Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik wysokotonowy (wstęga) Expolinear NDRL 81

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik wysokotonowy (wstęga) Expolinear NDRL 81

Witam wszystkich!
    Poszukuję dobrego kompana (głośnik nisko-średnio tonowy) dla głośnika Expolinear NDRL 81 w konstrukcji dwudrożnej.
    Myślę o głośniku STX WM.STX.6,5.1,5.180.8.F.A.FC.X (GDN-18-140-8-AWX) w TL (linii transmisyjnej). Pytam dlatego, że zestawienie STX'a z Expolinear'em może okazać się mezaliansem:)
    Proszę o wszelkie sugestie i propozycje innych driverów:)

link do głośnika:

http://www.bgaudioclub.org/showthrea...87%D0%B5%D0%B2

Szukaj czegos z alu membrana. Kiedys sluchalem tego glosnika w komplecie z alu Alcone Acoustics i gralo bardzo fajnie. Niestety glosniki Alcone chyba juz sa niedostepne. AWX raczej bym odpuscil.

Skomentuj

Producent sugeruje podział na 3kHz 2 rzędem. Nie wiem czy da się zgrać aluminiową 18stkę z tak wysokim podziałem.
      Szybciej bym się rozejrzał za polipropylenem jakimś, tudzież celulozą. Ewentualnie zmniejszyć średnicę midwoofera co zaowocuje wyższym rezonansem, łatwiejszym do wycięcia w zwrotnicy.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dokładnie tak
        Ja słuchałem go z gorlichem
        Szukałbym na twoim miejscu głośników ze zdecydowanie wyższej polki

Ta wstęga to jest bardzo dobry glosnik
        Wyczytałem gdzieś opinie, ze jest to glosnik fabrycznie sygnowany przez swans/hivi

http://imageshack.us/a/img195/2555/img6808o.jpg
        http://imageshack.us/a/img600/311/img6805a.jpg

Potem wkleje zdjęcia
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Vifa Ne - pozwoli na wyskoki podział
          nextelowy seas ale to już spora kasa.

troels kleił to z magnezowym seas w15 ale też kasa duża.

visaton al170 może by się jeszcze udało, ma słabo zaznaczony rezonans i nawet na podziale 2.5k brzmi fajnie.

Skomentuj

Ja sluchalem tej wstegi z tym glosnikiem https://www.lautsprechershop.de/pdf/alcone/ac525hes.pdf fajne glosniki, swego czasu rekomendowane przez Josepha D'appolito

Pewnie dzis sa lepsze w tej cenie, ale musze przyznac, ze gralo to fajnie :)

Skomentuj

Vifa NE 180 mogłaby się sprawdzić w tym zestawieniu. I nie jest jakoś bardzo droga - 490zł
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez sporzo Zobacz posta
                Poszukuję dobrego kompana (głośnik nisko-średnio tonowy) dla głośnika Expolinear NDRL 81 w konstrukcji dwudrożnej.
                Jaka maksymalna kwota?

Skomentuj

Kwota nie jest krytyczna wartością bo wstęgi juz są, obudowy to w zasadzie stały koszt dla każdej konstrukcji. Miałem jakiś czas temu eton 7 372 32 hex (sprzedałem) i w oparciu o nie chciałem zrobić kolumny, jednak za jechałem z uwagi na brak czasu. Dziś wracam do tematu. Wcześniej grałem na Focal Expression. To było coś:) Bez zabarwień, swietna dynamika i przestrzeń, potężne monitory. Miały jeden minus, lub plus:) obnarzały bezlitośnie slabe nagrania:) Mi się bardzo podobały ale chce zbudować coś mniejszego ale w podobnym kierunku brzmienia.

Skomentuj

Wcześniej grałem na Focal Expression. To było coś Bez zabarwień, swietna dynamika i przestrzeń, potężne monitory. Miały jeden minus, lub plus obnarzały bezlitośnie slabe nagrania Mi się bardzo podobały ale chce zbudować coś mniejszego ale w podobnym kierunku brzmienia.
                    Ojj bedzie ciezko. Focale to glosniki wybitne i ciezko je dogonic nawet dzisiejszymi najnowszymi przetwornikami. Ponoc firma wrocila do sprzedazy glosnikow oem, wiec moze warto kupic midbas Focala?

Skomentuj

Jak nie przeszkadzają ci 4 omy to mogę ci polecić
                      http://allegro.pl/dynaudio-esotec-mw...531422320.html
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie do końca jestem przekonany do Skandynawskich produktów, niegdyś przećwiczyłem wiele produktów (scan speak, vifa, seas) w Car audio. Jak dla mnie zbyt bardzo barwią dźwięk. Jednak ich nie wykluczam, ta Vifa NE 180 wygląda dość ciekawie. Faktycznie Focal mógłby być najlepszym rozwiązaniem ale trudno je zdobyć. Macie jakieś zdanie o Eton, którego wcześniej wymieniłem?

Skomentuj

Eton, którego wcześniej wymieniłem?
                          ale jakie zadnie ? To twoje uszy a nie nasze, tobie ma się podobać a nie nam
                          Moje jest takie że fajny głośnik ale za drogi w stosunku do możliwości

Jak dla mnie zbyt bardzo barwią dźwięk
                          Nie wiem jak w car audio ale dla mnie magnezowe seas i SS to najbardziej neutralne głośniki jakie do tej pory słyszałem :)

Skomentuj

ETON 7 - 372/32 Hex to bardzo fajny głośnik. Klasy Scana Illuminatora jeśli chodzi o szczegółowość i precyzję. Tyle, że Scan jest melodyjny i bardziej uniwersalny a Eton chirurgiczny i bardziej neutralny. Bardzo fajny głośnik. Pytanie tylko w jakiej cenie możesz go mieć?

Skomentuj

Pytam o Wasze zdanie dlatego, że mimo tego, iż miałem je ponad rok to ani razu nie dostały prądu, tak jak napisałem z braku czasu zaniechałem projekt i sprzedałem je.
                              Nie chcę wejść w zbyt "melodyjny" przetwornik, wolę neutralny monitor, wzm. lampowy PP na 6c33c swoje doda.

Skomentuj

Do Etona lampa w PP to idealne zestawienie.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                  Nie wiem jak w car audio ale dla mnie magnezowe seas i SS to najbardziej neutralne głośniki jakie do tej pory słyszałem :)
                                  O której serii Seas piszesz?

---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post o 12:32 ----------

Wydaje mi się, że wstęga expolinear jest właśnie bardzo neutralna, pozbawiona zabarwień, nieprawdopodobnie szczegółowa i "szybka", dlatego w podobnym stylu poszukuję głośnika nisko-średno tonowego.
                                  W pamięci mam wyjątkową średnicę przedstawioną przez moje stare Focal Expression. Chciałbym podobny efekt uzyskać.
                                  Może wspólnymi siłami znajdziemy odpowiedni przetwornik:)

Skomentuj

wstęga i to na dodatek 'krótka" to zawsze w jakimiś stopniu większy lub mniejszy "upiększasz"
                                    Więc jak widzisz zadania są podzielone

O której serii Seas piszesz?
                                    excel magnezowe.

Skomentuj

pamięci mam wyjątkową średnicę przedstawioną przez moje stare Focal Expression. Chciałbym podobny efekt uzyskać.
                                      Ciezka sprawa. W Focalach miales trojdrozny zestaw, a tam srednica bedzie bardzo dobra. Prawie nie do powtorzenia w zestawie dwudroznym z 6-7calowym midbasem.

Skomentuj

Tak może być jak piszesz. W focalach był pięcio calowy głośnik 5N300

http://www.ebay.de/itm/Focal-5N300-4...-/290469052098

Nie jestem na tyle zaawansowanym konstruktorem aby zabierać się za 3-way konstrukcję. Chciałem zrobić coś dwudrożnego i spróbować tak dobrać komponenty by się zbliżyć do tak namacalnej prezentacji muzyki jaką "produkował" Focal.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X