Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Instalacja A/V w salonie - projekt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Instalacja A/V w salonie - projekt

Witajcie!

Piszę tutaj, bo największy problem mam z doborem właściwych kolumn do pomieszczenia, aczkolwiek elektroniki też jeszcze nie mam i chętnie zasięgnę porady mądrzejszych i bardziej osłuchanych.

Zacznę od tego, że kończę remont nowego mieszkania.
    W salonie o powierzchni niespełna 20m2 (wymiary 3.7x5.2) zaplanowałem instalację A/V.

Na krótszej ścianie zbudowałem ekran z płyt GK (i tak musiałem schować rury od CO, któe szły przez środek), wygłuszony wełną mineralną 15cm. Na nim będzie ekran do projektora o przekątnej ~100" (malowany mieszanką Black Widow). Patrząc z miejsca odsłuchu (narożnik na przeciwległej ścianie), po lewej od ekranu będzie "Ustrój akustyczny nr1" czyli sporych rozmiarów koci drapak (do sufitu).
    Kolumny będą stały pod ekranem w odległości ok 220cm od siebie. Wymierzyłem wszystko tak, ze powinny wejść.

Lewa długa ściana jest kanapką z płyt GK wypełnioną izolacją akustyczną z wełny mineralnej, tak jak ekran.
    Prawa strona to dwa duże okna (180x160 i 90x160+90x230), które to okna dostaną rolety i grube zasłony (to jeden z tych punktów, gdzie się nie kłóciłem z moją kobietą - nienawidzę tekstyliów na oknach ,ale ich zalety akustyczne są niezaprzeczalne).

Zastanawiam się, co mogę zrobić ze ścianą pod którą stanie narożnik, żeby stłumić trochę pierwsze odbicia - myślałem o półkach z książkami (na to moja kobieta się zgodzi)

W tej sytuacji zaczynam planować audio i wideo.
    Na początku będzie to zapewne projektor (instalacja już jest i jest to zakup priorytetowy) laptop, monitory (coś w stylu B&W DM302/303, ew. B&W DM602 s3) i jakaś prosta integra. DAC i selektor cyfrowy mam, trzeba to tylko zabudować, planuję jeszcze złożenie czegoś w stylu Volcano.

Docelowo myślałem o 2-way TL na AWX'ach i subie (albo 3-way TL) napędzanych uniapmpem, bądź czymś zbliżonym, ale mocniejszym.
    Myślę też o procesorze AV w stylu Oppo-BDP103 lub Nuforce AVP-18, ale to spora kasa i słabo uzasadniony wydatek w stosunku do sporo tańszego amplitunera.

Krótko mówiąc ma to być zestaw do kina i dość mocnej, energetycznej muzyki (psytrance, powernoise, industrial metal, ale też folk, ambient).
    Nie planuję budowy systemu 5.1, ale chce mieć funkcjonalość dekodowania audio wielokanałowego i selektora HDMI

Z góry przepraszam, jeśli to niewłaściwy dział i proszę o sugestie :)

jeden schemat zastapi tysiac slow

Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz posta
    Docelowo myślałem o 2-way TL na AWX'ach i subie (albo 3-way TL) napędzanych uniapmpem, bądź czymś zbliżonym, ale mocniejszym.

Krótko mówiąc ma to być zestaw do kina i dość mocnej, energetycznej muzyki (psytrance, powernoise, industrial metal, ale też folk, ambient).
    ja bym tu raczej poszedl w 3 drogi, niekoniecznie w TL
    podpasowalby tu moj projekt 3 drog z MDS08. idealne mocowo pod uniampa, sprawdza sie idealnie w psytrance, d&b itp i nie jest drogi
    problem w tym ze to w przyszlosci powstanie :???:

co do akustyki - odpalales tam jakies naglosnienie?

Skomentuj

Schemat powiadasz... Coś spróbuję narysować, aczkolwiek do grafiki mam dwie lewe ręce

Nagłośnienia nie odpalałem, z dwóch powodów: jeszcze trwa remont, nie bardzo jest jak tam wejść z czymkolwiek. Drugi, to fakt, że jedynym audio jakie posiadam, jest przedpotopowa wieża Aiwy z odzysku. W dodatku mam wrażenie, że ma popalone część głośników (śmieszne 3 drożne kolumienki, wyglądają jak miniaturki Altusów).

Udało mi się coś narysować, ale jak uprzedzałem: w 8 klasie byłem zagrożony z plastyki...
      Last edited by ov_Darkness; 26.10.2013, 22:17.

Skomentuj

Ufff.. udało mi się zmajstrować coś bardziej czytelnego, niż moje gryzmoły.
        Niestety, dziadostwo nie chce eksportować jak trzeba :(

Mam nadzieję, że to plus opis wystarczy.

Skomentuj

Na podobny etapie jestem ostatnio. Przerabiałem salon i udało mi się znaleźć kompromis, choć nie jestem w pełni zadowolony.

A gdzie będą głośniki z tyłu za kanapą u ciebie?

Skomentuj

Nie będzie. To będzie stereo, w ostateczności 2.1

Skomentuj

Moim zdaniem błąd, ale to twój wybór. Jeśli remontujesz salon puść przewody w ścianach i daj dobre gniazdka, zawsze możesz skorzystać.
              Uważam że przy kinie, surround'y są potrzebne.

Skomentuj

Stereo też fajnie potrafi zagrać w filmie. Oczywiście nie ma takich efektów przestrzennych, ale jestem zdania że lepiej dobre stereo niż słabe 5.1.

Sam w tej chwili mam dobre stereo do kina i w zupełności mi to wystarcza.

Skomentuj

Już jest praktycznie po remoncie, więc puszczanie kabli wchodzi w grę co najwyżej w listwach.
                  nie słyszałem nigdy lepszego 5.1, niż Logitech Z-5500, natomiast stereo słyszałem kilka co najmniej ciekawych.
                  Najbardziej mi zależy na dobrej dynamice i zejściu w mojej ulubionej muzyce, niż efektach surround w kinie.
                  Pozostaje też kwestia finansowa: w założonym budżecie (ok. 1500PLN na kolumny) nie kupię nawet przeciętnego 5.1, a 2.0 mogę kupić (używane) lub zbudować sam co najmniej przyzwoite.

Teraz pytanie: biorąc pod uwagę, że nie mam doświadczenia i większości sprzętu, oraz ograniczony budżet, ale chciałbym wykonać jak najwięcej sam:
                  składać 2-way + sub, czy 3-way? Oczywiście podłogówki.
                  Dodam, że słuchałem jakiś czas temu kilku zestawów stereo podpiętych do Exposure 3010. Były to m.in. Focal Electra 1007Be i B&W DM602S3. Te drugie w mojej opinii zagrały zdecydowanie ciekawiej(!). Ze względu na ich niską cenę byłyby moim pierwszym wyborem, gdybym miał kupować, a nie składać. Od kolumn DIY wymagam, żeby zagrały przynajmniej o klasę lepiej, niż B&W, dysponując jednocześnie pełniejszym basem.
                  Bardzo podoba mi się też pomysł aktywnych monitorów w stylu APS AEON. Uważam takie rozwiązanie za bardzo eleganckie i spójne.

Mam możliwość zamówienia formatek i pofrezowania ich na CNC.
                  Wykończenie pewnie powierzę profesjonaliście, bo nie mam za bardzo warunków, żeby zrobić to samemu (chyba, że mi teść udostępni warsztat).
                  Od czego powinienem zacząć?
                  Od pomierzenia odpowiedzi akustycznej pomieszczenia? Zbudowania kolumn, a dopiero później adaptacji pomieszczenia?

Skomentuj

Czaruję...
                  X