Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny (kilka pytań)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze kolumny (kilka pytań)

To mój pierwszy post więc kłaniam się wszystkim :)

Zamarzyłem sobie o zbudowania własnych kolumn gdyż dotychczas używane rozleciały się ze starości (mianowicie zawieszenia w Tonsilach - starszych ode mnie - się powykruszały). Studencki budżet zaszaleć nie pozwala a w dodatku to pierwsza konstrukcja więc przetworniki, które zakupiłem są z niskiej półki:

http://stx.pl/gdn-16-50-8-sc.html

http://stx.pl/m-stx-4-0-75-80-8-f-s-mc.html

http://stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-p-pc.html

Szału się nie spodziewam oczywiście.

O ile aspektach elektronicznych mam pojęcie (studia) to niestety stolarz ze mnie żaden o czym zdążyłem się przekonać a i narzędzi prawie żadnych nie mam (może to po części dlatego). Z praktyczną akustyką również wcześniej doświadczeń nie miałem.

Zatem pytania:

1) Gdzie w KRAKOWIE mogę dać rysunki wykonawcze aby docięto mi dechy i porobiono otwory? Stolarnie które wynalazłem specjalizują raczej wykonywaniu mebli i takimi pierdołami się nie zajmują a jest to raczej robota dla "pana Heńka" za piwo.

2) Czy przy obliczaniu pojemności kolumny uwzględniać również głośnik średnio-tonowy i tweeter (kolumna jest jednokomorowa)

P.S piszę w offtopic żeby nie zaśmiecać innych działów.

P.S2 Mój obłąkańczy plan przewiduje również budowę suba ale to już nieco odleglejsza przyszłość.

Co Cie skłoniło do kupienia tych głosników? Czym się kierowałeś? To będzie bardzo trudne do połączenia a tym bardziej bez wiedzy w tym temacie.
    Piszesz że masz skromny studencki budżet i w dodatku utopiłeś te pieniądze które mogłeś wykorzystać w lepszy sposób na lepsze głośniki?
    Nie lepiej było zregenerowac te tonsile? A jak już bardzo chcesz coś zbudować to trzeba było najpierw zapytać. Na początek lepiej skopiować jakąś już dobrze znaną konstrukcję.
    Lepiej sprzedaj tego średniotonowego i niskotonowego i kup http://stx.pl/wm-stx-5-1-140-8-f-s-m...4-140-scx.html lub http://stx.pl/gdn-17-140-8-scx.html do tego forumowicz będzie robił zwrotnicę, obudowę np według projeltu z tego tematu http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi i będziesz miał dobrze i wmiarę tanio. Zastanów się dobrze nad tym.

Skomentuj

popieram - odeslij te glosniki i zamien na SCXa

Skomentuj

Najpierw kupiłem tylko te 2 niskotonowe jako zamienniki do moich (grubo) ponad 20 letnich Tonsilów, od których - patrząc po parametrach - są i tak lepsze nie biorąc pod uwagę zużycia tych drugich. Niestety zamiana nie wypaliła bo nie zgrywały mi się otwory montażowe i resor górny STXa nie mieścił się w otworze (a że obudowa plastikowa to nie miałem jak poszerzyć).

Postanowiłem więc dokupić głośników i zrobić kolumny od zera. Niestety termin na zwrot tych dwóch już minął ale mogę zwrócić tweeter i średniaka.

Dlaczego kupiłem?
        Jestem w pełni świadom że wziąłem najtańsze z oferty i wiem, że dla Was to będzie kupa ale moje dotychczasowe kolumny grały na naprawdę zdezelowanych głośnikach i z banalnymi zwrotnicami II rzędu więc co bym nie zrobił, powinienem odczuć znaczną poprawę.

No i nie chodzi tu już nawet o samo uzyskane brzmienie tylko o chęć nauczenia się. Nawet jak spartolę to nie będę żałował bo tematem się interesuję od dawna tylko wcześniej miałem jeszcze mniej pieniędzy niż teraz i nie mogłem sobie pozwolić na rozwijanie zainteresowań. Obecnie brzdękają mi Creativy t20 więc zupełna cisza nie zapadła :)

Co mam (albo miałem) zamiar zrobić?

Zrobić prostą zwrotnicę, zamówić wykonanie płyt, złożyć obudowy, polutować i... być może się rozczarować. Temat jest bardzo rozległy i przy mojej wiedzy w tym momencie na wiele nie liczę.

Pozostaje mi pokornie poprosić o poradę, co dalej? Jak mówiłem mam te dwa głośniki średnio-niskotonowe i zabiorę je do grobu bo nie mam możliwości zwrotu. Może nie bawić się 3way tylko kupić lepszy tweeter i zrobić dwie kolumny dwudrożne (wiadomo że bas będzie kulał ale to się nadrobi w przyszłości subem, kiedy będę miał większe pojęcie).

Dziękuję za cierpliwość i odpowiedzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez wloczykij Zobacz posta
          ale mogę zwrócić tweeter i średniaka.
          tweeter zostaw, sredniaka oddaj bo jest zbedny
          a woofery jak najszybciej sprzedaj - nadaja sie wylacznie jako zamienniki w starych kolumnach

odpusc stolarnie i zlecanie wykonania skrzynek - skasuja duzo a i tak spier... robote
          zamow formatki w jakims markecie budowlanym czy skladzie budowlanym i zrob je sam

moze to cos naswietli
          http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow

Skomentuj

Ok, tak zrobię. Tzn postaram się, bo nie jest powiedziane że znajdę klienta na woofery ale średniaki jutro odeślę.

A co do obudowy - problem tkwi głównie w braku narzędzi, bo oczywiście wiem jak się za to zabrać, na co dzień "projektuję" elementy maszyn. Nie mam frezarki do drewna, usiłowałem ją zastąpić wiertarką stołową z frezem ale bez powodzenia. Otwory robione wyrzynarką wyglądały tragicznie a o szczelności mogłem zapomnieć. Dlatego pozostaje mi chyba komuś to zlecić.

Skomentuj

w krakowie jest kilku forumowiczow - na pewno ktorys zgodzi sie za 4-pak zrobic frezy

Skomentuj

no i własnie taki "deal" miałem na myśli Może kogoś takiego tutaj odnajdę :)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                  przenioslem do działu akustyka
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sklejenie skrzynek to nie taki problem. Będziesz potrzebował tylko prostych formatek kleju i sporo obciążenia. W krakowie na pewno któryś forumowicz Ci zrobi frezy, a z tymi głośnikami to zrób porządek.
                    Pawle jak tam postępy w projektowaniu zwrotnicy? Dalej cierpisz na brak wolnej chwili?
                    Trochę nie na temat ale może wiesz czy ktoś się podjął zrobienia nowej zwrotnicy do 3 way na nowych SCX-ach?

Skomentuj

Płyty dotną Ci w markecie myślę, że mając wiertarkę i wyrzynarkę z resztą dasz radę pozostaje kwestia pod frezu pod głośniki, w końcu jak mniemam jesteś przyszłym inżynierem

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                        Będziesz potrzebował tylko prostych formatek
                        z tym jest problem w marketach - zobaczcie moje zdjecia

przed

po

kleju i sporo obciążenia.
                        po co duzo obciazenia? przy wikolu wcale mocno nie trzeba obciazac

Pawle jak tam postępy w projektowaniu zwrotnicy? Dalej cierpisz na brak wolnej chwili?
                        dzisiaj skonczylem fx-300 wiec czas powoli sie znajdzie

Trochę nie na temat ale może wiesz czy ktoś się podjął zrobienia nowej zwrotnicy do 3 way na nowych SCX-ach?
                        tylko Luszti cierpi na glod DIYowania i ma wolne terminy

Skomentuj

Do Lusztiego to pewnie głośniki trzeba podesłać.
                          Fakt obciążenie zależy od rodzaju użytego kleju.

Skomentuj

Mam jeszcze pytanie :)

ADZIK94 nakierował mnie na przyzwoite głośniki ale są to głośniki do Bass Reflexu. Chciałbym uniknąć stosowania tego rozwiązania. Zależy mi środku i górze, basy uzupełniłbym subem (kiedyś tam). Podsumowując - wymyśliłem że teraz mógłbym zrobić satelity.

Zatem pytam - czy możecie polecić jakiś głośnik średnio-niskotonowy do stosowania w obudowie zamkniętej?

Patrzyłem na STXie i wynalazłem takie coś:

http://stx.pl/m-stx-6-5-1-150-8-f-s-...17-180-sc.html - charakterystyka nie jest idealnie liniowa no ale...

Na szybko wymyśliłem takie coś (tylko litraż za duży):
                            Last edited by wloczykij; 03.11.2013, 12:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              tylko Luszti cierpi na glod DIYowania i ma wolne terminy
                              Taaaa? Dobrze wiedzieć....
                              I sorry, ale na tanie STXy szkoda mi czasu.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Do Lusztiego to pewnie głośniki trzeba podesłać.
                                do kazdego trzeba podeslac...

ale są to głośniki do Bass Reflexu. Chciałbym uniknąć stosowania tego rozwiązania.
                                dlaczego?

Patrzyłem na STXie i wynalazłem takie coś:
                                olej najtansze stxy. zapewne z nowymi membranami zagraja lepiej, ale nadal nie widze sensu ich stosowania

Na szybko wymyśliłem takie coś (tylko litraż za duży):
                                dodaj 2cm obudowy pod glosnikiem niskotonowym

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                I sorry, ale na tanie STXy szkoda mi czasu.
                                czyli nikt tego nie zrobi...

Skomentuj

dlaczego?

No nie wiem, jeśli w planach jest sub (duży) to jest sens ładować BR do satelit? Tym bardziej, że porządne zrobienie BR wymaga nieco doświadczenia i mogę się przejechać. W dodatku nie chciałbym przesadzić z tym basem. Jak mówiłem - możliwie najczystsze średnie i góra, bas później.

Jeśli taki zamysł jest bzdurny to wystarczy słowo i skończę wydziwiać :) (nie chcę zawracać tyłka)

I też już ostatnie pytanie o głośniki - czy z tego nieszczęsnego STXa warto się zastanowić chociaż nad serią SCX?

Skomentuj

No nie wiem, jeśli w planach jest sub (duży) to jest sens ładować BR do satelit?
                                    taki sam mit krazy w sciecie car audio - skoro bedzie sub to drzwi nie musza grac basem. BZDURA!
                                    drzwi/kolumny nie musza grac niskim, poteznym basem, ale wyzszy tzw "kopiacy" bas jak najbardziej musza odtwarzac

Tym bardziej, że porządne zrobienie BR wymaga nieco doświadczenia i mogę się przejechać.
                                    oj przesadzasz - pomozemy

czy z tego nieszczęsnego STXa warto się zastanowić chociaż nad serią SCX?
                                    tak, jak najbardziej. mam obecnie u siebie nowe SCXy 14 i 17. sa wg mnie duzo lepsze niz stara seria i jak na tak tani glosnik oferuja bardzo duzo

smialo rob monitor 15 litrow b-r na GDN 17 SCX + GDWK PCX (ten za 60zl)
                                    jak znajde czas w przyszlym tygodniu to rusza zabawy ze zwrotnicami

Skomentuj

Ok, dziękuję bardzo za pomoc :)

Skomentuj

Mam nadzieję, że za odświeżenie swojego tematu bana nie będzie :)

Niestety - nie udało się pozbyć głośników pomimo wystawiania ich na aukcje i dawania ogłoszeń. Utknąłem z nimi po wsze czasy więc skoro już leżą to co mi szkodzi coś z nich zmajstrować.

Oczywiście nie będę tym szrotem głowy zawracał tylko mam pytanko - skąd wziąć (albo jak oszacować) QTS, QES albo samo QTC tweetera? STX nie podaje tych parametrów dla wysokotonówek a strzelanie w ciemno też nie bardzo na miejscu. Potrzebne mi to do zwrotnic. Ostatecznie można też z impedancji je policzyć ale póki co szukam tych dobroci :)
                                        Last edited by wloczykij; 16.02.2014, 21:03.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X