Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do TL-ek Dabyla

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do TL-ek Dabyla

Witam chciałbym trochę odciążyć kolumny podczas słuchania muzyki i dołożyć im subwoofer. Planuje kupić Peerless SLS-10, gdyż po komentarzach na różnych forach myślę iż jest to odpowiednie wyśrodkowanie pomiędzy zejściem a kikiem no i nie potrzebuje jakiegoś potwora aby go zasilić.
    Teraz pytanie, jakie strojenie zastosować aby nie gryzło się z TL-kami no i jaki wzmacniacz proponujecie.
    Pozdrawiam

Zamieszczone przez wojtas8850 Zobacz posta
    jakie strojenie zastosować aby nie gryzło się z TL-kami
    Żeby nie gryzło się z TL-kami to subwoofer też TL. Inaczej pewnie będzie zbytnio "przeciągał" bas, nie nadążając za TL-kami. Strojenie linii prawdopodobnie ciut poniżej fs głośnika, w okolicach 30-33 Hz. Tak więc spora "buda" wyjdzie. Albo prościej closed.

Skomentuj

Jeśli sub to TL-ek to również w TL.
      Dlaczego? ponieważ jak już pewnie zauważyłeś, TL-ki nie mają uwydatnionego wyższego basu, natomiast BR czy closed taki wyższy bas posiada.
      Brzmienie takiego zestawu jest średnie, bo zamiast dodać same najniższe tony dodajemy również wyższy bas, co za tym idzie, słychać wyraźnie wyższy bas dobiegający z suba (co psuje brzmienie), jak również słychać gdzie stoi sub.
      Żeby pozbyć się tego efektu sub musiał by być cięty jak najniżej, np. 50Hz.

To moje zdanie wynikające z testów.

Skomentuj

Uwydatnienie wyższego basu w br czy closed to raczej kwestia nieodpowiedniego doboru obudowy(zbyt mały litraż), niż cecha rodzaju obudowy. Niewytłumiona TL uwydatnia wyższy bas, wytłumiona mocno nie uwydatnia lecz spada jej efektywność - sukces to znaleźć złoty środek. Subwoofer i tak musi być cięty tam gdzie kończą się możliwości kolumn TL- czyli dość nisko, więc o pracy suba na wyższym basie nie ma mowy. Można więc popróbować z nie wytłumioną TL wzrośnie efektywność suba, ale przy projektowaniu długości linii trzeba uwzględnić brak wytłumienia. Jak dla mnie BR kompletnie tutaj odpada - raz parametry głośnika, dwa "przeciągnięty" bas który nie będzie pasował do kolumn i poza efektami w filmach sub pójdzie w odstawkę. Closed nie zejdzie tak nisko jak TL ale łatwy w budowie, osobiście robiłbym TL choć to roboty od groma.
        Last edited by woj999; 24.10.2013, 22:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez woj999 Zobacz posta
          Uwydatnienie wyższego basu w br czy closed to raczej kwestia nieodpowiedniego doboru obudowy(zbyt mały litraż), niż cecha rodzaju obudowy.
          Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, wiem jak gra TL-ka i jak BR, i jakie są faktyczne różnice między nimi.
          Nawet jak zrobisz za dużą obudowę BR to i tak będzie posiadać wyższy bas, TL-ka nie.

Subwoofer i tak musi być cięty tam gdzie kończą się możliwości kolumn TL- czyli dość nisko, więc o pracy suba na wyższym basie nie ma mowy
          No to teraz napisz jak nisko sub w BR musi być cięty aby "dodał" tylko najniższego basu (bo po to się robi suba) do kolumn TL, jestem bardzo ciekaw skoro TL-ka schodzi niżej niż BR.

Zgadzam się tylko z jednym stwierdzeniem:

BR kompletnie tutaj odpada

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            No to teraz napisz jak nisko sub w BR musi być cięty
            Ja o budowie tego suba w br nigdzie nie pisałem.

Nawet jak zrobisz za dużą obudowę BR to i tak będzie posiadać wyższy bas, TL-ka nie.
            To co się z nim dzieje? Dziura w paśmie?

Skomentuj

To co się z nim dzieje? Dziura w paśmie?
              Żadna dziura, stromość opadania charakterystyki jest inna.

Skomentuj

Żadna dziura, stromość opadania charakterystyki jest inna.
                To nie wiem o jakim wyższym basie rozmawiamy......bo charakterystyka jak dla mnie opada w kierunku niższych częstotliwości. No poza wspomnianymi podbiciami z racji złej obudowy (lub ewentualnych preferencji odbiorcy - przecież większość przeciętnych kolumn ma podbity wyższy bas)

A Twoja TL-ka na STX by się nie nadała?
                http://diyaudio.pl/showthread.php/21...TL-AWX-8-Heban

byłby komplet stx. Ja bym chyba tylko zrobił wylot na tej samej ściance co głośnik.

Skomentuj

Witam chciałbym trochę odciążyć kolumny podczas słuchania muzyki i dołożyć im subwoofer. Planuje kupić Peerless SLS-10, gdyż po komentarzach na różnych forach myślę iż jest to odpowiednie wyśrodkowanie pomiędzy zejściem a kikiem no i nie potrzebuje jakiegoś potwora aby go zasilić.
                  Teraz pytanie, jakie strojenie zastosować aby nie gryzło się z TL-kami no i jaki wzmacniacz proponujecie.
                  Pozdrawiam
                  Dolozenie suba to zawsze dobry pomysl, ale mam pytanie: jak wytniesz bas z podlogowek? Masz amplituner czy wzmak stereo?

Skomentuj

A Twoja TL-ka na STX by się nie nadała?
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...TL-AWX-8-Heban
                    Nadała by się jeśli chcemy dowalić najniższym basem, bo wyższego (jak BR) ona nie posiada.

To nie wiem o jakim wyższym basie rozmawiamy....
                    Przeanalizuj charakterystyki TL-ek i BR i wszystko się wyjaśni.

chciałbym trochę odciążyć kolumny podczas słuchania muzyki i dołożyć im subwoofer.
                    Dlaczego chcesz odciążyć te TL-ki od basu?
                    Dlatego że AWX szybko osiąga X-max? (dużo o tym pisano)
                    Jeśli tak, to muszę Cię zmartwić, po odcięciu najniższych częstotliwości pozbędziesz się nie tylko ich, ale również wyższy bas (którego i tak jest mało w TL-kach) również się zmniejszy, co za tym idzie pozbywasz się basu zupełnie.
                    I teraz podłączasz suba w TL. Wow, jest niski basik... lecz okazuje się po chwili że czegoś brakuje, zgadnij czego... a no wyższego basu.
                    Co wtedy robisz? tniesz wyżej suba... a co się wtedy dzieje? kaszana.

Sub do TL-ek jest zbędny.
                    A jeśli ktoś już bardzo chce, to niech się pogodzi z tym że będzie mało wyższego basu... lub tragiczny bas z suba.

Skomentuj

Dziękuje za zainteresowanie. Rzeczywiście będę miał problem z dopasowaniem obudowy. Zrobie kilka prób z subami od znajomych, choć przyznaje że po podłączeniu suba b-r od kina brata nie dało się tego słuchać.
                      Jednocześnie chciałbym dodać iż ilość basu w TL-kach jest zadowalająca zarówno kiku jak i zejścia, jednak czasami wiadomo chce się dać ostro do pieca

Skomentuj

Czaruję...
                      X