Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mission/Audax TM025 z czym połączyć?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mission/Audax TM025 z czym połączyć?

Zbliża się jesień, więc będzie więcej czasu na zabawę w DIY.
    Mam jeszcze 2 szt. missionów z forumowego zamówienia i chciałbym je wykorzystać.
    Z czym można by było połączyć te missiony?
    Jak na razie waham się czy iść w monitory, czy małe podłogówki. Są 2 gotowe projekty:
    1. Konstrukcja Pawla S. http://diyaudio.pl/showthread.php/20...hlight=mission
    Tutaj obawiam się o ilość basu.
    2. Konstrukcja MTM ARN + Mission kol. wrotekpoz http://diyaudio.pl/showthread.php/22508-MTM-ARN-Mission
    Tylko nie wiem czy te arny są jeszcze dostępne, bo jakoś nie mogę ich znaleźć w żadnym sklepie.

Chętnie wykonałbym też coś nowego i poeksperymentował np z jakimś STX + mój mission ale potrzebuje pomocy od Was.

W sumie to wyboru nie masz poza tym małym STXem... Chyba, że DA135 czy RS125, ale to dwukrotny budżet midwoofera.

Skomentuj

Ten DA135 wygląda fajnie i powiedzmy, że zmieściłby się w zakładanym budżecie. Tylko czy nie szkoda go do missiona?
      Chodzi mi jeszcze po głowie spróbować po 2 tanie STX-y w wąskiej podłogówce coś na wzór Twoich 2xARN116? Podobają mi się takie wąskie słupki.

Skomentuj

Zamieszczone przez tktomek Zobacz posta
        Tylko czy nie szkoda go do missiona?
        Sam musisz sobie odpowiedzieć na czym Ci zależy. Albo robisz po taniości całkowicie aby tylko jakiś zestaw był albo wybierasz inny woofer i trzeba go od nowa zaaplikować z górą na podstawie pomiarów.

Skomentuj

ja bym wolał kupić taniego stx i dołożyć lepiej do kopułki np. wavecora jakiegoś :)
          ale jak masz już "miśjony" to kombinuj

Skomentuj

1. Konstrukcja Pawla S. http://diyaudio.pl/showthread.php/20...hlight=mission
            Tutaj obawiam się o ilość basu.
            do sypialni czy do kompa sa OK. do codziennego suchania muzyki w wiekszym pokoju to sa za ciche

2. Konstrukcja MTM ARN + Mission kol. wrotekpoz http://diyaudio.pl/showthread.php/22508-MTM-ARN-Mission
            Tylko nie wiem czy te arny są jeszcze dostępne, bo jakoś nie mogę ich znaleźć w żadnym sklepie.
            tylko uzywki - odpada

zobacz czy sa dostepne tonsile GDN 13/40/8
            takie polaczenie mam pomierzone...

ewentualnie puki mam SCXy to moge ci zmierzyc takie polaczenie. ale zwrotnice bys musial sam sobie ogarnac :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              Tak na szybko sprawdziłem i raczej nie ma już z ich. Poza tym mam klony Totem Mite i chciałbym popróbować czegoś innego.
              ewentualnie puki mam SCXy to moge ci zmierzyc takie polaczenie. ale zwrotnice bys musial sam sobie ogarnac
              Chodzi o GDN-14-100-SCX? Jeżeli tak to by mi pasowało. Przy zwrotnicy chętnie bym się pobawił, o ile koledzy pomogą, bo nie mam doświadczenia.

Skomentuj

i 14 i 17 - mam oba
                14 bede odsylal, 17 zostaje na troche dluzej

nowe SCXy brzmia juz poprawnie

Skomentuj

Pawle masz do tego schemat zwrotnicy?

Skomentuj

Ten DA135 wygląda fajnie i powiedzmy, że zmieściłby się w zakładanym budżecie. Tylko czy nie szkoda go do missiona?
                    Mam DA135 i missiony jeszcze też; myślałem o tym ale odpycha mnie od tego tylko to że moim zdaniem nie za bardzo te głośniki do siebie pasują - połączenie sztywnego metalu z miękka kopułką. :/
                    Tak czy siak mogę spróbować jak znajdę trochę wolnego czasu.
                    Miałem też taki plan by zrobić DC160 w TL i sprawdzić z missionem w WG....

Skomentuj

Jeszcze nie mam. To ma byc do kina, a kina nie potrzebuje wiec sie nie spiesze :p

Skomentuj

Czy istnieje schemat zwrotnicy, który mógłbyś opublikować?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                          połączenie sztywnego metalu z miękka kopułką. :/
                          jakoś wielu tak robi i chwali np. magnezowy seas i morel
                          Yoshi nawet tak twierdzi że twarde z miętkim trzeba łączyć

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                            Czy istnieje schemat zwrotnicy, który mógłbyś opublikować?
                            jezeli cos bedzie sie nadawalo do publikacji to pokaze
                            jak na razie to jedynie brak czasu

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              Miałem też taki plan by zrobić DC160 w TL i sprawdzić z missionem w WG....
                              WG300?

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              jakoś wielu tak robi i chwali np. magnezowy seas i morel
                              Jak miałem kepa i morela na średniej zwrotce to już podobało mi się to zestawienie, a kep szedł w stronę aluminiowego grania. Bardzo fajne połączenie, a jeszcze lepiej jak precyzyjna wysokotonówka gra z lampą :)

Skomentuj

W przyszłym miesiącu planuje zakup głośników i skłaniam się do DA135. Tymczasem będę się jeszcze rozglądał.

Skomentuj

jezeli cos bedzie sie nadawalo do publikacji to pokaze
                                  jak na razie to jedynie brak czasu
                                  Spoko, głośniki są, więc można spróbować takiego połączenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    Na pewno miał głośniki na myśli ?? :razz:
                                    Chodzi mi o to, że mission to nawet nawet fajna kopułka ale raczej zbyt mało szczegółowa do tego aluminiowego daytona. Audax ten w swojej cenie ma swój charakter brzmienia widział bym go bardziej z wooferkiem w klimacie "papierowego basu" z "ciepłą średnicą" niekoniecznie wybitnie szczegółowa, ale względnie klarowną.
                                    Ale to tylko takie moje zdanie.

W przyszłym miesiącu planuje zakup głośników i skłaniam się do DA135. Tymczasem będę się jeszcze rozglądał.
                                    Rozglądaj, rozglądaj bo ja się dopatruje pewnego mankamentu....

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    WG300?
                                    Nie. Sam chciałem toczyć.
                                    .... Uzyskanie dobrego połączenia missiona z DA135 może być bardziej problematyczne niż by się wydawało. Zobaczcie na wodospad tego TM025 ma lekkie "przeciągnięcie" w okolicach 2k a w dodatku wydaje mi się, iż charakter jego nie skłania do cięcia poniżej 3kHz.(miałem go właśnie ciąć wyżej, a WG uzyskać nieco niższy podział....) DA135 natomiast uważam iż nie powinien być cięty wyżej jak max. te 2.5kHz. a jeszcze dochodzi tłumienie tego co się wybija powyżej...
                                    Ale to takie tylko moje spekulacje są

(W weekend jak mi się uda to zrobię wodospad tego Daytona)

Skomentuj

Zdecydowałem się ostatecznie na GDN 17-140-8 SCX. Jeszcze ich nie mam ale zamówiłem.
                                      Chciałbym zrobić proste podłogówki ewentualnie z wysokotonowym przesuniętym na górze. Wiem, że głośnik jest znany przez wielu z Was, w związku z tym pytanie jaką pojemność i strojenie obudowy planować? Następnie będę potrzebował pomocy przy projekcie zwrotnicy, bo tutaj jestem praktycznie zielony.

Skomentuj

Zdecydowałem się ostatecznie na GDN 17-140-8 SCX. Jeszcze ich nie mam ale zamówiłem.
                                        a ja go mam i nawet testowalem pare dni
                                        zwroc uwage na to ze obecnie wszystkie SC/SCXy maja nowe membrany!
                                        wiec sa to zupelnie nowe glosniki!

producent zaleca 15 litrow. ja wsadzilem w 18 i bylo OK

wiecej napisze jak sie wygrzeje

Skomentuj

Czaruję...
                                        X