pytanko - skąd wziąć (albo jak oszacować) QTS, QES albo samo QTC tweetera? STX nie podaje tych parametrów dla wysokotonówek a strzelanie w ciemno też nie bardzo na miejscu. Potrzebne mi to do zwrotnic.
primo - wysokotonowe takich parametrow nie posiadaja
secundo - wcale to nie jest potrzebne do zwrotnic :p
Źle się wyraziłem - tworzę sobie charakterystykę całego zestawu i ten parametr dość znacząco ją zmienia w wysokich częstotliwościach (X*over każe sobie te parametry podawać również dla tweeterów). W okolicach Fs mam wysoki, nienaturalny pik.
Ale nie jest to jakieś super ważne bo zwrotnica - tak jak mówiłeś - tego parametru nie wymaga.
Hmm... Po "przetrawieniu" sporej ilości informacji doszedłem do wniosku, że:
- wzory, kalkulatory i programy do obliczania zwrotnic można włożyć między bajki bo nadają się one do filtrowania sygnału dla... rezystora
- bez zmierzonej i załadowanej charakterystyki głośnika do SpeakerWorkshopa pozostaje mi dobrać wartości L i C z tabelki i dać sobie spokój z symulacjami.
Czyli na podstawie charakterystyk od STXa dobiorę Fp, potem na podstawie artykułów ze strony głównej (znakomitą większość juz przeczytałem) dobiorę sobie cewki i kondy, jakiegoś L-Pada dam i korektory impedancji a na przyszłość złożę JIGa - czy jak to tam się pisze - i do przyszłych konstrukcji podejdę bardziej z głową. Dobrze kombinuję?
Mam pytanie odnośnie cewek - chyba będę musiał sam je ponawijać bo w takim STXie raz, że nie mają akurat takich indukcyjności jakich potrzebuję a dwa, że ceny nie były zachęcające (w porównaniu do kupna drutu nawojowego i samodzielnego wykonania). Chyba, że znacie jakiś sklep, w którym taniej można kupić.
Czy drut 0,8mm wystarczy? Jak się w ogóle zabrać do nawijania - są jakieś zasady/techniki czy po prostu siadam i nawijam?
Skomentuj