Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o dobry subwoofer.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o dobry subwoofer.

Witam kolegów z forum, przeszukałem chyba wszystkie konstrukcje subwooferów na forum i szczerze mówiąc żaden z nich szczególnie nie przykuł mojej uwagi, pomijam wygląd obudowy, wykończenie itp. Z góry zaznaczam, że chciałbym rozstać się z polskimi producentami, poszukuje subwoofera wyłącznie do muzyki, myślałem o przetworniku z gamy duńskich producentów, coś co grałoby bardzo dynamicznie, bez tzw "mulenia". Widziałem kilka projektów opartych o głośniki Peerless, ale wydawały mi się one jakoś "za proste", żadnych pochyleń ścian, żadnych przegród, załamań w środku. Posiadam dwa panele od Irka, 300W oraz 450W, zakupione dobrych kila lat temu, napędzały subwoofery własnych konstrukcji na Tonsilach, STXach i Teslach, ale jakoś ich brzmienie mnie nie zadowalało, pomimo zasumulowaniu wszystkiego w winisd, po prostu coś było nie tak ;-) Nie mam zamiaru żałować pieniędzy na głośnik, obudowę wykonałbym sam, panele są, tak więc proszę o propozycje, najlepiej gotowe projekty. Z góry dziękuję

A jaki litraż maksymalny dasz radę upchnąć w pokoju i jeszcze na to patrzeć?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No kurczę... myślę, że rozmiarem bym się bardzo nie przejmował, ale nie chciałbym żeby to był jakiś kolos na pół pokoju, wg mnie optimum to jakieś 50-80l. Pokój mam 26m2.

Skomentuj

własnych konstrukcji na Tonsilach, STXach i Teslach, ale jakoś ich brzmienie mnie nie zadowalało
        Miałem tak samo, trzeba się przesiąść półkę wyżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil4772 Zobacz posta
          Miałem tak samo, trzeba się przesiąść półkę wyżej.
          Jakieś propozycje? Jak to przeskoczyłeś?

Skomentuj

Nie napisałeś do czego? Jaka muzyka? Kino?

Osobiście kupiłem visaton tiw200 450zł z wysyłką:
            http://www.grelton.pl/page6.php

Gra po prostu lepiej, pod każdym względem od STX i innych pochodnych. Nisko schodzi w kinie i jest szybki w muzyce. Zobacz w linku charakterystykę zmierzoną.
            Pierwsze co się rzuca w oczy to:
            83 dB (1 W/1 m) 120W i 8ohm słabiutko, nie?
            nie jak przy stx 91 dB 4ohm 500W, target klientów jest inny.

A tu projekt:
            http://www.visaton.com/en/bauvorschl...039/index.html
            Ogólnie cała seria TIW jest dobra.

Do filmów to np. Dayton RSS315 zejście jest potężne, głębokie, jednak nie mulące, nie ma efektów dudnienia.
            Ogólnie głośnik wart jest ceny z USA, czyli około 150$, bo polskiej z Polinka raczej bym za niego nie zapłacił.

Skomentuj

Subwoofer miałby odtwarzać przede wszystkim muzykę, w zasadzie każdą z wykluczeniem "muzyki klasycznej", a delikatnym naciskiem na rocka i cięższe brzmienie. Gabaryty jak wspomniałem wyżej nie mają aż takiego znaczenia, mam dużo miejsca w pokoju, to wszystko zależy od konkretnego projektu. Widziałem ten proejkt Visatona i biorę go pod uwagę, choć liczyłem że może ktoś poleci projekt z duńskim przetwornikiem, zainteresowały mnie subwoofery na akustyku na Peerlessach, lecz ciężko dokopać się do konstrukcji obudowy, może jakiś Scan Speak?

Skomentuj

Jeszcze nie ukończyłem projektu, ale na szybko skręciłem skrzynkę z płyt wiórowych dla SS 32W/4878T00, najpierw grał w OZ, świetnie wspierał szybkim basem kolumny, ale jednak zależało mi żeby w kinie też dawał radę bardzo niskim zejściem i dołożyłem dwie membrany bierne 30W/0/0, czysta potęga basu coś niesamowitego.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomasheq Zobacz posta
                  subwoofery własnych konstrukcji na Tonsilach, STXach i Teslach, ale jakoś ich brzmienie mnie nie zadowalało,
                  jakie stxy? tesle to juz nieaktualny temat... a tonsila przemilcze

jaki budzet?

Skomentuj

Prawdę mówiąc właśnie na tego typu odpowiedź czekałem, ten Revelator zainteresował mnie od początku, może jeszcze któryś z użytkowników forum miał styczność z w/w głośnikiem?

---------- Post dodany o 21:08 ---------- Poprzedni post o 21:07 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    jaki budzet?
                    No myślę, że 2000zł na głośnik to max ;-)

Skomentuj

Z ciekawości zapytam z jakimi kolumnami miałby ten subwoofer grać?

W internecie nic o tym głośniku tak naprawdę nie znajdziesz (no chyba, że to ja nic nie potrafię znaleźć), myślę, że cena dosyć skutecznie blokuję w szczególności, że większość kończy przygodę przy Peerless XXLS który jest znacznie tańszy, a w kinie podobno gra bardzo dobrze ew. głośniki TIW

Skomentuj

Zamieszczone przez tomasheq Zobacz posta
                        Widziałem kilka projektów opartych o głośniki Peerless, ale wydawały mi się one jakoś "za proste", żadnych pochyleń ścian, żadnych przegród, załamań w środku.
                        A po co komplikowac cos co ma byc proste? Pochylone scianki w subie nic nie daja kolego. Liczy sie tylko sztywnosc obudowy i nic wiecej. Jak zrobisz scianki z bardzo grubego materialu, a obudowa bedzie kompaktowa, to nawet wzmocnienia beda niekonieczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
                          Jeszcze nie ukończyłem projektu, ale na szybko skręciłem skrzynkę z płyt wiórowych dla SS 32W/4878T00, najpierw grał w OZ, świetnie wspierał szybkim basem kolumny, ale jednak zależało mi żeby w kinie też dawał radę bardzo niskim zejściem i dołożyłem dwie membrany bierne 30W/0/0, czysta potęga basu coś niesamowitego.
                          W ilu litrach się nim bawisz?
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ta da

http://audiotransducers.com/pl/nisko...sw270wa01.html

Moim zdaniem ciekawy gosnik na niedrogi sub. Do napedzenia nie bedzie potrzeba zadnego ''potwora''.

Swoja droga 8'' na sub to troszke malo.
                            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              W ilu litrach się nim bawisz?
                              Najpierw ponad 100litrów (sprawdzenie wymiarów od strony wizualnej, wyszła katastrofa) poźniej 85litrów Teraz gra w skrzynce 65 litrów, zastanawiam się nad zmniejszeniem do 50 litrów wg symulacji istotnej różnicy nie ma a skrzynka zrobi się o 7,5 cm niższa. Jestem w trakcie remontu domu i konkretnie salonu w którym subwoofer ma grać, więc mam problem z odsłuchem w miejscu docelowym i mam problemy jak pchnąć projekt do przodu bo na razie się nic nie dzieje.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                Ta da
                                Tyle, że to głośnik wybitnie do obudowy zamkniętej. Fajnie by się pewnie sprawdził z korekcją, bo tylko tak zagra nisko.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  Tyle, że to głośnik wybitnie do obudowy zamkniętej. Fajnie by się pewnie sprawdził z korekcją, bo tylko tak zagra nisko.
                                  Ja tam bym go przetestowal w malej budce br i tak (ewentualnie br mozna by sobie zalepic). Z clozeta bas bedzie bardzo fajny.
                                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

jak sa 2000 na glosnik wiec wartto kupic cos naprawde dobrego
                                    pomysl ze SS + MB moim zdaniem spoko

Skomentuj

Głośnik Scan Speak Revelator 32W-4878T00 wydaje się być fajnym rozwiązaniem, przy EBP=55, sugerują aby go zamontować w obudowie zamikniętej. Wstępnie nastawiam się właśnie na to rozwiązanie, kosztem kilku Hz wyżej otrzymujemy jednak lepszą odpowiedź impulsową, co wg mnie znacząco wpłynie na dynamikę basu.

Skomentuj

jak do muzyki to mozna sie zainteresowac TIW300 visatona. nie jest tani, ale ci ktorzy go slyszeli sa zadowoleni

scana bym nie kupil w ciemno bez odsluchu. jedne serie mi leza, inne nie bardzo

a moze cos z USA? emimence ma kilka fajnych konstrukcji, JL audio moze? o ile lubisz taki rodzaj grania

Skomentuj

Czaruję...
                                        X