Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2xGDN-17-80-8-SS + GDWK 11/100 - czy warto?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2xGDN-17-80-8-SS + GDWK 11/100 - czy warto?

Witam!

Ostatnio duzo mysle nad zestawem glosnikowym. Myslalem o podlogowych niedrogich. Chcialem odpowiednio dobrac glosniki. Uparlem sie na STXy poniewaz ostatnio wszyscy je chwala. Wybor padl na GDN-17-80-8-SS. Za wysokie tony odpowiedzialny bylby GDWK 11/100 Tonsila. Jednak mam pewne obawy odnosnie tego czy pelne pasmo bede mial przenoszone. Niebardzo wiem jak odczytac pasmo przenoszenia z katalogu na stronie www.stx.pl. Jest tam kilka wykresow naniesionych roznymi kolorami, a legendy nie widze :(
    GDWK 11/100 teoretycznie przenosci od 4000Hz, ale slyszalem, ze w praktyce dziala juz z mneijszymi czestotliwosciami.
    Poza tym chcialbym sie dowiedziec o praktyczna roznice pomiedzy jednym niskotonowym a dwoma. Czy to sie objawia przez obnizenie dolnej czestotliwosci granicznej, czy gra bardziej dynamicznie.
    Jezeli uzylbym 2xGDN-17-80-8-SS + GDWK 11/100, to jaka czestotliwosc podzialu w zwrotnicy najlepiej dobrac?
    Jestem zwolennikiem muzyni techno i R&B, chociaz slucham wszytkiego, lubie "czyste" tony srednie i wysokie oraz dynamiczny, gleboki bas bez przeciagania. Czy ktos moglby mi pomoc i sie wypowiedziec.
    Z gory thx za wlozony wysilek :)

Pozdrawiam

Wszyscy chwala stx bo to jest owczy pęd. Stx wypusciuł dwa modele godne uwagi 20 i 27 cm bo mają dobre parametry do suba. To nie znaczy ,że wszystkie głośniki tej firmy nagle nabrały cudownych właściwości , to jest przecież to samo co było dotychczas tylko troche inne parametry i wiarygodne pomiary. IMHO robienie kolumn na stx ma sens kiedy naprawde ktoś nie ma pieniedzy.
    Zamiast 2x stx juz bym wolał jednego arn 188 czy tonsila 16 bo pewnie da sie go kupic za cene 2 stx.

Skomentuj

Ale czytalem na forum duzo i spotkalem sie z opiniami, ze ARN 188 ma slabe srednie tony. Ja mam jednego w moim pseudosubwooferze, wiec jak gra wyzej to nie wiem, wiec chcialbym to skonsultowac z kims kto go slyszal.

Skomentuj

A stx na pewno ma lepsze średnie . Ch-ki mówią same za siebie.

Skomentuj

hehe własnie ze średnica to są w tyle bardziej jak to sie mówi na suba sie nadaja , oczywiście mowa tu o tych większych egzemplarzach bo z 17 cm sub to ...

Skomentuj

17ss ma dziurke przy ok 3kHz, różnic pomiedzy 1 a 2 jest taka ze masz wiecej basu
            ja bym dał 3,5kHz i tłumik ze 3db na gdwk

Skomentuj

A mi to kto pomoże ze zwrotką do monitorciów na stx ?? Ale już włazić an http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2144 ;] PozdroO

Skomentuj

a ja Tobie powiem tak. jesli masz pokoj do 15m.kw to zrezygnuj z dwoch STX-ow.
                Ja zbudowalem sobie male kolumienki dwudrozne na tych STX.
                moje kolumny to: STX 17-80-8-SS + ARV 104-03-8. wszystko zamkniete w ok 15L BR.BR ma 4,7cm srednicy i 8cm dlugosci. Wykozystalem gotowe zwrotki JANBO (ze wzgledu to ze marny jeszcze ze mnie elektronik:) z podzialem przy ok 2750Hz. Przy pomocy znajomego dzwiekowca sciagnelismy(HOME MADE)charakterystyke zbudowanych kolumienek przy pomocy mikrofonu SHURE SM58 i szumu bialego:)
                Oto wynik:

wrazenia:
                jak za ta cene glosnika dzwiek jest BOMBA.Bas jest niski nie meczacy szybki, srednie wyraziste, wysokie bez zastrzezen. ogolnie przesluchalem je z kazdym rodzajem muzyki i szczerze mowiac az ciezko bylo sie oderwac:) sama przyjemnosc. ale potrzebuje mocnego wzmacniacza zeby bylo glosno:) moj pokoj ma 15m.kw. jak zdobede cyfrowke to wrzuce ta konstrukcje na forum
                Załączone pliki

Skomentuj

tak z ciekawości mozesz mi to podesłać na maila w lepszej jakości wojtekp@poczta.3.pl

Skomentuj

micsta1, a masz jakieś konkretniejsze dane na temat tych monitorków?? Chodzą mi po głowie właśnie takie kolumienki.. małe i dobre. a zwłaszcza że nie są pieniądzożerne.

Skomentuj

Kocur a co by Ciebie interesowalo?

Skomentuj

Dzieki chlopaki za zainteresowanie ale juz kupilem 4x ARN 150-03/04 oraz 2xGDWK 11/100 :) Wiem oryginalnosci nie ma. Obudowe jeszcze analizuje programem BassBox 6 Pro, a model zwrotnicy podpatrzalem od naszych czeskich przyjaciol.

Na jej podstawie zrobie wlasna. Chybaze ktos ma jakies zastrzezenia. Posiada ona tlumik dla wysokotonowca a podzial ma na 2700Hz.

Skomentuj

Dwudrożne monitorki, pewnie na STX'ach. Wysokotonowe STXy są podobno do dupy więc coś z ARV bądź GDWK Tonsila. Pokój ok 25 m^. Może nawet po 2 STX żeby było więcej basu.
                          A tak w ogóle to ile kosztowała cię tak konstrukcja o której wyżej pisałeś?

Skomentuj

za glosniki przeplacilem sporo( na dzien przed aktualizacja cen w STXie:( ale co tam awiec koszty:
                            -2x STX 17-80-8-SS + 2x ARV 104-03-8 + rurki BR + terminale + kabel ( wszystko kupowalem w jednym sklepie) - 250zl
                            zwrotki - 80zl
                            - plyty+wkrety+klej+szpachla+okleina(sztuczna niestety) - ok 100zl

wszystko jest na oko jak mi sie przypomina
                            wiec ogolem wydalem jakies +/- 450zl ( nic nie mialem w domu wszystko musialem kupic)
                            ale biorac pod uwage obecna cene STX-ow i teraz powinno byc o wiele taniej(jakies 50zl mniej)
                            ja i tak nie zaluje:)
                            polecam ta konstrukcje.naprawde udany zestaw

[ Dodano: 2005-01-04, 15:04 ]
                            wymiary z tego co pamietam (bo nie mam ich teraz przy sobie)
                            wewnetrzne 18 x 30 x 29 cm
                            zewnetrzne 21,6 x 33,6 x 32,6 cm
                            (szer x wys x gl)

plyta wiorowa 18mm klejona i skrecana. BR srednica 4.7cm glebokosc 8cm umieszczony z tylu obudowy.

w srodku jedno wzmocnienie 10x18cm(umocowalem na nim zwrotnice)
                            tlumienie bardzo slabe.po 1.5cm gabki na bocznych i gornej oraz dolnej sciance. przednia i tylnia nie tlumione wcale.

Skomentuj

Czaruję...
                            X