Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór głośnika na subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór głośnika na subwoofer

Aktualnie posiadam 2 monitory DIY na Usher 9950 i AWX 18 . Wraz z nimi gra Carpower Sonic 12" ( jest to glosnik ktory w najblizszym czasie pójdzie do auta ) . Chciałbym rozpocząć plany budowy subwooferów służących również jako standy do monitorów . Ma to grać pod wzmacniaczem Sony 550ES (2 monitory-2 wyjścia i 2 subwoofery kolejne 2 wyjścia ) dlatego też subwoofery powinny mieć efektywność na poziomie 88< Db a najlepiej 90 < ponieważ lubię jak niskie tony są odrobinę głośniej. Początkowo myślę nad Usherem 8955 lecz jest to dość drogi głośnik i zastanawiam się czy może znajdzie się coś tańszego. Chciałbym zrobić to raz i aby starczyło na długie lata więc raz i porządnie . Ma to mieć zastosowanie w muzyce elektronicznej , rapie , reggae czyli według mnie nie zamulać ( jak Sonic ) i gdy głośniej zagra " czuć " owe subwoofery. Chciałbym zrobić obudowę TL aby grała tylko najniższymi częstotliwościami 80Hz> . Z góry dziękuję za pomoc

Zamieszczone przez Rosiu Zobacz posta
    subwoofery powinny mieć efektywność na poziomie 88< Db a najlepiej 90 < ponieważ lubię jak niskie tony są odrobinę głośniej.
    ale te suby beda aktywne? wiec przeciez efektywnosc tutaj nie ma znaczenia

Skomentuj

Bedą podłączone pod ten sam wzmacniacz co monitory . Zastanawiam sie nad aplikacja ushera 8955 w tl.

Skomentuj

to jest to w koncu wzmacniacz 2,2 czy stereo z 2 parami wyjsc?

Skomentuj

wzmacniacz stereo 2 kanały 4 wyjścia ( A- 2 głośniki B- 2 głośniki A+B = 4 głośniki podłączone pod jeden wzmacniacz)

Skomentuj

a dlaczego nie zrobic 3 drog?

Skomentuj

Szkoda mi aktualnych paczek monitorów... dopiero co powstały. Wiąże się to również z ingerencją w zwrotnice bądź też z nową zwrotnicą . 3-drogi odrzucam . Pawle powiesz mi coś na temat tych usherów ?

Skomentuj

nie, nie mialem jeszcze usherow...
                ale wiem ze suby pasywne to nie najlepszy pomysl

Skomentuj

Pasywnie bez sensu bo cewka do filtra wyjdzie kosmiczna .

tańszy głośnik np: TIW200 .
                  mam porównanie obu .
                  8955 gra właśnie jako sub :)

Dla mnie TIW fajniejszy .

Skomentuj

A dla mnie usher :)
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ww. głośniki to trochę wyższa liga ale nadmienię, że na aledrogo jest peerless sls 12" za 200zł a drugi na tablicy za 150zł

Skomentuj

Przecież to zamulacze :/
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W mojej ocenie jeśli chodzi o suby do wykonanych wcześniej monitorów to trochę spieprzyłeś koncepcję.
                          Po pierwsze - jeśli miały być dwa suby, to czemu nie mogły to być od razu kolumny trójdrożne?
                          Zrobienie dwudrożnej konstrukcji na 18cm głośniku i dokładanie pasywnego suba to błąd w założeniach - bo skoro można dopalać od dołu to można było zrobić monitor na 15-stce i mieć znacznie lepszą średnicę.
                          Jest jest kwestia zgrania - 18stka AWXa gra liniowo do ok 50Hz, więc suba musisz odciąć niżej - zrobienie tego pasywnie to ogromny koszt bardzo dużej cewki i baterii kondów, modląc się przy okazji czy moduł impedancji głośnika z takim filtrem nie spadnie na tyle nisko, że ubije Ci wzmacniacz.
                          Rozwiązania jak dla mnie są dwa:
                          1 - robisz z tego klasyczne 3 drogi z 10 calowcem na dole (no bo 8 cali przy 7 calowym średniaku to ciut mało) - może być nawet 10 calowy AWX
                          2 - robisz aktywnego suba na jednym głośniku 10-12 cali :)
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dokładnie tak jak pisze LuSzTi, twoja koncepcja jest praktycznie niewykonalna bo nawet jeśli się przy tym upierac to dajmy na to weźmiesz takiego tiwa który nie jest za głośny dasz mu te 50w i na pewno nie osiągniesz tego o czym pisałeś czyli "odrobinę głośniejszych niskich".
                            Masz przyzwoity wzmacniacz i monitory teraz chyba pora na aktywnego suba:)

Skomentuj

3 drogi odpuszczam... czyli aktywny sub... No to zacznijmy od nowa propozycja przetwornika nie zamulającego potrafiącego " uderzyć " . Kwestie aktywnego mogę rozwiązać troszkę inaczej aktualnie Sonica 12" mam podpiętego - wzmacniacz car audio + akumulator + prostownik . Wzmacniacz ma moc 160 W RMS . Pomyślałem że może po prostu zrobię zasilacz... ? 160 W ( wybaczcie jeśli wzmacniacz musi pobierać 160W< aby osiągnąć 160 W RMS ale się nie orientuję dokładnie jak to jest ) 12-13 V ( lepiej 13 V jak to jest mniej więcej w aucie ) to będzie około 12-13 A czy coś takiego może zdać egzamin i wyjść taniej jak panel ?

Skomentuj

przy takiej mocy nie widze sensu stosowania wzmacniacza CA
                                pomijam kwestie napedzania sonica 160w :???:

to moze 2x TIW 200 jezeli jest jeszcze na niego promocja?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  to moze 2x TIW 200 jezeli jest jeszcze na niego promocja?
                                  http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB34NRX75-6/92
                                  :)
                                  do zamkniętej :)
                                  cena atrakcyjna .

Skomentuj

Dwa suby akustycznie wypadają lepiej niż jeden, i tylko tyle tutaj.
                                    Pasywnie to wariacja by była i 10" to min.
                                    Reasumując zostaje Ci tylko zrobienie pralki z panelem na 12" głośniku, albo sprzedanie monitorów i zrobienie nowej konstrukcji.

Skomentuj

A moze subik od creativa ?

http://creativesound.ca/pdf/SDX12.pdf

Jest jeszcze zabijaka 15'' :P

Wiecej fotek

http://www.flickr.com//photos/282790...85057408/show/
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Sprzedaż monitorów chętnie ale pewnie nie da rady za tą cenę jaką bym chciał ~2500 zł żeby chociaż sie zwróciło...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X