Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Glosniki i kolumny o wysokiej efektywnosci.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    I tak się składa że najmniejsze chomikowanie energii w tym zakresie mają te mulatory z płaską jak stół charakterystyką .
    A przodują magnezowe seas-y i inne ilumniatory .
    Rozumiem, że masz na myśli wykresy wodospadowe, bo parametru QMS imponującego to te przykłady nie mają.

Skomentuj

Z tym Qms to piszecie bajki - powiem wam tylko, że szukacie w złym miejscu - zawieszenie oczywiście wpływa na wartość tego parametru ale jest też inny dużo istotniejszy czynnik :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
        Z tym Qms to piszecie bajki - powiem wam tylko, że szukacie w złym miejscu - zawieszenie oczywiście wpływa na wartość tego parametru ale jest też inny dużo istotniejszy czynnik
        Nie badz taki tajemniczy, napisz cos w tym zakresie, chyba ze to tajemnica zawodowa?

Skomentuj

żadna tajemnica - ale może sami do tego dojdziecie.

pewna podpowiedź w poniższym filmie :)
          http://www.youtube.com/watch?v=Bkbdm66UQis

Skomentuj

Na Qms głośnika ma wpływ przewodność elektryczna karkasu cewki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
              Na Qms głośnika ma wpływ przewodność elektryczna karkasu cewki.
              Też, zgadza się. Edytując wczoraj post usunąłem wzmiankę o tym, skupiając się na poruszonych wcześniej kwestiach zawieszenia. A posłużyłem się przykładem produkowanych kiedyś głośników basowych Vify 22cm, różniących się w zasadzie tylko karkasami cewek i mających różne wartości Rms. Jeden miał karkas aluminiowy, a drugi bodajże kaptonowy, tego drugiego jednak nie jestem pewien, bo głośnik nie jest już produkowany. Efektem jednak było to, że ten drugi miał mniejszą wartość Rms i w wyniku tego wyższą wartość Qms, bo i materiał miał mniejszą przewodność elektryczną. Producent bodajże tłumaczył to powstawaniem mniejszej siły od prądów wirowych, działających w przeciwnym zwrocie do siły generowanej na membranę przez cewkę, a więc stawiając mniejszy opór mechaniczny (znowuż: rezystancja mechaniczna). Problem w tym, że nie pamiętam konkretnych wartości i symboli, po czym mógłbym dotrzeć do kompletnego zestawu parametrów, więc i przykład był średni. Chyba też któreś 18cm głośniki Scan Speaka miały taką sytuację.
              Podlinkowany Wavecor SW223BD01 również jest w ewentualnym porównaniu osamotniony, bo choć producent pisze wyraźnie, iż:
              Heavy-duty black fiber glass voice coil former to reduce mechanical losses resulting in better dynamic performance and low-level details
              to nie ma do czego tego w porównaniu odnieść, gdyż w innej wersji karkasu cewki głośnik nie jest produkowany. Wpływ natomiast sztywności zawieszeń na wartość Qms dla przytoczonego Scan Speaka i owego Wavecora można było bezpośrednio porównać, bo oba mają podobną wartość fs i taką samą wartość Rms, czyli już wypadkowych strat mechanicznych w zawieszeniach i napędzie.
              Last edited by Racjonalny; 25.10.2013, 08:44.

Skomentuj

Tutaj chyba sytuacja jest podobna:

LINK 1
                LINK 2

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                  Chyba też któreś 18cm głośniki Scan Speaka miały taką sytuację.
                  Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                  Tutaj chyba sytuacja jest podobna:

LINK 1
                  LINK 2
                  Tak, te właśnie, uprzedziłeś mnie :).

Skomentuj

przeanalizować pomiary CSD
                    Chyba dużo lepsza jest metoda linkwitz-a .
                    A przynajmniej łatwiejsza w interpretacji bo wynik jet prezentowany w dziedzinie czasu.
                    Można oglądać jak zachomikowana energia jest oddawana przez głośnik.
                    http://www.linkwitzlab.com/JAES/jaes_papers80.htm

Na głośnik podawany jest taki przebieg:

Nagrywany sygnał przestawiany w skali logarytmicznej.

Przykłady :
                    magnezowy seas :

I polipropylenowa Vifa :

i jeszcze ceramiczny acuton

Wnioski nasuwają się same :)

Na marginesie wszystkie głośniki mają Qms na zbliżonym poziomie ~1.8 .

reszta :
                    http://www.linkwitzlab.com/Removed%2...x-mid_dist.htm

W ten sposób mierzy tez marek.k.

Przy najbliższej sesji pomiarowej postaram się strzelić pomiar ilumnatorowi .

Skomentuj

Lepsza może i jest, ale wspomniałem o CSD dlatego, że jeśli producenci coś w ogóle podają w kartach katalogowych, to jest to właśnie CSD i ewentualnie przebiegi zniekształceń harmonicznych .

Skomentuj

Lepsza może i jest, ale wspomniałem o CSD dlatego, że jeśli producenci coś w ogóle podają w kartach katalogowych, to jest to właśnie CSD i ewentualnie przebiegi zniekształceń harmonicznych .
                        Na całe szczęście są tacy jak Marek.K i wujek stefan co coś tam mierzą .

---------- Post dodany o 11:54 ---------- Poprzedni post o 11:41 ----------

Pomiary producentów są zawsze "nieco" wygładzone jak wiesz i ciężkie do porównania ze względu na różne warunki, metody itp. pomiaru

Skomentuj

Skoro już wiadomo, że głośniki z wysokim Qms w testach odsłuchowych lepiej odtwarzają bas, to dlaczego niektórzy producenci jak np. SEAS nadal stosują aluminiowe karkasy cewek obniżające dobroć mechaniczną? Może ktoś z forumowiczów biegły w języku angielskim zapyta o to Norwegów?

Skomentuj

Wydaje mi się, że wytrzymałość termiczna może tutaj mieć coś do powiedzenia, aluminium będzie ładnie odprowadzało bo ma wysoki współczynnik przewodzenia ciepła, o tworzywach sztucznych nie można tego powiedzieć.

Skomentuj

forumowiczów biegły w języku angielskim zapyta o to Norwegów?
                              Nie trzeba pytać wystarczy przeczytać notę katalogową :

2” diameter high temperature voice coil with black anodized aluminium coil former
                              gives high power handling and reduced power compression.
                              A nawet jak byś zapytał i otrzymał odp. w stylu:
                              "Bo tak gra lepiej"

? :)

Qms w testach odsłuchowych lepiej odtwarzają bas
                              Wielu alu seasy się podobają .
                              Harpia je stosuje czy np. Yoshi je lubi .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                A nawet jak byś zapytał i otrzymał odp. w stylu:
                                "Bo tak gra lepiej"
                                Ale dlaczego przedkładają mniejszą kompresję termiczną nad wysoką dobroć mechaniczną jednocześnie chwaląc się niskostratmymi zawieszeniami - bez sensu

---------- Post dodany o 18:28 ---------- Poprzedni post o 18:25 ----------

Wavecor jest konsekwentny
                                http://www.wavecor.com/html/wf182bd03_04_07_08.html
                                "Heavy-duty black fiber glass voice coil former to reduce mechanical losses resulting in better dynamic performance and low-level details
                                Low-loss suspension (high Qm) for better reproduction of details and dynamics"

Skomentuj

Ale dlaczego przedkładają mniejszą kompresję termiczną nad wysoką dobroć mechaniczną jednocześnie chwaląc się niskostratmymi zawieszeniami - bez sensu
                                  A dlaczego mają robić odwrotnie ?
                                  Nie można mieć wszystkiego jednocześnie .

Skomentuj

AudioShow 2010:

Co tam siedzi? nie wiem.
                                    Jak grało? nie były podłączone.

Skomentuj

http://stereoikolorowo.blogspot.com/...k-ms-1201.html

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Mi osobiście się nie podobały, ale np. Konradrak był zachwycony.
                                        Ale fajny wątek:) Pamiętam te kolumny! Pierwsze wrażenie jak zobaczyłem te paskudztwa to chciałem wyjść z pokoju. Od razu zakwalifikowałem je do koncertowego jazgotu ale zostałem bo człowiek prezentował klasykę. Jakieś koncerty skrzypcowe, duże orkiestry. Jak usiadałem to zostałem na całą prezentację. Podobało mi się wszystko w dźwięku. Próbowałem doszukiwać się ostrych sybilantów i nic! W uproszczeniu mógłbym powiedzieć, że skrzypce brzmiały jak skrzypce w sali kameralnej, tak samo fortepian. Wysoki wokal kobiecy był przejmujący, miałem ciary. 100% naturalności! Chyba dużą zasługą było to, że prezenter dobrze ustawił poziom głośności (dość cicho w porównaniu do innych sal). Świetny repertuar, fajnie budował nastrój. Dla mnie największe zaskoczenie AS2011. Widać, że odczucia każdy miał inne. Ja słuchałem ich w niedzielę, dość wypoczęty. Cały pokój ludzi.
                                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Czaruję...
                                        X