Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

APS io Seas ER18RNX + Seas 27TBFC/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

APS io Seas ER18RNX + Seas 27TBFC/G

Witam! Bardzo dawno mnie tu nie było. Trafiłem na wiele artykułów na temat monitorów studyjnych bliskiego pola APS io. Z tego co doczytałem są one zbudowane na przetwornikach niskotonowiec Seas ER18RNX i wysokotonowiec Seas 27TBFC/G
    Znalazłem wiele konstrukcji na tych przetwornikach, jednak ja chciałbym zrobić w miarę wierną "kopię" wspomnianych APS io. Większość konstrukcji to monitory o pojemności ~ 15-18L. Brakuje mi podstawowych danych, które jednak można na oko łatwo oszacować: APS mają wymiary wys 33cm szer 21cm głęb 30cm. Zakładając że obudowa powstała z płyty 19mm - no na pewno nie cieńszej niż 16mm - pojemność według wymiarów wewnętrznych wychodzi ok 13,2-14,2L. Odejmując tylną oddzielną komorę na wzmacniacz (bo takowa jest na 100% - widziałem foto) o głębokości ok 4cm - pozostaje nam ok 10l. Chciałbym by wypowiedzieli się posiadacze głośnika, którzy z pewnością testowali różne konfiguracje. Jak to waszym zdaniem zagra w takiej obudowie? Nie wiem jeszcze jakie strojenie zastosowano w APS. Na "oko" 2 tunele br mają średnicę ~3,5cm. Symulując w WinISD strojenie 47Hz obudowę 10L wychodzą 2x br śr. 3,5cm długość 23cm - jest to w pełni wykonalne. Mam zamiar wykonać prototypową obudowę z płyty wiórowej 18mm. Jak wszystko będzie ok to robię obudowe z MDF 19mm, ale mam prośbę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam serdecznie :)

Nie sil sie na kopie, bo i tak nie uzyskasz brzmienia oryginalu. Jesli koniecznie chcesz zbudowac cos na wzor io, to po prostu zaprojektuj wszystk od podstaw biorac glosniki choc w teorii te same. Tylko producent wie, czy przetworniki uzyte w io nie sa specjalnie przygotowane.

Skomentuj

CYT.: "Podobnie jak w większym modelu, w IO wykorzystano głośniki wyprodukowane przez norweskiego Seasa, w modyfikowanej wersji (membrana niskotonowa z niepowlekanego papieru)."

Źródło http://www.klub.audiostereo.pl/recen...ap-art164.html
      Spróbuj może zadzwonić do APS i spytać jaki to przetwornik? Może trafisz na kogoś w porzadku to io więcej rzeczy wypytasz :P

Skomentuj

Oryginalny Seas ER18RNX ma takie trzcinowe włókna na membranie, a w tych APS jest gładka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
          Spróbuj może zadzwonić do APS i spytać jaki to przetwornik? Może trafisz na kogoś w porzadku to io więcej rzeczy wypytasz :P
          Tak
          Z pewnością mu zdadzą swoje wszystko myki i podadzą moze schemat zwrotnicy
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czemu nie. Ja kiedyś wyslalem maila do Peerlessa z zapytaniem o stare kolumienki, a jak otrzymałem maila zwrotnego to w nim były wszelkie potrzebne informacje, pdfy z parametrami TS głośnikow ( bo nawet nie było ich nigdzie w necie) itp/ a najlepsze to adresy gdzie byl mój mail przesylany z Danii do HongKongu potem do USA, a odpowiedź otzymalem od pana Kroworza (czyżby polak?)

Skomentuj

Tyle, że Peerless nie robi gotowych kolumn tylko głosniki do ich budowy, a to duża różnica.

Skomentuj

I słowem kluczowym jest tu słowo "stare"
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No tak/ ale przynajmniej dali odpowiedź a nie olali klienta.

Ps. Wydaje mi się, że te kolumny byly wteście w jakimś numerze EiS albo Audio.

---------- Post dodany o 20:03 ---------- Poprzedni post o 19:31 ----------

Sorry to były chyba aeon

Skomentuj

Fajnie, że temat ruszył. Artykułów przeczytałem różnych mnóstwo. Na pewno jeśli chodzi o "modyfikacje" na potrzeby APS to było to ekranowanie magnetyczne, które już wpływa na parametry głośnika. Napisałem do APS pytanie - może coś odpiszą :) Jak myślicie da się w takiej konfiguracji osiągnąć podobne brzmienie? Może ktoś po prostu próbował wykonać podobne monitory? Powstało dużo monitorów na tych przetwornikach. Może ktoś słuchał takowych i APS. Posiadam monitory EVENT TR8XL - może ktoś ich słuchał i może je porównać do ER18?

---------- Post dodany 13.10.2013 o 18:36 ---------- Poprzedni post 12.10.2013 o 20:19 ----------

dostałem wiadomość od APS: "Witam. Woofer jest robiony wyłącznie na zamówienie APS, jest nie do kupienia gdziekolwiek. Żaden inny woofer SEASa nie nadaje się do IO (parametry). Głosnik wysokotonowy jest standardowy. "

Skomentuj

Cześć, niedawno zrobiłem monitory odsłuchowe do domowego studia wg. projektu ZAPH SR-71 na ER-18 i 27TDFC. Jak będę miał czas to opublikuję konstrukcję. Nie wiem jak zrobić pomiar, wydaje mi się, że mają troszkę mniej środka niż chciałbym, ale może to złudzenie. Jedynie popełniłem mały błąd, bo dałem szerszy tunel b-s miał być około 50mm dałem 68.

Skomentuj

Zamieszczone przez engineer Zobacz posta
                        Jedynie popełniłem mały błąd, bo dałem szerszy tunel b-s miał być około 50mm dałem 68.
                        Jesli sie zmiesciles i zachowales strojenie to masz jeszcze lepiej.

update:
                        W oryginale jest rurka ktora sie rozszerza po obu stronach jesli dales prosta to rowniez lekko mogles zmieniec strojenie.
                        Tutaj masz kalkulator http://www.psp-inc.com/tools.html

Skomentuj

To podwyższyłes mocno strojenie
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            To podwyższyłes mocno strojenie

Hmm, możesz coś więcej powiedzieć?

Skomentuj

Zasymuluj glosnik w winISD to zobaczysz o co chodzi
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                              X