Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WM.STX.5.1.120.8.F.S.MC (GDN-14-70), WM.STX.6,5.1.120.8.F.S.MC -miał ktoś?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

WM.STX.5.1.120.8.F.S.MC (GDN-14-70), WM.STX.6,5.1.120.8.F.S.MC -miał ktoś?

Witam.
    Konkretnie rozważam ten pierwszy głośnik jako początek nauki pomiarów i budowy zwrotnic, niech tam jakoś gra, ale zdaję sobie sprawę, że nie przewyższy drogich konstrukcji, drugi ewentualnie, ale nie wiem czy potrzebuję większy.
    Wiem, że można kupić SCX, ale chcę zrobić sobie takie śmieciowe kolumny do tego co napisałem i słuchania w piwnicy.

Kopułka niespecjalnie lubiana GDWK 9/80, ewentualnie coś taniego, bo chciałbym zmieścić się w 100zł, do zwrotnicy muszę tylko cewki dokupić, kondensatory mam, ewentualnie elektrolity (bipolarnie) dokupię podczas innego zamówienia i wyjdą jakieś grosze.

Jak na razie miałem do czynienia z gotową konstrukcją na ARN188, gra to jak dla mnie przyjemniej niż konstrukcje altusopodobne, mam tylko nadzieję, że te tanie STX-y nie będą wiele gorsze niż TVM-y, wszak to podobna półka cenowa, tylko tych drugich prawie się nie da kupić.

Wymaganie dźwiękowe, cóż słuch nie jakiś genialny, byle nie leciała krew z uszu i żeby bas jednak jakiś był.

Na razie męczę SW, ale coś trzeba kupić żeby swoje pomiary i projekty robić.

Podsumowując ciekawi mnie jakość tych głośników, jeśli to wielkie padło, to dopłacam do SCX.

jak ma byc tanio i do nauki pomiarow to bierz dowolne tanie glosniki z allegro
    raczej jakies stare uzywki o ciekawej budowie

Skomentuj

To oczywiście jestem ten co pisał o różnych zabytkach Tesli i Tonsila na gg.

W takim razie będę szukał aukcji, ale jak ktoś miał styczność z tym co napisałem to proszę o odpowiedź.

Skomentuj

wiem :p

Skomentuj

A mógłbym prosić o wymiary na 100% pewne dla 14SCX i PC?

Skomentuj

srednica kosza 150,55
            otwor pod glosnik 122-122,5mm
            wysokosc rantu 3,2mm, ale podfrezowanie robic na 2mm (zaokraglenie wystaje)

PC chyba sie zgadza wszystko
            srednica 103,7mm (czyli podfrezowanie rob na 104mm)
            grubosc rowne 3mm

Skomentuj

Projektuję już obudowę, jak domniemam najlepiej dokładnie na środek dać woofer, kopułkę jak najbliżej woofera, BR po przeciwnej stronie do kopułki.
              Tylko jaka średnica BR będzie najlepsza?

Skomentuj

Wymiary rury BR zależą od objętości obudowy i użytego głośnika. Nikt Ci nie doradzi jeśli nie podasz przynajmniej tych dwóch danych.

Skomentuj

Dla tego głośnika (mówimy o 14SCX) jakieś 12l, pytam, bo Paweł robił na nich, więc byłaby przetestowana średnica.

Skomentuj

polinkowy "fi50" (43mm krotsza wersja, nie wiem ile ma dluzsza) bedzie OK
                    ewentualnie HD-4 (br-4) alpharda (40x110mm)

Skomentuj

12l 50Hz wyszło mi 50mm średnicy i 15.62cm długości, nie wiem czy jest jakikolwiek sens stroić niżej.

Nie na temat...

Sprawa projektu obudowy chyba rozwiązana, ale mam dylemat nad kopułką do SCX-a, lepiej wsadzić PC czy Audax Mission?

Skomentuj

zmniejsz srednice to zmiesci sie jeden mniejszy tunel

nie wiem na ile mam obecnie sytrojona skrzynke - HD-17 w 12 litrach

mission lepszy od PC, ale drozszy i trzeba dorobic front. jakbys mial kupic go za obecna cene to bym bral bez zastanowienia PCXa

Skomentuj

Na obrazku przód budy, która powinna pasować do GDN14 zwykłego i SCX, kopułka PC lub dodatkowy front i pobawię się z neodymowymi.
                          Co z tego będzie lepsze do monitorów bliskiego pola? Na jednym kopułka jest lekko bokiem.

Dałem wymiary, ale chyba obrazek zostaje zmniejszony i nie widać...

Chcę by było to ustawione jak najbardziej optymalnie.

Skomentuj

lepiej jest jak jest z boku - ale musisz poprawic, kazda z 3 odleglosci powinna byc inna
                            ale pomiary bede robil w symetrycznym ukladzie

Skomentuj

Od każdej krawędzi? No to teraz chyba tak mam, lepiej wypadnie zrobić do pary 2 odwrotne czy 2 takie same?

Wpadłem jeszcze na taki pomysł by rurę BR wkleić na równo ze ścianką i wtedy dopiero oklejać, ale nie jestem pewien efektu, gdyby się udało to może byłoby nieźle...

I jak głębokie podfrezowanie do PC, ma być cały utopiony?

---------- Post dodany 10.11.2013 o 12:46 ---------- Poprzedni post 08.11.2013 o 18:28 ----------

Dobra zaprojektowałem 2 fronty, kopułka oczywiście nie jest w linii woofera, ale symetrycznie względem drugiej kolumny (na tej zasadzie co Perfect 150), powinno bardziej hajendowo wyglądać.

Troszkę mnie zasmucili, bo nie ma w sklepie SCX-a tylko ten 14-70, no cóż może zaryzykuję, chociaż postaram się jeszcze z nimi dogadać, bo koszty przesyłki mocno podrożyłyby i tak budżetową konstrukcję, a do SCX chyba warto dopłacić.
                              Chociaż jak wpakuję tam jakąś badziewną kopułkę, to SCX będzie się marnował (z ciekawości kupiłem tanie samochodowe syczki, zobaczymy co pomiary na nie powiedzą i czy tego pójdzie słuchać).
                              Last edited by ampli; 08.11.2013, 18:02.

Skomentuj

Szkoda kasy na eksperymenty a dopłata niewielka, jednak zamówiłem 14SCX.

Skomentuj

Czaruję...
                                X