Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny (kilka pytań)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wloczykij Zobacz posta
    pytanko - skąd wziąć (albo jak oszacować) QTS, QES albo samo QTC tweetera? STX nie podaje tych parametrów dla wysokotonówek a strzelanie w ciemno też nie bardzo na miejscu. Potrzebne mi to do zwrotnic.
    primo - wysokotonowe takich parametrow nie posiadaja
    secundo - wcale to nie jest potrzebne do zwrotnic :p

Skomentuj

Źle się wyraziłem - tworzę sobie charakterystykę całego zestawu i ten parametr dość znacząco ją zmienia w wysokich częstotliwościach (X*over każe sobie te parametry podawać również dla tweeterów). W okolicach Fs mam wysoki, nienaturalny pik.

Ale nie jest to jakieś super ważne bo zwrotnica - tak jak mówiłeś - tego parametru nie wymaga.

Skomentuj

uzywalem tego progrmu... odpusc bo to nie ma nic wspolnego z twoimi glosnikami

Skomentuj

Hmm... Po "przetrawieniu" sporej ilości informacji doszedłem do wniosku, że:

- wzory, kalkulatory i programy do obliczania zwrotnic można włożyć między bajki bo nadają się one do filtrowania sygnału dla... rezystora

- bez zmierzonej i załadowanej charakterystyki głośnika do SpeakerWorkshopa pozostaje mi dobrać wartości L i C z tabelki i dać sobie spokój z symulacjami.

Czyli na podstawie charakterystyk od STXa dobiorę Fp, potem na podstawie artykułów ze strony głównej (znakomitą większość juz przeczytałem) dobiorę sobie cewki i kondy, jakiegoś L-Pada dam i korektory impedancji a na przyszłość złożę JIGa - czy jak to tam się pisze - i do przyszłych konstrukcji podejdę bardziej z głową. Dobrze kombinuję?
          Last edited by wloczykij; 18.02.2014, 23:30.

Skomentuj

niby dobrze, ale lepiej bedzie sie zgadac z kims kto juz ma sprzet pomiarowy

Skomentuj

Mam pytanie odnośnie cewek - chyba będę musiał sam je ponawijać bo w takim STXie raz, że nie mają akurat takich indukcyjności jakich potrzebuję a dwa, że ceny nie były zachęcające (w porównaniu do kupna drutu nawojowego i samodzielnego wykonania). Chyba, że znacie jakiś sklep, w którym taniej można kupić.

Czy drut 0,8mm wystarczy? Jak się w ogóle zabrać do nawijania - są jakieś zasady/techniki czy po prostu siadam i nawijam?

Skomentuj

www.polink.com.pl
                i wcale drut nie jest tanszy - trzeba kupic w duzych szpulach

Skomentuj

Jeśli pytasz:
                  Jak się w ogóle zabrać do nawijania
                  to lepiej zrób zakupy tutaj www.polink.com.pl - szybciej, pewniej, ładniej; zgaduję, że również taniej.

---------- Post dodany o 13:46 ---------- Poprzedni post o 13:45 ----------

No, kolega wyżej mnie uprzedził :)

Skomentuj

Ok, dziękuję :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      primo - wysokotonowe takich parametrow nie posiadaja
                      secundo - wcale to nie jest potrzebne do zwrotnic :p
                      gwoli wyjaśnienia to głośniki wysokotonowe posiadają takie parametry jak QTS, QES i QMS :)
                      Prosze przykład:
                      http://www.loudspeakershop.eu/glosni...-15-p-143.html

Skomentuj

ale nie sa one do niczego potrzebne

Skomentuj

Czaruję...