Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Celeste - Hobby HiFi 6/2013

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Celeste - Hobby HiFi 6/2013

Cześć

W ww numerze Hobby HiFi zaprezentowano taką oto kolumnę: http://www.lautsprechershop.de/hifi/celeste.htm Niestety nie znam niemieckiego i tylko części tekstu się domyślam. Poszukuję wszelkich informacji o nich (najchętniej w postaci skanu artykułu). Zadowolę się jednak kilkoma kluczowymi informacjami:

1. Jak zbudowana jest zwrotnica? Rysunek?
    2. Na ile strojona jest obudowa BR?
    3. Pod jakim kątem jest dolna ścianka?
    4. Czym uzasadnione jest takie ułożenie BR względem podłogi?
    5. Jak mocno jest wytłumiona kolumna? Czym?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

kupisz gazete to bedziesz mial wszsytkie odpowiedzi
    gdzies w polsce mozna je kupic... jak nie to pytac znajomych kto mieszka w DE

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      gdzies w polsce mozna je kupic...
      Zapewne.... Zapytać jednak warto. Może jednak ktoś kupuje, prenumeruje, wpadły mu w ręce informacje od ciotki wujka brata.. itp.

Skomentuj

archiwalne numery ma UKA. o nowych nic mi nie mowil
        a z germanskiego troche przetlumaczyc moze moja dziewczyna

Skomentuj

Witam mam tą gazetę mogę jutro scany porobić i ci tu wrzucę albo na meila ci pośle

Skomentuj

Wrzuć tutaj to zostaną dla potomnych
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ok to zaraz beda scany juz mam

---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post o 22:15 ----------

proszę :)

Skomentuj

Wielkie dzięki!

Skomentuj

W zasadzie nie taka droga konstrukcja - komplet głośników 1200zł :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W zasadzie to największe wątpliwości mam co do granicy podziału. IMO za wysoko. Jak można zobaczyć na wykresach TF1225 jest dość mocno kierunkowy w górze zakresu co będzie powodowało ubytki średnicy jak się ktoś minie z sweet spotem. Ale jakby tak w górze dać STXowy D-800 w odpowiednio dużej tubce to można by ciąć w okolicach 1500Hz. A sam TF1225 ma bardzo dobre opinie. Gra ponoć fajnym sprężystym (jak przystało na PA) kick basem.

Bardzo mnie ten głośnik kusi... :unsure:

Zastanawia mnie jednak "dziwna" komora w górze konstrukcji. Ta za otworem 128mm. Wygląda to na rezonator Helmholtza nastrojony na ok. 160Hz. Po co? Na wykresach SPL nie widać żadnej górki w tym miejscu. :???:
                    Last edited by Cypis; 01.11.2013, 08:28.

Skomentuj

Miałem 2 szt tych głośników. Próbowałem połączyć z selenium D210/D220 oraz stx D800. Sprawdzałem jako pełnopasmowa kolumna z 2x12" i 1x12" oraz w opcji monitor sceniczny, aktywnie i pasywnie. Basu malutko, a powyżej 1,5kHz "nosowa" barwa brzmienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                        Basu malutko, a powyżej 1,5kHz "nosowa" barwa brzmienia.
                        W jakiej obudowie to grało?
                        Przy jakiej f miałeś granicę podziału dla zwrotki?
                        Basu było mało na scenie czy w pokoju 16m2?
                        Podejrzewasz, że "nosowe" brzmienie to wynik jakiegoś podbicia/osłabienia (górki/dolinki) SPL, zszycia głośników czy cecha charakterystyczna TF1225?

Skomentuj

No jeśli przy pełnym paśmie to nie jest dziwne
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeśli chodzi o bas, pomieszczenie 14m2 i postawione w rogu. Nie widzę tego głosnika w roli do kolumny pelnopasmowej.

Jesli chodzi o te brzmienie to raczej już urok głośnika. Konfiguracje były przeróżne, posiadałem DCX2496 także można było się bawić.

STX ten pseudo estradowy GDE25 czy jakoś tak (ten za stówke) ma więcej basu (nie mylić z subbasem) niż celestion... no ale spalił się przy 100W.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                              STX ten pseudo estradowy GDE25 czy jakoś tak (ten za stówke) ma więcej basu (nie mylić z subbasem) niż celestion...
                              Powtórzę pytanie. W jakiej obudowie (litraż/typ) grał ten TF1225?
                              Last edited by Cypis; 01.11.2013, 12:09.

Skomentuj

Pojedynczy sprawdzony w 35L i 60L. Dwie sztuki w grały w 100L. Wszystko BR.

Skomentuj

Z ciekawości poszukałem foto w archiwum, coś się znalazło także wrzucam poglądowo
                                  Załączone pliki

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                    Zamiast zamieniać obrazki na gify wystarczy spojrzeć pod okienko szybkiej odpowiedzi:
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To jak panowie oceniają ten projekt na celestionach wart uwagi czy nie ?

Skomentuj

1200zl za zestaw ktory nie zagra basem?
                                        do domu ja bym odpuscil

Skomentuj

Czaruję...
                                        X