Zamieszczone przez Sound Wave
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
THD glosnika
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZ mojego doswiadczenia ( dosc niklego przyznam ) pomiary kopulki z 1 cm i np 5cm sa diametralnie rozne w funkcji czestotliwosci. Pomiary w obudowie typowego monitora.
---------- Post dodany o 10:22 ---------- Poprzedni post o 10:20 ----------
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaDla tego niema możliwości bezpośredniego porównania pomiarów robionych w różnych warunkach nie da się ich po prostu przeskalować.
zenek zmierzył na 1w przy 5cm a ziutek przy 4 calach ale też na 1W np.
Bo oczywiste jest, że nie da się przeskalować pomiarów robionych na różnej mocy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postano jasne że są różne ale pharoh mierzy w komorze
Skomentuj
-
Dla mnie pomiary THD mają jako taki sens na zasadzie porównania przed/po zainstalowaniu filtru bez zmian w pozycji mikrofonu i mocy. Ostatnio wykonywałem pomiar gołego głośnika , wynik był jaki był uznajmy go wyjściowym. Ten sam pomiar wykonałem dzień czy dwa później, moc ta sama ale już mikrofon inaczej ustawiony bo prawde mówiąc nawet nie pamieałem jak go ustawiłem pierwszym razem, w każdym razie i poziom zniekształceń wzrósł kilka razy. Głosnik ten sam, sprzęt ten sam, moc ta sama, trochę inne ustawienie mikrofonu i razultat dramatyczny. Dlatego lepiej zbytnio sie tymi pomiarami THD nie wzniecać za bardzo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postale to chyba nie ma znaczenia przy pomiarze tweetera z tak malej odleglosci?
Nawet szum za oknem ma
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postama
Nawet szum za oknem ma
Skomentuj
-
mówimy o pomiarze THD a one są bardzo małe na tle szumów, zakłóceń i sygnału użytecznego.
Jak Ci coś akurat zadzwoni, statyw mic-a, kabelek, kawałek nie doklejonej taśmy to Ci rozwali pomiar i tyle
Nie mówiąc już o takich rzeczach, że nie zawsze ustawiasz takie same poziomy w karcie, w pre mic-a, wzmacniaczu a one mogą mieć nie koniecznie pomijalne zniekształcenia własne na różnych ustawieniach itd
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaówimy o pomiarze THD a one są bardzo małe na tle szumów, zakłóceń i sygnału użytecznego.
Jak Ci coś akurat zadzwoni, statyw mic-a, kabelek, kawałek nie doklejonej taśmy to Ci rozwali pomiar i tyle
Nie mówiąc już o takich rzeczach, że nie zawsze ustawiasz takie same poziomy w karcie, w pre mic-a, wzmacniaczu a one mogą mieć nie koniecznie pomijalne zniekształcenia własne na różnych ustawieniach itd
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaale tu chodzi o przeskalowanie odległości przy takiej samej mocy chyba
zenek zmierzył na 1w przy 5cm a ziutek przy 4 calach ale też na 1W np
Oczywistym jest, że w warunkach profesjonalnych pomiary muszą być powtarzalne :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta1cm dla kopulek to jest juz farfield
chyba, że membrana tej kopułki ma średnicę poniżej 0.5milimetra i nie zawiera aluminiowego panelu. (zbliża się do źródła punktowego)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaJa mierze i zawsze mam powtarzalne pomiary THD inaczej by takie pomiary mijały się z celem
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaNiestety też nie - inna odległość to inny SPL a inny SPL to inne THD mikrofonu które są bezpośrednio zależne od natężenia dźwięku. W warunkach amatorskich pomiar THD ma rację bytu tylko na takiej zasadzie jak powiedział Yoshi. Szybkie 2 pomiary jeden po drugim bez wyłączania sprzętu w jednym miejscu.
I takie pomiary są jedynie poglądowe.
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postabzdura,
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postabzdura,
chyba, że membrana tej kopułki ma średnicę poniżej 0.5milimetra i nie zawiera aluminiowego panelu. (zbliża się do źródła punktowego)
Ponizej pomiar SB29RDCN z odleglosci okolo 1cm oraz okolo 4cm. Jak widac dla 1cm jest pomiar nearfield do okolo 13Khz. Dla 4cm mamy juz farfield... (spadek powyzej 16Khz wynika z charakterystyki glosnika oraz mojej kalibracji mikrofonu, ktora musze jeszcze raz przeprowadzic).
Dlaczego nearfield az do 13Khz? Bo centrum akustyczne glosnika nie znajduje sie na koncu kopulki przeciwpylowej, tylko glebiej. Dlatego w praktyce pomiar z 1cm to jest w rzeczywistosci 2-2.5cm. Do pomiarow THD potrzebujemy prawidlowej charakterystyki do 10Khz. Stad jak widac, 1cm spelnia te kryteria.
Nie bede ukrywal, ze robienie pomiarow z 1cm to glupota, badz przymus(bardzo niskie wzmocnienie mikrofonu albo niski poziom sygnalu) ale tylko wyjasniam, ze takie cos tez sie nada do porownania.
Skomentuj
-
Może pomiary thd różnych producentów nie są porównywalne między sobą, ale imho i tak producenci powinni je podawać. Może być nawet bez skali, bo chodziłoby o pokazanie w jakim pasmie można użyć danego głosnika. Bez tego wybieranie głośników to projektu to wybór w ciemno*. Popatrzcie np na pomiary grupowe tweeterów u zapha. Niby wszystkie mają podobne charki, ale to właśnie thd pokaże do jakiego projektu który głośnik się nadaje.
Przykładowo kopułka beymy, która teraz bawi się Pogromca Mitów. Na pomiarze thd widać, że harmoniczne maleją dopiero powyżej 1,2-1,5khz. Czyli zdecydowanie wyższy podział. Ja jakbym nie widził thd, to strzeliłbym "na oko", że taka kopułka od 800 hz pociągnie. A jednak nie, widać, że lepiej ją wyżej ciąć.
A czy to bęzdzie -40dB thd czy -45dB thd, to już ma drugorzedne znaczenie.
*wiem, wiem są ząbki na impedancji, górki na charce, ale to i tak tylko wskazówki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaPrzykładowo kopułka beymy, która teraz bawi się Pogromca Mitów. Na pomiarze thd widać, że harmoniczne maleją dopiero powyżej 1,2-1,5khz. Czyli zdecydowanie wyższy podział. Ja jakbym nie widził thd, to strzeliłbym "na oko", że taka kopułka od 800 hz pociągnie. A jednak nie, widać, że lepiej ją wyżej ciąć.
W akustyce zawsze jest cos za cos, a znieksztalcenia wg mnie nie jest najistotniejsza rzecza w konstrukcji glosnikowej, szczegolnie ze przy zastosowaniu dobrej jakosci glosnikow i tak sa one male. Jakby do tego nie podchodzic to mamy pewna zaleznosc miedzy znieksztalceniami, a cena. Niby drozsze powinno byc lepsze, ale nie zawsze tak bywa. Trzeba umiejetnie balansowac zeby osiagnac kompromis. Z kilku prostych skladnikow mozna zrobic wykwitne danie, ale marny kucharzyna spierdzieli sprawe maja nawet doskonale produkty.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaCentymetra miales na mysli zapewne.
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaBo centrum akustyczne glosnika nie znajduje sie na koncu kopulki przeciwpylowej,
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaNie bede ukrywal, ze robienie pomiarow z 1cm to glupota, badz przymus
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaW akustyce zawsze jest cos za cos
Rozwijając moją myśl i podejście. Zastanawia mnie mierzenie zniekształceń kopułki z mikrofonem w odległosci około 1-5 cm, podczas gdy dla KAŻDEJ z tej odległości wyjdą inne charaketrystyki częstotliwościowe. A dlczego? Ponieważ największy wpływ odgrywa tutaj "panel tłiterka". Rozchodzi się o BaffleStep. Membrana kopułki jest oficjalnie zamontowana na odgrodzie o średnicy X. Przykładowo X=120mm, gdzie membrana ma d=25mm. Wylicza się częstotliwosć graniczną odgrody, czyli gdzie powstanie pierwsze minimum w charakterystyce dyfrakcyjnej ("pierwsze nałożenie się fal pierwotnej i z krawędzi panelu" w PRAWIE przeciwnej fazie). I w polu bliskim (gdzie promień elementu drgającego jest NIE WIELE mniejszy od odległości mikrofonu - r < R) zależnie od odległości mikrofonu, uzyskamy różne charakterystyki częstotliwościowe. Mogą się różnić o nawet 3dB.
Wiecie jak wygląda charakterystyka częstotliwościowa T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X,
a tak wygląda zmierzona (1W@1m) bez odgrody (goły przetwornik).
Około 6,5kHz... zwykły progam EDGE wyjaśni resztę.
NA poprzedniej stronie PM wypowiedział się, że z odległosci 1 a 5 cm, pomiary ch-yk częstotliwościowych będą się różnić.
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postainna odległość to inny SPL a inny SPL to inne THD mikrofonu które są bezpośrednio zależne od natężenia dźwięku.
Swoją drogą spróbuję sprawdzić czy są normy odnośnie pomiaru THD przetworników elektrodynamicznych.
Skomentuj
Skomentuj