Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

co zamiast DALi d26tg-47-6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co zamiast DALi d26tg-47-6

Witam,

Co można wsadzić zamiast d26tg-47-6 bez przerabiania zwrotki?? niestety tweeterek mi padł a dostanie takiego nowego graniczy z cudem...

Cena jak najniższa

Dzieki

jak ma byc tanio to zapomnij o zwrotnicy bo to i tak nie zagra

co sie stalo z glosnikiem?

Skomentuj

http://allegro.pl/vifa-d26tg-scan-sp...552613997.html

Skomentuj

niestety przestał grac... nbiedawno był w naprawie bo sie cewka spaliła i pograło ze 3 miesiace... patrzac na głosnik od wewnatrz to widze ze druciki sie odczepiły

Ta wersja Vify z allegro bedzie działać bez problemu?

Skomentuj

Mozna sprobowac naprawic...
          Nie wiemy czym sie roznia te modele. Moga sie roznic jedynie frontem

Skomentuj

niestety nie aktualne bo ponoć jeden głosnik mu upadł i sie uszkodził i chce go naprawic a jednej sztuki nie sprzeda... pomijajac fakt ze chcialem mu zaplacic za 2 sztuki a wziac jedna sprawna to i tak nie chciał sprzedac

Skomentuj

Naciagacz ktoremu sie cena nie spodobala...

Skomentuj

Można kupić nowe Vify/Scanspeaki na przykład w loudspeakershop - D 27 tg lub PL 27 tg. Te głosniki się wiele od siebie nie różniły. A same Dali - zależy jeszcze które (bo jeśli ste stare 104 na przykład to w zasadzie była bardzo komercyjna sieczka do tego dość słaba brzmieniowo, ale mocno reklamowana). Jeżeli drogie modele trójdrożne z tamtych lat to opłaca się kupić nowe Vify i zrobić na nowo pomiary żeby ewentualnie dostroić zwrotnicę, bo za ich cenę się obecnie nie kupi nic sensownie grającego.

---------- Post dodany o 07:15 ---------- Poprzedni post o 06:59 ----------

taki
                http://www.loudspeakershop.eu/scansp...7_257_296.html

lub taki

http://www.loudspeakershop.eu/vifa-c-187_263.html

a pacze i paczę i pl mogą nie pasować do podfrezowań. Wtedy najtańsza opcja to naprawa. Poza tym nie sa prawdziwe zapewnienia sprzedającego z Allegro że te głośniki są produkowane do dzisiaj. Owszem głośnik prawie ten sam ale D27 różni się konstrukcyjnie. (Jak widać D26 miał aluminiowy frezowany front zamiast stosowanych obecnie plastikowych i nieco inny kształt korektora)
                Last edited by arwas; 21.09.2013, 08:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                  D 27 tg lub PL 27 tg. Te głosniki się wiele od siebie nie różniły.
                  z tym juz przegiales :/
                  poszczegolne odmiany D27 roznily sie miedzy soba i to znacznie, a ty twierdzisz ze one sie nie roznia? :/

Skomentuj

Tak różniły sie okresem produkcji. kopułka i napęd ta kie same. Róznice w korektorze i materiale. Obecnie D27 nie ma już w wersji TG 05 tylko TG 35 z komorą rezonansową. I nie ma już oznaczonego TG 45 w frontem od PL27 .
                    Jak ktoś je widział tylko na obrazkach i na tej podstawie wydaje opinie to rzeczywiście różnice są ołoooogromne ... jeden jest na 4 a inny na 5 wkrętów w obudowę

Skomentuj

Modernizacja obecnych kolumn

hej, długo sie zastanawiałem nad tym co zrobic z moimi kolumnami do momentu az nie padł mi kolejny tweeter i zaczely harczec inne glosniki

Zwracam sie do Was o porade - co wrzucic w miejsce seryjnych glosników? tak wiem zaraz bedziecie pisac ze lepiej zrobic od podstaw nowe kolumny ale od razu pisze ze nie mam czasu bawic sie w to przez 2 miesiace poza tym wole tą kase przeznaczyć na graty

moje kolumny to dali 808

Wymienic chce wszystkie głosniki

przeznaczenie ma byc do muzyki: disco/hard style/trance

oraz pod kino

Features:
                      Frequency Response ±3dB: 42 Hz - 20 kHz
                      Bass Reflex Resonance: 36 Hz
                      Sensitivity (2,83V/1m.): 91 dB
                      Nominal Impedance: 4 Ohm
                      Crossover Frequencies: 600 Hz, 3 kHz
                      Rec. Amp. Power: 50 - 150 Watts
                      Maximum SPL: 112 dB
                      Dimensions (HxWxD)cm: 100 x 25,2 x 35,3
                      Placement: Floor-standing
                      Weight (kg/lb): 22,5/49,6"

Rozumiem ze trzeba rowniez zmienic zwrotke?

Skomentuj

Modernizacja obecnych kolumn

Nie masz nawet co się za to brać, polecam sklonować jakiś projekt i zrobić wszystko od zera bo tutaj szkoda czasu.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                          Po co kolejny temat? Nie można było kontynuować w tym samym wątku skoro dalej kręcimy się wokół tych samych kolumn?
                          Przeniosłem, proszę kontynuować tutaj.

Forum nie jest magiczne, tylko jest moderowane :)
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez poncio Zobacz posta
                            hej, długo sie zastanawiałem nad tym co zrobic z moimi kolumnami do momentu az nie padł mi kolejny tweeter i zaczely harczec inne glosniki
                            Radziłbym się zastanowić dlaczego tak się dzieje bo harczenie samo z siebie się nie pojawia. Zwłaszcza że zawieszenia nie wyglądają na wykruszone

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                              Nie masz nawet co się za to brać, polecam sklonować jakiś projekt i zrobić wszystko od zera bo tutaj szkoda czasu.

Nie mam na to ani czasu ani mozliwosci... jedyna opcja w tym momencie to kupno gotowych

a co do harczenia to wrzucam real fotke mojej kolumny bo to co dałem wyzej to jest sciagnieta z neta

---------- Post dodany o 17:44 ---------- Poprzedni post o 17:44 ----------

Nie masz nawet co się za to brać
                              wytłumacz mi... czemu?!

Skomentuj

wytłumacz mi... czemu?!
                                Ponieważ jeśli nawet jakimś cudem znajdziesz głośniki pasujące do tych dziur i takich którym odpowiada dany typ obudowy i litraż to i tak będzie to wymagać stworzenia zwrotnicy całkowicie od zera.

Skomentuj

Dlatego, że do innych głosników musiałbyś projektować zwrotnicę na nowo. Nie opłaca się także odnawiać starych skrzynek, one maja już wycięte otwory, które determinują ilość i wielkość głośników, dodatkowo mają jakiś swój litraż, a nie wybiera się głośnika do litrażu tylko litraż do głośnika. Tutaj nikt Ci nie powie wsadź ten i tamten zamiennik i będzie okej, bo to byłoby niezgodne z prawdą. Łatwiej jest po prostu sklonować coś od nowa niż poprawiać coś co jest wykonane.

Skomentuj

a co do harczenia to wrzucam real fotke mojej kolumny bo to co dałem wyzej to jest sciagnieta z neta
                                    Mi to wygląda na robotę jakiegoś sierściucha. Guma inaczej się starzeje

Skomentuj

Ponieważ jeśli nawet jakimś cudem znajdziesz głośniki pasujące do tych dziur i takich którym odpowiada dany typ obudowy i litraż to i tak będzie to wymagać stworzenia zwrotnicy całkowicie od zera.

faktycznie, nie pomyslalem o tym... szczegolnie problem byłby ze sredniakami :(

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                      Łatwiej jest po prostu sklonować coś od nowa niż poprawiać coś co jest wykonane.

W takim razie co proponujecie? moje wymagania to bardzo duzo basu ze wzgledu na rodzaj muzyki jaki preferuje czyli hard style (przy okazji trance i disco) ale rowniez cos co sie spokojnie nada do kina

najlepiej jakas 3 drozna wersja choc sie nie upieram bo moze bedzie cos lepszego w 2 drogach

Wymiary podobne do tych co sa w DALI (ew troche wieksze)

Skomentuj

To zależy jakim dysponujesz budżetem. Jeśli nie masz zbyt dużo kasy to raczej lepszą propozycją będzie polowanie na dobre używki.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X