Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zbudować subwoofer z kilkoma niewiadomymi??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zbudować subwoofer z kilkoma niewiadomymi??

Witam.

Posiadam głośnik firmy Boschmann 12" który służy mi już jakiś czas i jestem z niego zadowolony. Proszę o nie wyśmiewanie marki.
    Dokładnie model ZX-12N niestety moja wiedza na temat jego parametrów jest znikoma, mianowicie wiem z magnesu że ma 600W 4ohm pasmo przenoszenia 26Hz do 450Hz, 90dB
    Na tym wiedza teoretyczna się kończy. Chciał bym zbudować dla niego jakieś opakowanie takie do domu.
    Może ktoś będzie miał jakieś sugestie co mogę zrobić żeby było dobrze, przeszukałem internet w poszukiwaniu danych ale nic nie znalazłem.
    nie wiem czy zbudować skrzynie zamkniętą czy bass reflex, jakiej pojemności może być skrzynia? Jedno co jest pewne to to że chciałbym umieścić głośnik od spodu (względy bezpieczeństwa pies, dzieci, unikanie uszkodzeń)

Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.

Zamieszczone przez Person Zobacz posta
    Proszę o nie wyśmiewanie marki.
    Tańsze Boschmanny są kiepskie, ale te droższe są bardzo dobre jeśli chodzi o "pompkę do samochodu".

Ja bym zrobił obudowa + - 50L zamkniętą i zobaczył jak to zagra.

Skomentuj

Miałem kiedyś "buszmena" Z-12SL OMG najgorszy mój zakup chyba. Robił niezłe bajabongo w samochodzie ale wg nie grał. Grał jak by jedno stajnie. Tak jakby prostu puszczać z generatora w kółko na zmianę np. 45Hz -70Hz -30Hz
      Siedział w kilku różnych budkach od gdzieś 25l OZ po 75l BR ciągle praktycznie grał tak samo... Masakra.

Skomentuj

podłączyłem na próbę w obudowie rurowej (tuba) która jeździła kiedyś w aucie a teraz jest nie potrzebna i wrażenia są pozytywne.
        schodzi nisko na prawdę nisko. Co do z-12SL nie znam.
        http://www.audiosklep.pl/boschmann-z...00w-p-202.html
        parametry podobne podane że obudowa br 60L jak to się ma do zamkniętej powinna być mniejsza czy większa?

http://soundgroup.co.nz/sites/defaul...YST-SW1500.jpg

mój wstępny plan to zbudować coś takiego jak w linku powyżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Person Zobacz posta
          rzeszukałem internet w poszukiwaniu danych ale nic nie znalazłem.
          sprawdz jeszcze raz czy dobrze model odczytales

zrob te standardowe 50 litrow

Skomentuj

Na 100% jest zx-12n
            http://autodreamaccessories.blogspot...subwoofer.html

Skoro pojemność około 50L to co można z tego wymodzić, skrzynia zamknięta więc pewnie niewiele możliwości??
            Last edited by Person; 10.09.2013, 17:25.

Skomentuj

Standardowe aplikacje dla wiekszosci samochdowych glosnikow 12" to 30 litrow zamknieta i 45-50 litrow b-4. Czasami wieksze
              Tak wiec zrob 50-55 litrow. Wypelnij styropianem lub butelkami z woda 20 litrow i sprawdz jak gra w zamknietej. Jak nie ciekawie to wsadzaj b-r 10cm strojony na ok 38hz i powinno zagrac

Skomentuj

Czaruję...
              X