Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wielko prośba o ocenę kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wielko prośba o ocenę kolumn

Witam serdecznie.

Zarejestrowałem się na forum, ponieważ potrzebuję fachowej porady.

Jestem miłośnikiem słuchania różnego rodzaju muzyki, za wyjątkiem klasycznej, jazzu, hip hopu, oraz metalu. Poza w/w wszystkie gatunki wchodzą w grę.

Obecnie gram na audiolabie 8000s UK, Dacu Hegel Hd2 i kolumnach B&W 603s3. Noszę się z zamiarem wymiany kolumn na klasę wyżej. Ostatnio znalazłem ogłoszenie o sprzedaży klonów ProAc 2.5 w atrakcyjnej cenie.

Prosiłbym o opinię czy jest sens zawracać sobie głowę tymi kolumnami. Dodam że nie mam możliwości odbioru osobistego, bo to prawie drugi koniec Polski.

Oto opis kolumn:

"wszystko wykonane według oryginału () skrzynie , przetworniki a zwrotnice nieco wykraczają poza oryginał ponieważ oparto je o kondensatory olejowe co stosowane jest na najwyższej półce reference. Skrzynki wykonane bardzo starannie z mdf-u o odpowiedniej grubości
    ...
    Poza tym nie montowałem gniazda zacisków lecz wypuściłem po najmniejszel linii oporu same zaciski ze skrzyni aby nie osłabiać samej konstrukcji frezowaniem czy wyrzynaniem mdf-u
    ...
    kolce zleciłem do wykonania na bazie projektu Pana z QBA.
    powinny być 3 na kolumnę aby zmniejszyć pole skupienia drgań oddawanych tym samym bas jest bardziej kontrolowany a drgania powrotne mają mniejszą płaszczyznę powrotu."

Co szanowni koledzy sądzą na ten temat, ewentualnie o co jeszcze mogę się dopytać?

Zwróciłem się do Was z prośbą, ponieważ jeszcze nigdy nie miałem, ani nie kupowałem kolumn DIY i nie wiem na co zwrócić uwagę.

pozdrawiam

Zamieszczone przez Drzymek Zobacz posta
    Dodam że nie mam możliwości odbioru osobistego,
    I co w ciemno masz zamiar kupić bez słuchania na zasadzie opisu?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      Przeniosłem do działu akustyka.

Skomentuj

A ile chcesz wydać na kolumny? Bo może warto zlecić jakiś projekt sprawdzony projekt - skrzynki u kogoś, projekt u kogoś - zostanie Ci wkręcenie głośników.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi.

Koszt tych kolumn wynosi tyle ile koszt czèści na nie użytych.
          W mojej sytuacji mam na prawdę bardzo ograniczone możliwości poznawcze nowych kolumn. Najbliżej mam 100km do Krakowa. Co do kolumn o jakich myślałem to chciałem coś Polskiego producenta: AKUSTYK, ESA, RLS, Studio 16Hz. Generalnie bardzo korci mnie sprawdzić osławione Scan Speaki.
          Kwota jaką dysponuję to ok 3000zł. Ale w tych Proacach korci mnie właśnie atrakcyjna. Kwestia żeby były tylko poprawnie złożone, ale sądząc po zaangażowaniu kostruktora, to chyba są ok.

Skomentuj

Tu masz Scany:
            http://allegro.pl/avance-signature-3...618850585.html
            Ciężko w tej kwocie 3tysi kupić kolumny na Scanach.. Aczkolwiek nie mówię, że nie zdarzają się okazje.

Skomentuj

Dzięki za link, ale zapomniałem dodać że w grę wchodzą tylko kolumny podłogowe.

Panowie, a co myślicie o tych ProAc'ach?

W nich jest tylko obudowa do lekkiej odnowy (podobno brzydko wyszło malowanie).

Skomentuj

niech da zdjęcia ale ja bym ich nie kupił za tyle szczególnie w ciemno. To podstawowa seria SS.
                Mając 3 kafle można zrobić coś na ciekawszych przetwornikach.

pierwsze z brzegu :
                http://audiotransducers.com/pl/glosn...revelator.html
                http://audiotransducers.com/pl/glosn...luminator.html
                lub taniej (ale nie dużo gorzej ta kopułka np. siedzi w RLS-a 3 drogach za 10KPLN http://www.rls.com.pl/UmbrielII.html)
                http://audiotransducers.com/pl/glosn...08-913000.html

do tego jakieś 1kPLN (strzelam nie wiem ile kosztuje taka usługa ) na skrzynki 300PLN na zwrotki .
                i masz kolumny na lata .

---------- Post dodany o 11:41 ---------- Poprzedni post o 11:39 ----------

gotowy projekt :
                http://www.zaphaudio.com/ZRT.html

Skomentuj

http://audio.lutuje.se/?ss-illuminator,35
                  http://audio.lutuje.se/?ss-revelator,36
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Panowie, ja nie powiedziałem że one kosztują 3tys. Szczerze napiszę że te ProAci kosztują 1,5tys i to właśnie ta atrakcyjna cena mnie kusi.

Co do zbudowania kolumn. Osobiście tego bym się nie podjął.

Skomentuj

a co to za filozofia jak zamówisz gotowe budki u stolarza ?
                      Wystarczy wkręcić głośniki i pokleić zwrotnice według schematu.

Skomentuj

Witam ponownie.
                        Zaryzykowałem i kupiłem kolumny.

Na dzień dobry, kolumny postanowiłem odnowić, ponieważ mają skiepszczone do kwadratu malowanie. Na szczęście pod koszmarną farbą jest bardzo ładny bukowy fornir. Podczas transportu kurier niestety uszkodził krawędzie kolumn, ale od czego jest szpachla...
                        Na koniec będę bejcować kolumny.
                        Przetworniki na szczęście w stanie idealnym.

Co do strony technicznej. Wyciągnąłem przetworniki, i zrobiłem zdjęcia zwrotnic. Prosiłbym o ocenę czy Waszym zdaniem wszystko jest ok. Kolumny są klonami Proac 2.5, upgradeowanymi o kondensatory olejowe (cokolwiek to znaczy).
                        ]

Rzecz która mi się nie spodobała, to że elementy zwrotnicy nie były przyklejone do płytki i przy potrząsaniu kolumną słychać było stukanie (przykleiłem je gorącym klejem).
                        Oraz wytłumienie kolumny. W projekcie Proaca widziałem że są wytłumione wełną. Tutaj wytłumione są czymś takim:

Proszę powiedzcie mi, czy warto tę gąbkę zastąpić wełną np z tej aukcji:
                        http://allegro.pl/welna-gabka-mata-m...646014690.html

lub z tej (bardziej się opłaca i wygodniejsze kawałki):
                        http://allegro.pl/welna-owcza-do-wyt...640755738.html

Generalnie kosztowały mnie z wysyłką 1600zł. Więc wydaje mi się że są warte żeby nad nimi popracować.
                        dzięki za uwagę

Skomentuj

W środku bajzel, ciekawe czy ktoś w projektowaniu tych kolumn robił pomiary. :???:
                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Drzymek Zobacz posta
                            Generalnie kosztowały mnie z wysyłką 1600zł. Więc wydaje mi się że są warte żeby nad nimi popracować.
                            Jeśli rozmieszczenie głośników na froncie jest zgodne z oryginałem to można poszukać sprawdzony"dobry" schemat zwrotnicy i taką zbudować,bo ta ze zdjęć wygląda słabo.Przy innym rozstawie wypadało by je pomierzyć i zaprojektować nową zwrotnicę.W necie znajdziesz też informację jak je prawidłowo wytłumić.Niestety jeśli trzeba będzie robić nowe zwrotki,wytłumienie,odnawianie"poprawianie" skrzynek to może się okazać że kolumny te wcale tak tanie nie będą:(

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi.

Wizualne poprawianie skrzynek robię własnoręcznie i wymagają tylko szlifowania i lakierowania, więc tu koszt to własna praca.
                              Zwrotki jeżeli będą wymagać przebudowy, to mam nadzieję choć część elementów wykorzysta się ponownie. Wytłumienie to max 100zł.

Koledzy, czy aby dokładniej ocenić zwrotnice, mam zrobić więcej zdjęć z parametrami elementów z obu stron?

Czy może od razu je wymontować i dać znajomemu elektronikowi niech je oceni i porówna z projektami w necie?
                              Jak to ugryźć doradźcie proszę.

Elementy wymagające zdolności manualnych wykonam samemu bez problemu, gorzej z elektroniką na której się nie znam, ale mam kolegę świetnego elektronika, tylko muszę wiedzieć co mam do niego mówić

Skomentuj

A czy rozstaw głośników na froncie jest taki jak w oryginałach?wysokotonówka przesunięta w osi wofera?Jest pod frezowanie pod wysokotonówkę?

Skomentuj

Jeśli to jest ta zwrotka to... to masz problem.

Za 1500zł miał byś nowe głośniki (i jeszcze by na zwrotnice trochę zostało), a z tego co czytam to obudowa do regeneracji i zwrotnica do zrobienia na nowo... wychodzi na to żeś dał się zrobić w konia.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Jeśli to jest ta zwrotka to... to masz problem.
                                    Marian jest jeszcze gorzej,ta zwrotnica to twór szalonego konstruktora.
                                    Drzymek musisz zlecić pomiary i projekt zwrotnicy bo inaczej nic z tego nie będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                                      Marian jest jeszcze gorzej,ta zwrotnica to twór szalonego konstruktora.
                                      Która? ta co już ma czy ta ze schematu?

Skomentuj

Kiepsko to wygląda - widać tylko jedną cewkę...i to dużą. Jeśli jest to zwrotka równoległa to ta zwrotnica nie wiele ma wspólnego ze zwrotnicami równoległymi z sieci.
                                        Znalazłem jeszcze zwrotkę szeregową:

Ale to też się nie zgadza :/

A tak w ogóle kolego Drzymek:
                                        Last edited by LuSzTi; 27.10.2013, 10:25.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X