Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w ustaleniu litrażu skrzyni

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w ustaleniu litrażu skrzyni

Witam, kupiłem niedawno głośnik JBL GT5-10 dane w linku:
    http://www.jbl.com/estore/jbl/us/pro.../GT5-10_JBL_US
    chce zrobić skrzynie pod ten głośnik ale z tego co wyczytałem w google to najpierw muszę obliczyć ile skrzynia powinna mieć litrów, a później z wzorów oblicze wymiary, szerokość, wysokość..
    Program Winsd pomoże mi w obliczeniu litrażu ? brakuje mi następujących danych Le, Z, SPL, Pe, dia ale tutaj wyczytałem, że nie jest to aż takie ważne i można sie obyć bez tego.
    Bez podawania tych danych, czyli w programie ich wartość wynosi 0 otrzymałem taki wynik: poniżej daje linki do screenów z programu:

Nie wiem czy wyniki są dobre bo za dużo z tego nie rozumiem i nie wiem czy dobrze odczytałem ale czy litraż skrzyni powinien wynosić 59,8l ? a otwór br 10,20 cm ? a co z długością rurki ?

Ten głośnik był w winisd ? czy go dopisałeś ?
    http://static.highspeedbackbone.net/...-10%20Data.pdf

Skomentuj

Dodałem go, a ten głośnik do którego podałeś link jest mocniejszy, ma 1100w 275rms, a ten który kupiłem ma 1000w i 250rms, ciężko jest znaleźć jakiś podobny temat o nim ale myślę, że z danych z linku którego podałem w 1 poście coś da się ustalić. Wydaje mi się, że 60l które pokazał winsd to chyba za dużo..

Skomentuj

W karcie produktu...tej w pdf masz wymiary obudowy..wystarczy otworzyć i przeczytać

Skomentuj

Dzięki za pomoc ! Widziałem już to ale myślałem, że to inny głośnik (różnica o 100w) chociaż ma tą samą nazwę ale po sprawdzeniu kilku parametrów widzę, że są identyczne. Nie wiem czy dobrze odczytałem więc jeszcze zapytam, jeżeli chce zrobić skrzynię z bass reflexem to długość/szerokość rurki br powinna mieć 219mm/76mm, obudowa powinna mieć 35.4l a wymiary skrzyni powinienem obliczyć z jakiegoś wzoru który znajdę w google ? :razz:

Skomentuj

A gdzie to ma stać ? Zabudowa w nadkolu ? zamiast koła zapasowego ? w bagażniku ..

Skomentuj

na razie w bagażniku. Obliczyłem ze wzoru na prostopadłościan v=a*b*c i wyszło mi takie coś 30cm*30cm*42cm= 37800:1000= 37,8l

Skomentuj

ja bym robił z skosem

Paweł S. zamieścił nawet tutorial jak taką skrzynkę obić

Skomentuj

Jaki trzeba zastosować wzór ? Bo ze wzoru na trapez coś mi nie wychodzi albo źle licze

Skomentuj

Co za problem? Ścianka jest w kształcie trapezu, więc objętość: jej pole razy szerokość skrzyni. I pamiętaj, że płyta też swoją przestrzeń zajmuje.

Skomentuj

Moze warto wrócić do podstawówki na matematykę? :/
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://pawel.lutuje.se/sub%2030%20litrow%20b-r.PDF
                        powinno podpasowac

Skomentuj

Z matematyką myśle, że jest ok ale pierwszy raz zabieram się za takie coś więc wszystkiego nie rozumiem, a że lubię dokładność to wole zapytać jak nie jestem czegoś pewien
                          Dzięki Paweł za schemat ale nie rozumiem dwóch rzeczy, tunel czyli bass reflex ''rurka'' ? jeżeli tak to nie rozumiem jej wymiaru i nie wiem co to jest listwa dystansowa :/ Trochę poczytałem jakiś poradników ale pierwszy raz słyszę o tym i ze schematu nie mogę sobie dopasować :blushing:

Skomentuj

tu nie ma rurki

Skomentuj

dzięki ! no to jeszcze jedno, listwa dystansowa do tunelu (2sztuki) nie mogę tego rozgryźć :???:

Skomentuj

wkladasz je w ta szczelina na czas montazu obudowy. zebys zachowal wymiar. wyciagasz je dopiero po sklejeniu i skreceniu obudowy (podczas dokrecania przesuwa sie ta scianka! )

Skomentuj

Dzięki ! bardzo mi pomogłeś :)

Skomentuj

Witam ponownie !
                                    Skrzynia jest już zbita, oklejona i zakupiłem też wzmacniacz - mac audio mpx 2000 (bezpiecznik 20A)
                                    Mam do was kilka pytań, a mianowicie jaką grubość mają mieć przewody z głośnika do wzmacniacza ? (nie mogę nic znaleźć o tym w google), zasilające do wzmacniacza dam 10mm2. Czy bezpiecznik 20A będzie dobry ? w faq nazar'a pisze, że powinien być mniejszy od bezpiecznika na wzmacniaczu ale mniejszego nie widziałem.

ps. celowo napisałem post pod postem, żeby nie zakładać nowego tematu, a odświeżyć ten.

Skomentuj

z głośnika do wzmacniacza 2,5mm , bezpiecznik za aku ?
                                      http://allegro.pl/gniazdo-oprawa-bez...532761068.html

Skomentuj

20A dobry,
                                        kabel standardowy 2,5mm albo jak masz kase to 4mm kw.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X