Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o pomoc, jaki zestaw stereo DIY 2.0?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę o pomoc, jaki zestaw stereo DIY 2.0?

Witam,

Wiem, że pewnie takich wątków było sporo, jednak chciałbym indywidualnie zaczerpnąć waszej porady, ponieważ mam dość dokładnie sprecyzowane założenia, trudno mi też na przypadkach innych osób podjąć moją indywidualną decyzję. DIY zainteresowało mnie kilka lat temu, od tamtego czasu zaglądam okresowo na różne fora, oglądam konstrukcję, znam teoretyczne podstawy tych zagadnień. Posiadam dwie prawe ręce podstawowe zaplecze stolarskie, dokupię ściski i pożyczę frezarkę i jakoś to będzie :)

Chciałbym zbudować solidny zestaw 2.0 za rozsądne pieniądze. Mają to być monitory ew. kolumny wolno stojące. Do tego musiał by być też jakiś sensowny wzmacniacz. Głośniki mają być dość uniwersalne, słucham różnej muzyki. Mają reprezentować bardzo czyste tony wysokie, reprezentować coś nie osiągalnego dla przeciętnych zestawów głośnikowych. Trudno mi to opisać, nie słyszałem nigdy lepszych zestawów, jednak chciałbym po prostu zrobić ,,level up'' w stosunku do np Tonsili altonów altusów itp oraz innych obecnych plastikowych zestawów sklepowych. Chce cieszyć się poprawnością grania zestawu, chciałbym odkryć nowe wcześniej nie znane dźwięki ze znanych mi płyt. Musi być to zestaw sprawdzony, z zaprojektowaną zwrotnicą oraz wymiarami skrzynek, rozstawem głośników, układem wzmocnień, grodzi itp. Na początek coś gotowego. Moim marzeniem zawsze był zestaw HDMX z akustyka, jednak 1700 zł za sam kit to dla mnie zbyt duży pułap. Podobało mi się, że przy przesiadce w większe lokum można dokupić dwa HDS'y, zmienić obudowę i zwrotnicę i zrobić konstrukcję 2,5 drożną na gotowym projekcie z akustyka bez pomiarów. Oprócz tego czytałem wiele świetnych opinii szczególnie o vifce XT25, jakoś tak mocno się ukierunkowałem na te głośniki mimo braku doświadczenia - cena przyzwoita, wrażenia odsłuchowe wd. opisów rewelacyjne i tak jakoś wzbudziły moje zaufanie.

Budżet i założenia:
    Przetworniki z zwrotnicami, termianale, rury BR - 1000-1500 zł, zależnie od propozycji.
    Ile mniej więcej kosztuję usługa wykonania zwrotnic u kogoś na forum?
    wzmacniacz - proszę o informację ile mniej więcej dla takiego zestawu muszę poświęcić na używany wzmacniacz żeby wykorzystać możliwości głośników.
    obudowy - to już mój problem :) rezerwuję 500 zł razem z wykonaniem ew. podstawek, mam wiele koncepcji więc trudno póki co określić koszty - głośnik też musi dobrze wyglądać.
    Pokój ma 14 m2.
    niezawodność projektu - tylko profesjonalnie wykonane, sprawdzone w praktyce projekty.
    dla mnie to bardzo duże pieniądze, więc chciałbym mieć pewność, że to nie będzie jakiejś wpadki.

Gdyby potrzebne było inne informację chętnie uzupełnię.

Pozdrawiam serdecznie

Za 1500zł można złożyć zestaw bardzo dobry zestaw trójdrożny razem ze zwrotnicami:
    http://audiotransducers.com/pl/glosn...tw030wa07.html
    http://audiotransducers.com/pl/15-16...tek-fw146.html
    http://audiotransducers.com/pl/22cm/...l22rn4x-p.html

Zestaw o tyle ciekawy, że można go zamknąć w stosunkowo nie dużej obudowie jak na 3-way.
    Jeśli kupisz głośniki to opracuję taki projekt i umieszczę na łamach forum.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi ile litrów mniej więcej miała by mieć obudowa? jakie wymiary zewnętrzne?

póki co przekonany byłem, że w tym budżecie w grę wchodzi tylko zestaw dwu drożny.
      Jak z wysokimi tonami w tym przypadku? W konstrukcji dwu drożnej jednak można zastosować dwukrotnie droższe przetworniki...nie chcę się mądrować bo co ja wiem, to tylko wnioski na moje myślenie.

Skomentuj

Wavecor gra na poziomie Ushera T9950, na pewno jest lepszy niż Vifka XT.
        Fountek w aplikacji średniotonowej, przy odpowiedniej zwrotce jest bardzo dobry.
        A Seas - no to Seas, zestawiany jest w konstrukcje ze znacznie droższymi głośnikami i daje radę:)
        Taka kolumna mogłaby mieć wymiary: 100cm wysokości, 24cm szerokości, 30cm głębokości.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez klama Zobacz posta
          W konstrukcji dwu drożnej jednak można zastosować dwukrotnie droższe przetworniki..
          Droższe przetworniki nie zawsze są lepsze.
          Sporo ostatnio się zmieniło i można spokojnie zrobić bardzo dobry zestaw za niewygórowaną kasę jak nie ma się ciśnienia na SS itp

Skomentuj

jakie koszty jeśli chodzi o wzmacniacz? jaka impedencja głośników? przy ew. projekcie jakie są ograniczenia kształtu komory, pochylania przedniej ścianki itp? czy można robić pomiary na gotowej obudowie, czy trzeba robić próbną ?

Skomentuj

Wzmacniacz taki na jaki Cię stać. Projekt będzie raczej na prostej ściance, możliwe, że zostaną pochylone na kolcach - co by nie było to trzeba będzie się tego trzymać.
              Pomiary robisz na czym chcesz, byle było technicznie poprawnie.

Skomentuj

jakie są szanse na ewentualne niepowodzenie nowego projektu? Jak to wypadnie na tle HDMX HX1 lub chyba HX18 kiedyś był taki 2.5 drożny projekt na akustyku 2 HDS i XT 25. Jak to by miało się do tych wyidealizowanych w mojej głowie projektów :) ? głupie to bo nigdy ich nie słyszałem, jednak czytałem ogrom dobrych opini i wzbudziły moje zaufanie, tylko cholera drogie te przetworniki

Skomentuj

Taka konstrukcja będzie miała znamionowo 8om więc każdy przyzwoity wzmacniacz sobie poradzi .
                  Pomiary można robić na gotowej , ale czasami przy prostych obudowach warto zrobić testową bo jej koszty wyjdą podobnie jak przesyłka docelowych . Ograniczeń jakiś większych nie ma

Skomentuj

Mam pioneer a-109 i pod to altony 70 w ale ten wzmacniacz raczej nie wystarczy do tego co proponujesz. Ile kosztuję wykonanie pomiarów i zrobienie projektu u Ciebie ?

---------- Post dodany o 18:11 ---------- Poprzedni post o 18:08 ----------

Mam jeszcze gdzieś Technicsa tu 610 o ile się nie mylę i jest taki model z załatwionym potencjometrem.

Skomentuj

jakie są szanse na ewentualne niepowodzenie nowego projektu?
                      Raczej marna - aplikowałem te głośniki w różnych konstrukcjach i dlatego wyselekcjonowałem je do dobrej, w miarę nie drogiej konstrukcji trójdrożnej.
                      Jak to wypadnie na tle HDMX HX1 lub chyba HX18 kiedyś był taki 2.5 drożny projekt na akustyku 2 HDS i XT 25.
                      Myślę, że będą w każdym zakresie lepsze. Wysokie są na pewno lepsze, średnica z dwóch dróg zawsze jest obciążona odgrywaniem basu, w 3-way tego nie ma. A 8 cali na dole na pewno zagra potężniej niż 7 cali.

Skomentuj

w ale ten wzmacniacz raczej nie wystarczy do tego co proponujesz.
                        starczy :)

Skomentuj

Projekt będzie za free, zostanie udostępniony na forum. Chyba, że wymyślisz jakieś kosmiczne skrzynki i z dziwnym rozmieszczeniem głośników na froncie.

Skomentuj

jak wyglądają koszty zwrotnic? Oczywiście użyte materiały miały by być na poziomie wystarczającym dla głośników. Czy ceny przetworników z podanego przez Ciebie źródła są dobre czy można kupić taniej te głośniki? Z jakimi kosztami w tym wypadku jeszcze się liczyć?

---------- Post dodany o 18:24 ---------- Poprzedni post o 18:22 ----------

a i jeszcze jedno, w razie gdyby zabawa w DIY mi się spodobała i chciałbym robić następne projekty jaka jest szansa na odsprzedaż takiego zestawu jeśli paczki by komuś odpowiadały wizualnie?

Skomentuj

Taniej tych głośników nie kupisz niż na AT. Zwrotki - to zależy, tak racjonalnie patrząc to trzeba liczyć jakieś 300-350zł za parę.

---------- Post dodany o 19:24 ---------- Poprzedni post o 19:24 ----------

a i jeszcze jedno, w razie gdyby zabawa w DIY mi się spodobała i chciałbym robić następne projekty jaka jest szansa na odsprzedaż takiego zestawu jeśli paczki by komuś odpowiadały wizualnie?
                              Wszystko zależy od ceny :)

Skomentuj

Czy aby zbudować skrzynki muszę zakupić głośniki, czy mogę to zrobić jak już będę na jakimś etapie budowy? Założone wymiary będą osteczne czy podczas pomiarów może się okazać, że głośnik jest np za wąski i te skrzynki się nie nadają?

---------- Post dodany o 18:27 ---------- Poprzedni post o 18:25 ----------

Oczywiście wiadomo, że od ceny. Bardziej mi chodzi o to, czy trudno jest sprzedać ładne DIY za rozsądną kase. Czy lubie ufają projektantowi/wykonawcy, czy mają świadomość, że to wcale nie gorsze rozwiązanie?

Skomentuj

zwrotki koło 200PLN-250PLN jak nie będzie kupował jakiś audiofilskich udziwniaczy.

wavecor-ów nie kupisz nigdzie indziej .
                                  Funtek raczej cena najlepsza.
                                  seas będziesz musiał czekać jak nie ma go na stanie . w polinku jest promocja na seas teraz jak byś kupował od razu (pewnie wyjdzie kilkanaście PLN więcej niż w AT)

przesyłki dolicz :) stówka się uzbiera
                                  kable , terminale, wytłumienie .

Skomentuj

Czy aby zbudować skrzynki muszę zakupić głośniki, czy mogę to zrobić jak już będę na jakimś etapie budowy? Założone wymiary będą osteczne czy podczas pomiarów może się okazać, że głośnik jest np za wąski i te skrzynki się nie nadają?
                                    Wymiary raczej się nie zmienią, to wynika z tego, że robiłem już konstrukcje na tych głośnikach i wiem czego potrzebują.

Czy lubie ufają projektantowi/wykonawcy, czy mają świadomość, że to wcale nie gorsze rozwiązanie?
                                    Ludzie z forum pewnie zaufają, z innymi może być gorzej.

Skomentuj

hmm..no to mamy pierwszą propozycję, nie ma co więcej drążyć tematu dopóki się nie zdecyduję, chodź nie ukrywam, że nastawiłem się pozytywnie do tej propozycji. Dziękuję za propozycję i wszelkie rady. Fajnie by było gdybym, mógł najpierw zbudować paczki, dopiero potem zamówić głośniki, rozłożyło by się to mi w czasie finansowo, nie ukrywam, że kasa mi spłynie dopiero jak auto się sprzeda. A kiedy to będzie gwarancji nie ma więc póki co zbieram informację i ew. materiały na skrzynki jak się zdecyduję.

Ludzie z forum chyba sami robią głośniki więc po co mieli by kupić np ode mnie :) ?

---------- Post dodany o 18:47 ---------- Poprzedni post o 18:41 ----------

Mam prośbę, możenie podrzucić mi linki z gotowymi konstrukcjami w których są te przetworniki oczywiście nawet pojedyńczo? Chciałbym zobaczyć jak to się komponuję itp.

---------- Post dodany o 18:54 ---------- Poprzedni post o 18:47 ----------

raven wavecory są na akustyku po 120 PLN :) drożej ale się da. Nie traktuj tego złośliwie oczywiście, czysto informacyjnie piszę

Skomentuj

raven wavecory są na akustyku po 120 PLN drożej ale się da. Nie traktuj tego złośliwie oczywiście, czysto informacyjnie piszę
                                        no tak zapomniałem że akustyk też ma :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X