Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór subwoofera do 800zł. Ew. DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór subwoofera do 800zł. Ew. DIY

Witam,

Ze względu na mały przypływ gotówki planuję uzupełnić moje kino subwooferem. Na chwilę obecną jest to amplituner yamaha htr 3064 + prism onyx 100. Tak wiem jest to bardzo budżetowy sprzęt, jednak na moje 'ucho słonia' na razie wystarcza. Jedynym problemem jest mała ilośc basu i jego jakość. Aby nie przedłużać subwoofer ma być głównie przeznaczony do sluchania muzyki, sporadycznie jakiś film. Słucham najczęsciej dnb oraz dubstepu, więc oczekuję niskiego zejścia, ale jednocześcnie nie chcę, aby dźwięk był jednolity i dudniący. Nie potrafię tego dokładnie sprecyzowwać, ale mam nadzieję, że wiecie o co chodzi. Przeglądając allegro natrafiłem na dosyć tanią Kodę SW-5200 http://allegro.pl/koda-sw-5200-sw520...595967125.html. Zastanawiałem się także nad stx s250-n lecz wyczytałem, że dysponuję on bardzo słabym panelem. Więcej typów nie mam, ponieważ moja wiedza jest niewielka. Myślałem także nad DIY bo zapewne jest to bardziej opłacalne, jednak nie mam pojęcia jaki panel i głośnik wybrać,. Dlatego właśnie zwracam się do Was :) Dodam, że 2 lata temu miałem subwoofer na głośniku STX'a 32-300-8SC z panelem matronix wxp3k i byłem zadowolony, jednak teraz oczekuję czegoś lepszego. Pomieszczenie , w którym ma to wszystko grać ma około 30m2. Z góry dzięki za pomoc !

Przecież te Prismy to taki szajs, że aż szkoda ładować 800zł na subwoofer aby uzupełniać to coś. Ampli też z najniższej półki... Jeśli tak jak piszesz ma to być głównie do muzyki to zainwestuj te 8 stówek w lepsze głośniki.

Skomentuj

Koda i Prism to najgorszy wybór jaki dokonałeś lub dokonasz. Lepeij jak radzi Vigoss zainwestuj w dobry panel oraz głośnik, np. używka Visatona jeżli na nowy Cię nie stać.

Skomentuj

jezeli rozbudowa systemu zakonczy sie na subie to lepiej odpusc
        jezeli dalej bedziesz zmienial to mozna pomyslec

za 800zl to faktycznie lepiej kolumny kupic

Skomentuj

mialem te prismy i w 25m2 raczej basu im nie brakowalo, ale wszystkiego innego owszem, te klumny naprawde nie nadaja sie do niczego, juz o niebo lepiej graja plastikowe kina samsunga za niespelna 400-500 zl, wiec proponuje zmiane kolumn. No ale wiadomo - o gustach sie nie dyskutuje, moze Tobie ten dzwiek pasuje. Ilosc basu w glownej mierze zalezy od ustawienia kolumn w pokoju wiec moze z tym pokombinuj. Jesli koniecznie ma byc subwoofer to za ~800zl skleisz juz cos na http://stx.pl/sw-stx-10-2-500-8-f-a-pc-x.html + np. hexfet / holton 400.

Skomentuj

Jesli podbije bas w ampli to owszem nie jest źle, ale mam wrażenie, że jest to wymuszony dźwięk. Przemyślałem wszystko i stwierdziłem, że DIY będzie dobrym rozwiązaniem, ponieważ w tej cenie nie kupię nowego dobrego subwoofera, ew. używany. Zdecydowałem, że dotychczasowy ampli + prismy zostawię ojcu, a sam pokusze się o jakieś dobre kolumny stereo + lepszy amplituner. Tylko na to trzeba będzie poczekać jakieś 3 miesiące :) A więc skupmy się na subwoferze. Co konkretnie proponujecie? Kolego kqoo ten STX wygląda kusząco, jednak ciężko będzie o panel z 300W przy 8ohm, więc odpada. Nie bardzo wiem jaki panel wybrać. Znalazłem tylko coś takiego http://subwoofery.pl/page17.php. Co do głośnika to już zupełnie nie mam pomysłu - mam nadzieję, że mi pomożecie :)

Budżet mogę zwiększyć o jakieś 100/200zł jeśli będzie warto .

Skomentuj

To nagle nawróciłeś się na kolumny stereo + ampli i nie mając jeszcze kolumn chcesz kupić subwoofer ? Zaczynasz od złej strony :thumbdn:

Skomentuj

Tak zależy mi najpierw na subie, potem pomyślę o kolumnach. Za 800zł nie dostanę nic przyzwoitego , a gdzie tu jeszcze mówić o wzmacniaczu.

Skomentuj

Przecież za 800zł nie dość, że możesz złożyć w miarę dobre kolumny to i używki kupisz także dobre jeśli okazja będzie. Czasem tu na forum nawet ktoś sprzedaje kolumny i okazję można wyrwać niezłą. A dobry wzmacniacz stereo też nie musi dużo kosztować, cena nie oznacza jakości, pamiętaj.

Skomentuj

Kolego nie staraj się mnie przekonać. Budżet na kolumny i wzmacniacz będzie dużo większy, więc nie ma sensu teraz inwestować mniejszej kwoty skoro potem mogę mieć coś porządniejszego (myślę, że ok 1500-2000zł). Jak na razie proszę o pomoc w wyborze panelu oraz głośnika. Subwoofer po prostu tymczasowo będzie grał z prismami.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomszak Zobacz posta
                      Tak zależy mi najpierw na subie, potem pomyślę o kolumnach. Za 800zł nie dostanę nic przyzwoitego , a gdzie tu jeszcze mówić o wzmacniaczu.
                      800zl to jedna kolumna 3 drozna na tym glosniku ktory bys wsadzil do suba
                      wiec zamiast robic suba to chyba lepiej zrobic jedna pelnopasmowa kolumne?
                      basu nie zabraknie a i reszta pasma bedzie
                      jak za 3 miesiace wpadnie gotowka to dorobisz druga kolumne i dokupisz wzmacniacz

Skomentuj

Juz mowilem jak na razie potrzebuje tylko subwoofer, na kolumny bedzie osobny budzet, wiec za jakis czas znow bede potrzebowal waszej porady. Na panel +glosnik mam 800zl nie wliczajac kosztow obudowy. Czekam na propozycje. Przy okazji - jaka karte dzwiekowa do 300zl mozecie polecic? Ze wzgledu na to, ze glownym zrodlem dzwieku bedzie komputer postanowilem zainwestowac także w uklad dzwiekowy.

Skomentuj

Jeśli będziesz budował/kupował później kolumny za 1,5-2kzł to prawdopodobnie będzie to konstrukcja trójdrożna z dużym niskotonowcem. A subwoofer do takiego zestawu będzie zbędny, inaczej - kompletnie nic nie poprawi. Zastanów się nad tym dobrze, zwlaszcza że te kolumny są ponoć kiepskie.

Skomentuj

Nie będą to kolumny wielkich gabarytów- myślę nad maksymalnie 17cm niskotonowcami. Na pewno będzie mi zależało na estetyce i jakości. Kolumn nie jestem w stanie wykonać sam, ponieważ bawienie się w stolarza nie bardzo mi wychodzi, narzędzi też nie mam zbyt wiele :) Naprawde nie jestem jakims koneserem i te prismy może i nie grają jakoś cudownie, średnio podoba mi się ich dźwięk, ale jak na razie wystarczą. to co z tym subwooferem, doradzicie coś ? :)

Skomentuj

nie jesteś koneserem, jesteś napaleńcem który wtopi te 800 stów:-)

Skomentuj

Dlaczego mam niby wtopić te 8 stów? Przecież za to mogę już złożyć w miare dobry subwoofer. Nie jestem zadnym napalencem nie spieszy mi sie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomszak Zobacz posta
                                  Nie będą to kolumny wielkich gabarytów- myślę nad maksymalnie 17cm niskotonowcami.
                                  to moze lepiej juz teraz sie zastanow co bedziesz chcial zrobic zeby dobrac do tego suba

Skomentuj

Spodobał mi się ten projekt http://diyaudio.pl/showthread.php/15...i-(STX-MX-140) , lecz niestety nie jestem w stanie wykonać takich kolumn samodzielnie, więc musiałbym się uśmiechnąć do stolarza :) Co do ampli to nie mam pojęcia.

Skomentuj

no to nic sie nie zmienia
                                      10" AWX + wzmacniacz zamowiony u kogos na forum
                                      gotowego panela nie kupisz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        10" AWX + wzmacniacz zamowiony u kogos na forum
                                        Uniamp w mostku + filtr Ravena, który umożliwia mostkowanie :) 250W/8R. A uniamp leży w ogłoszeniach...kompletny z radiatorem i trafem :)
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X