Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spekaer Workshop bug z stock crossover?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no i zasymulowałeś 3way to mogę zrobić nawet w spice-ie :p

spróbuj zapisać sobie projekt i kilka wersji zwrotki żeby wrócić do niej nap za 2 dni :P

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      no i zasymulowałeś 3way to mogę zrobić nawet w spice-ie :p
      spróbuj zapisać sobie projekt i kilka wersji zwrotki żeby wrócić do niej nap za 2 dni :P
      mogę zrobić zrzut ekranu ze schematem

Skomentuj

Zeby wykorzystac pelne mozliwosci Lspcad trzeba za niego zaplacic ( i to sporo ) albo jechac na piracie ;/ Tak czy owak program jak dla mnie niemal doskonaly.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
          A taki Linkwitz nie chce płacić za powtarzalność i używa Arta.
          ja też używam i co ?
          używam też lspcad i SW :P

Linkwitz ma potrzebną wiedzę .

---------- Post dodany o 18:29 ---------- Poprzedni post o 18:28 ----------

mogę zrobić zrzut ekranu ze schematem
          mega wygodne rozwiązanie to już wolę spice-a bo przynajmniej se zapisać projekt mogę :p

Skomentuj

Mi akurat podoba się to, że SW jest za darmo, można pomierzyć i od razu symulować zwrotkę.
            Z tego co się orientuję ARTA służy do samego mierzenia, w wersji demo da się tylko wyeksportować, więc resztę można dokończyć choćby w SW jakby ktoś koniecznie chciał (w tym wypadku pomiar rzeczywiście wydaje się łatwiejszy).

Skomentuj

podsumujmy:

SW - najlepszy darmowy program do głośników, bardziej intuicyjny od LspCAD

Clio - mityczny wzorzec dokładności pomiarów

coś jeszcze pominąłem?

Skomentuj

Nie ma co psioczyć na SW
                To bardzo zaawansowany program do pomiarów, jego możliwości w połączeniu z tym że jest darmowy dają bardzo dobry pro soft do zastosowań dla "nas" nie profesjonalistów...
                Jedyną jego wadą jest to że jest przestarzały; stanął gdzieś tam w miejscu, a hardw idzie do przodu. Szkoda że jest porzucony, przydała by się konkretna aktualizacja albo jakiś SW v.2.0 na nasze czasy. :)

Skomentuj

Clio - mityczny wzorzec dokładności pomiarów
                  Po co te mity jaki to cudowny sprzęt.
                  skad te mity? miales stycznosc ze narzekasz?

tutaj musialby sie wypowiedziec SW ktory korzysta z obu programow!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    skad te mity? miales stycznosc ze narzekasz?

tutaj musialby sie wypowiedziec SW ktory korzysta z obu programow!
                    Rozmawiałem z pewnym pracownikiem wyższej uczelni, który używa Clio i powiedział, że to zabawka.

Nie mówię, że to zły sprzęt, ale nie za takie pieniądze.

Skomentuj

Widziałem jeszcze, że jest coś takiego jak LMS, kojarzy ktoś?

Co do SW, nikt nie sprawdził czy też ma takiego buga? Któryś z tych "lepszych" według niektórych softów ma opcję dobierania elementów? Troszeczkę powinno skrócić to okres błądzenia wśród elementów.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                        Któryś z tych "lepszych" według niektórych softów ma opcję dobierania elementów? Troszeczkę powinno skrócić to okres błądzenia wśród elementów.
                        LspCAD ma narzędzie nazywające się Optimizer

Skomentuj

Co do SW, nikt nie sprawdził czy też ma takiego buga? Któryś z tych "lepszych" według niektórych softów ma opcję dobierania elementów? Troszeczkę powinno skrócić to okres błądzenia wśród elementów.
                          ale ten "optymizator" nic za Ciebie nie załatwi .
                          Jak zaznaczysz wszystkie elementy do optymalizacji to w 90% wyjdą Ci bzdury w każdym programie.
                          To nie do tego służy.
                          W SW też jest.
                          Network->Optimize network

Skomentuj

Co do SW, nikt nie sprawdził czy też ma takiego buga?
                            przeciez napisalem ze zawsze tak mam

Skomentuj

LspCAD ma narzędzie nazywające się Optimizer
                              Ktory i tak rzadko kiedy dziala jak nalezy. Korzystam z tego ale wiekszosc wartosci elementow i tak wpisuje manualnie.

Skomentuj

Rozmawiałem z pewnym pracownikiem wyższej uczelni, który używa Clio i powiedział, że to zabawka.

Nie mówię, że to zły sprzęt, ale nie za takie pieniądze.
                                Niech sobie kupi Klippel'a :)

Skomentuj

CLIO jest bezuzyteczne dla uczelni. W takich miejscach sie kupuje Bruel&Kjaer albo Audioprecision. CLIO jest dla tych, ktorzy maja kase i chca otrzymac gotowy sprzet zniezbedny do pomiarow kolumn oraz akustyki pomieszczenia. Takie profesjonalny sprzet dla branzy audio. Dla akustykow, rzeczywiscie to bedzie zabawka

Skomentuj

No mi portier na AGH`u powiedział to samo

A tak na poważnie to jak ktoś ma kłopot z opanowaniem/obsługą/JIG-iem od SW to cóż z niego za DIY-owiec. Ja wole widzieć i kontrolować wszystko bez automatów nawet jeśli początkowo wydaje się to działaniem trochę na piechotę....może dlatego praca dypl miała 20k linii w asm....
                                    SW jest za DARMO, zrobisz nim dobre pomiary i zaprojektujesz dobrą zwrotnicę...cóż chcieć więcej - ładniejszych przycisków?

Skomentuj

Do zalet clio należy zaliczyć to, że włączam sprzęt i zawsze działa tak samo - nie zastanawiam się, czy pomiar jest ok - on taki jest.... Oczywiście w porównaniu z klippelem to zabawka - ale klippel jest ze 20-40 razy droższy od clio.

W clio jest wiele opcji które przyśpieszają pomiary:
                                      1) nie muszę się bawić z milionem przełączników - wybieram pomiar impedancji i mierzę impedancję wybieram pomiary charakterystyk i znowu nie muszę godzinę myśleć jak ustawić przełączniki
                                      2) niezależność od ustawień karty dźwiękowej - przed pomiarami nie tracę godziny czasu na "odpalenie" systemu pomiarowego
                                      3) i wiele wiele innych które są tak oczywiste, że do puki nie muszę odpalić SW to nawet nie pamiętam...

Z punktu widzenia amatora SW jest ok - z punktu widzenia firmy clio jest zdecydowanie tańsze :)

Skomentuj

U mnie w firmie się używa Klippele I NTIaje, Ja się zajmuję też wysyłaniem do kalibracji tych urządzeń, a koszt samej kalibracji to kilka Kzł :d

Skomentuj

Sound Wave
                                          Przy okazji zapytam. Dlaczego już nie publikujecie wykresów impedancji głośników?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X