać suba pracuje bo widać. Nie pomagają zmiany miejsca, zmiany fazy ani inne zabiegi to samo jest z drugim subem.
    Włącz tak jeszcze raz, ale tym razem wypnij Tonsile z terminali.
    Opisz co się stało.

Skomentuj

Odpiąć fronty?? tak po prostu??

---------- Post dodany o 21:44 ---------- Poprzedni post o 21:38 ----------

AMP ustawiony na 40Hz odcięcia na front odpięte fronty słaby bas na sw. zmieniłem na 250Hz i sw. słychać.

Skomentuj

A co to za subwoofery? Bo jeśli ich przy 40 Hz nie słychać to jak dla mnie nie schodzą za nisko i możesz je sobie odpuścić bo zamiast pomagać to przeszkadzają.

Jak masz ustawione na ampli kolumny duże, a nie odtwarzasz filmu z zakodowaną ścieżką dla subwoofera to on nie drgnie, nawet włączenie efektu Dolby Pro Logic nic nie zmieni. Natomiast mam w ustawieniach amplitunera (Yamaha) w zakładce subwoofera opcję "extra bass" i mogę zmusić subwoofer żeby zawsze pomagał kolumną frontowym poszukaj u siebie takiej opcji. Tylko że u mnie subwoofer schodzi do 20,5 Hz przy -6dB (wg. symulacji, jeszcze nie zmierzony). Przy na filmach z dvd też nie słychać subwoofera?

Skomentuj

AMP ustawiony na 40Hz odcięcia
          A nie da rady wyżej niż 40Hz a niżej niż 250?

Skomentuj

da radę 60Hz 80Hz itd. przy odpietych frontach jest różnica pomiędzy 40 a 60Hz. przy 60 sub działa poprawnie ale tracę na kolumnach. Amp ustawiony SW MODE: +MAIN

wygląda na to że AMP przy 40Hz na frontach odcina w jakiś sposób SW.
            Last edited by Person; 08.09.2013, 14:12.

Skomentuj

Witam.
              Mam ten amplituner i u mnie działa poprawnie w stereo i w kinie .
              Ustawione mam również SW MODE: +MAIN , fronty ustawione bez obcinania dołu i wszystko działa prawidłowo .
              Najwyraźniej masz problem ze strony subwoofera .

Skomentuj

toopcool. amplituner ustawiałeś ręcznie czy za pomocą Audyssey?

Skomentuj

Czaruję...
                X