Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

THD glosnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

THD glosnika

Zastanawiam się dlaczego producenci głośników nie udostępniają pomiarów THD głośników. Wykres THD to jedna z podstawowych informacji o głośniku. Każdy producent na pewno mierzy zniekształcenia głośników, a tak rzadko można dostać takie informacje. Może ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat? :)

---------- Post dodany o 07:56 ---------- Poprzedni post o 07:18 ----------
    l
    Mam możliwość w pracy w laboratorium pomiaru THD głośników. W poniedziałek postaram się zrobić pomiar THD taniego XT25TG z 1 wata i pokażę pomiar na forum. Pomiary beda bardzo dokładne. Jak oczywiście czas pozwoli.

Jest jeszcze cala masa innych pomiarow, ktorych producenci nie podaja.

Skomentuj

Przykładowo wkleje pomiary THD Hiquphona OWI. Odleglość 30cm, napięcia podane przy kazdym wykresie. Dla przypomnienia, podwojenie napiecia przeklada sie na wzrost +6dB. Rezonanse na 2Khz nie pochodza od glosnika, cos innego musialo brzeczec. Jak na 4.5Wata i 19mm kopulke puszczona pelnym pasmem to bardzo przyzwoite wyniki.

2.25V

4.5V

9V
      Last edited by LuSzTi; 16.09.2013, 15:51.

Skomentuj

podane napięcia to p-p czy ampl?

---------- Post dodany o 21:15 ---------- Poprzedni post o 21:14 ----------

jaką metodą dokonuejsz pomiaru?

Skomentuj

Wole mieć na czysto procentowe zniekształcenia :P

Skomentuj

Ale graficznie to widzisz jak to się przedstawia w danym paśmie i dla drugiej, trzeciej ....

http://www.ap.com/solutions/introtoaudiotest/thd+n

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
              podane napięcia to p-p czy ampl?
              Po co mierzyc p-p? W przypadku sinusa mnie interesuje wylacznie amplituda.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
              jaką metodą dokonuejsz pomiaru?
              Przeplatany sinus

Skomentuj

ciekaw jestem jak wyglądają charakterystyki gdy przetwornik jest bliski wysterowania. (blisko mocy RMS)

Skomentuj

Zrobiłem pomiary, wkleję wieczorem - chodzi mi tez graficzne tylko procentowe. Wcale nie sa takie male te znieksztalcenia Xt25TG.

Skomentuj

http://www.zaphaudio.com/tweetermishmash/compare.html

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                      Zastanawiam się dlaczego producenci głośników nie udostępniają pomiarów THD głośników
                      a) Bo z tego co się orientuje nie ma żadnej normy .
                      b) większość ludzi nie potrafi interpretować takich pomiarów .

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      http://www.zaphaudio.com/tweetermishmash/compare.html
                      zaph mierzy z odległości 4 cali więc nie da się tego tak łatwo porównać

Skomentuj

Pierwsze dwa screeny to XT25TG mierzony 2V co daje ok 1W na 4omy. Przy 10khz dochodzi THD do 2%!
                        Jutro wezmę drugi głośnik do pomiaru i porównania. A i może kiedyś Ushera 9950 :)

Pomiary głośniczka do skody 15cm, bedę na nich robić kolumny z 8szt Raczej zniekształcenia malutkie:) A to jeden z gorszych sztuk. Inne nie miały takiego piku THD na 200Hz. POmiar 2,8V/1W na 8 omów
                        Last edited by jamess8; 16.09.2013, 18:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          W takim razie pytanie w jaki sposób byłoby najlepiej zmierzyć zniekształcenia aby mogły być porównane z innymi wynikami?

Pharoh z tego co wiem mierzy z 1cm, jak się mylę niech mnie poprawi.

Skomentuj

W takim razie pytanie w jaki sposób byłoby najlepiej zmierzyć zniekształcenia aby mogły być porównane z innymi wynikami?
                            W tym rzecz, ze chyba nie ma jakies ogolnej normy pomiarowej znieksztalcen dla glosnikow. Jak sa to prosze mnie poprawic.
                            Z tego wzgledu porownywac mozna jedyne pomiary, ktore zostaly wykonane w takich samych warunkach. Dla typowych glosnikow jest to zadanie trudne, bo inaczej wyjdzie pomiar z obudowy, a inaczej z odgrody. Stosujac obudowe i zbyt duza odleglosc mikrofonu od glosnika wpadniemy na problem dyfrakcji, ktory rowniez bedzie wplywal na znieksztalcenia dzwieku.

Raczej z okolo 10-12cm. Pomiar z 1 cm to zbyt blisko dla kopulek wysokotonowych. Dla midbasu w bliskim polu czy portow jest ok, ale w tym wypadku trzeba miec rowniez bardzo dobry mikrofon, ktory poradzi sobie z wysokim cisnieniem akustycznym w tak bliskim polu.

Skomentuj

http://www.aos-lautsprecher.de/deutsch/test.html
                              trochę pomiarów SS.
                              beryl rządzi ale revelator
                              Wszystkie iluminatory mają stosunkowo wysoko 2 harmoniczną to wychodzi na wszystkich pomiarach jakie widziałem.
                              szpilka jak każdy ring radiator ma jeszcze wyżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                4 cale to i tak jest bardzo duzo dla kopulek.
                                12.5 cm, zeby mozna bylo latwo przeliczyc do 1m.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Raczej z okolo 10-12cm. Pomiar z 1 cm to zbyt blisko dla kopulek wysokotonowych.
                                1cm dla kopulek to jest juz farfield Mozna to w bardzo prosty sposob sprawdzic. Zrob pomiar z 1cm oraz z 4cm. Jezeli beda sie roznic tylko poziomem natezenia, to znaczy, ze 1 cm to jets farfield.

Do tego potrzebne sa wylacznie dane odnosnie napiecia przy ktorym byly robione pomiary albo natezenie. Najbardziej miarodajnym narzedziem bylyby pomiary przy tym samym poziomie natezenia. To co wyroznia wszystkie pomiary THD to rozne odleglosci oraz rozne wzmocnienia sygnalu.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                  Do tego potrzebne sa wylacznie dane odnosnie napiecia przy ktorym byly robione pomiary albo natezenie
                                  no nie do końca bo amatorskie pomiary mogą być skażone różnymi niedoskonałościami sprzętu lub metody pomiarowej itp.
                                  Nie każdy mierzy w komorze jak ty

Skomentuj

nawet mierząc w komorze THD nie zawsze i nie w każdym zakresie są liniowe w funkcji mocy.

Skomentuj

Robiłem testy THD na różnych mocach i THD w różnych zakresach częstotliwości różnie wzrastało procentowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                        1cm dla kopulek to jest juz farfield Mozna to w bardzo prosty sposob sprawdzic. Zrob pomiar z 1cm oraz z 4cm. Jezeli beda sie roznic tylko poziomem natezenia, to znaczy, ze 1 cm to jets farfield.
                                        Z mojego doswiadczenia ( dosc niklego przyznam ) pomiary kopulki z 1 cm i np 5cm sa diametralnie rozne w funkcji czestotliwosci. Pomiary w obudowie typowego monitora.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X