Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny stereo - najlepiej na tonsilach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny stereo - najlepiej na tonsilach

Witam wszystkich. Jako że jestem zainteresowany budową własnego zestawu stereo mam takie pytanie - jakie głośniki średnio- i wysokotonowe polecacie? Jako nisko wybrałem Tonsila 25/60 - wiem, że szału z nim nie ma, d**y nie urywa, ale jednego nowego mam akurat w domu i nie chcę wydawać dodatkowo kasy na nowe przetworniki. Totalną magią jest dla mnie dobór właśnie średniaka i wysokotonowca.
    Buda dla nisko to bass-refleks, 65 litrów a rurka strojona na 42 Hz.

Zamieszczone przez Stranger20 Zobacz posta
    Totalną magią jest dla mnie dobór właśnie średniaka i wysokotonowca.
    ciesz sie ze nie wiesz nic o zwrotnicach

Zamieszczone przez Stranger20 Zobacz posta
    mam akurat w domu i nie chcę wydawać dodatkowo kasy na nowe przetworniki.
    a jaki jest sens wydac kase na drugi beznadziejny woofer?

niedawno popelnilem podobny zestaw na starych tonsilach. wyszlo zaskakujaco dobrze... jak na tonsile.
    jakbym mial za to placic to bym wybral inne glosniki

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź :)
      Jeszcze na dobre nie zacząłem a już popełniłem błąd - tj. w chałupie mam T. GDN 20/60/11 :P
      My bad...
      Tak apro po - opłaca się budować kopię Tonsila ZG50c, czy raczej nie?

Skomentuj

przy obacnych cenach tonsili nie oplaca sie ich kupowac

Skomentuj

OK. A mógłbyś Pawle polecić jakieś dobre przetworniki? Chodzą mi po głowie kolumienki - słupki. Do cieszenia się dźwiękiem, a nie chamskim łupaniem :)

Skomentuj

budzet?
            w jakim pomieszczeniu ma to grac?
            jaki masz wzmacniacz?

Skomentuj

wzmak to na razie samoróbka z tda7294 w końcówce. Jeszcze walczę ze Zbigowym Mosfetem pokój ok. 25 m2, a kasa - powiedzmy 6 stów +/- 200. Chciałbym ojcu zrobić taki prezencik, czyli nie może być bubel :)

Skomentuj

W budżecie 600-800zł ja polecam http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi zrobiłęm takie i jestem zadowolony, lub Pawel S. wspominał że będzie pracował nad nowymi SCX od STX-a i mówił że jemy ten 17 SCX lepiej pasuje niż ten FG.X

Skomentuj

TDA7294 i 600zl na tonsile? przeciez tylko chyba MITE bys zbudowal :/

do takiego pokoju juz wiekszy bas by sie przydal
                  w budzecie miesci sie PYLON AMBER, ale bys musial poczekac troche na dopracowanie zwrotnicy (czeka w kolejce) no i to nie male "monitory"

byly tez 3 drogi na STX SCX w tej cenie, ale zmienily sie glosniki wiec wymagaja nowego projektu zwrotnicy

reszta projektow w tej cenie to 2 drogi

Skomentuj

Skoro myślisz o kolumnach - słupkach (w domyśle wąskich i wysokich podłogówkach) może zainteresujesz się taką koncepcją, którą sobie wczoraj dla własnych potrzeb wstępnie analizowałem. Biorąc pod uwagę spore pomieszczenie trzeba brać to pod uwagę i zapewnić odpowiednią powierzchnię drgającą membran, by były w stanie dać jakiś bas. W koncepcji słupków oczywiście w grę wchodzi kilka mniejszych głośników, których suma powierzchni membran będzie dość duża. Wykorzystałem do analizy Tonsile GDN13/40/10 12Ohm połączone równolegle co daje wypadkowe 4 Ohmy i 250 cm2 powierzchni membran. Dwa z nich umieściłem w układach bandpass zamkniętych o objętości komór 10l/10l@50Hz, trzeci w obudowie zamkniętej 10l. Te Tonsile połaczyłem z kopułką Visatona G25FFl + WG148. W symulacjach w Boxsimie ta koncepcja prezentuje się ciekawie przy podziale na 2.2kHz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                      Skoro myślisz o kolumnach - słupkach (w domyśle wąskich i wysokich podłogówkach) może zainteresujesz się taką koncepcją
                      umknelo mi to

takie cos mam w planach
                      http://pawel.lutuje.se/kolumny%204x%20tonsil.PDF

4x GDN 13/40/10 15r + audax/mission na gorze
                      koncepcja 2,5 drozna

Skomentuj

Dzięki za odzew - chyba jednak powinienem zacząć od projektów zbudowanych przez kogoś i działających, zanim sam zacznę kombinować i wyrzucę pieniądze w błoto. Ale nie powiem - narobiliście mi smaku. Szczególnie słupki Pawła - jestem ciekaw jak to zagra :)

Skomentuj

ale ja te glosniki mam i w wolnej chwili sie za to wezme
                          jak skoncze to beda wystawione na sprzedasz
                          tylko u mnie terminy wydluzaja sie z miesiecy na lata :/

Skomentuj

Czaruję...
                          X