Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Liczenie bass reflex-u

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Liczenie bass reflex-u

Witam wszystkich forumowiczów. Postanowiłem dołączyć do grona jak zwykle za późno. Śledzę wątki od pewnego czasu i niesiony falą praktycznych informacji postanowiłem spełnić swoje marzenie i zbudować kolumny dla siebie bliskie ideau :biggrin:. Piszę "jak zwykle za późno" bo dopiero teraz jak już zacząłem i mam problem. Krótki wstęp. Miałem okazję słuchać "Graj pudeł nr 2" i są one dla mnie inspiracją. Miałem też możliwość słuchania zestawu DIY na głośnikach Altec które to kiedyś zamierzam zamontować w podobnym zestawie. Ale do rzeczy. Stan obecny:
    - sklejone obudowy basowe o wielkości 40x40x60 cm
    - kupione głośniki http://stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html
    - czekam na zamówioną frezarkę do wycięcia otworów
    No i .............. próbuję policzyć wstępną wielkość i otworu bass reflex - ZONK >:(
    ani wzory, ani WinISD nie pomaga. Wszelkie próby podstawienia parametrów z opisu STX biorą w łeb. Co robię Źle? Pomocy!
    Ostatecznie chciałem stroić empirycznie, ale jakiś punkt wyjściowy muszę mieć :)
    Ps. Nie wiem jakie są forumowe zwyczaje - zakładanie nowych tematów, czy odświerzanie istniejących?

Pokaz co ci wychodzi.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

STX 15.3.800.8.F.A.MC
      Qts - 0,24 / VAS - 247,00 / Fs - 28,00 / Qtc - 0,50 / fb - 35,00 / Sd - 850,00 / Xmax - 16
      z obliczeń wychodzi - D min - 307,55 mm
      Wydaje mi się, że to strasznie dużo.
      Natomiast w programie WinISD wstawiając dane w Vd kolumny wychodzi mi 2,5 L i dalej ani rusz. >:(

Skomentuj

fb,Sd i Xmax jest nie potrzebny aby obliczyć bas reflex.
        Trochę mała ta obudowa, o 20L mniejsza niż zaleca producent.
        Czym to chcesz zasilać?

Skomentuj

Liczyłem zgodnie ze wzorem:
          Minimalną srednicę pojedynczego tunelu b-r wyznaczamy ze wzoru:
          http://diyaudio.pl/content.php/37
          Dlaczego twierdzisz, że obudowa jest mała. O jakich zaleceniach producenta mówisz?
          Teraz korzystam ze wzmacniacza - Luxman L 525 i kolumn KEF Q7. W przyszłości myślę o lampie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawelec Zobacz posta
            Xmax - 16
            to jest podany x-max peak to peak, czyli od minimum do maximum. do programu wpisujesz wychylenie w jedna strone, czyli 8mm

zapewne problemem jest nowszy winisd?
            opcje masz 2
            albo sciagasz starsza wersje...
            albo wybierz inny glosnik o podobnym rozmiarze i tam licz tunel. tunel bedzie taki sam, zmieni sie jedynie wykres

Skomentuj

No jak ma luxmana na prądu mu nie zabraknie
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html
                Recommended enclosure 90L Bass reflex @ 40 Hz
                a ty masz jakies 72 litry

Skomentuj

Dlaczego twierdzisz, że obudowa jest mała. O jakich zaleceniach producenta mówisz?
                  Przecież producent podaje 90L.
                  Ty napisałeś:

sklejone obudowy basowe o wielkości 40x40x60 cm
                  ...co daje 70L (z groszem).

---------- Post dodany o 11:48 ---------- Poprzedni post o 11:41 ----------

I co to w ogóle ma być? sub? bo na początku piszesz o graj pudłach...
                  Jak sub to już jesteś spalony na starcie, nie masz odpowiedniego wzmacniacza aby tego STX-a ruszyć.

Skomentuj

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Podałem wymiary wewnętrzne kolumny, a dokładnie to powinno być 40x42,5x60 cm tj - 102 l. Po odjęciu wzmocnień i mat wyjdzie ok 95 l. Szukam właśnie porównywallnych głosników w programie. Może coś się uda. I dzięki za cenną uwagę Vmax. Wstawiałem 16mm. Zaraz sprawdzę czy ta zmiana coś pomoże.

---------- Post dodany o 12:07 ---------- Poprzedni post o 12:03 ----------

W graj pudłach głośnik basowy jest w oddzielnej dolnej części obudów. W górnej średnie i wysokie. Zaczynam od dołu. Po zbadaniu będę dobierał pozostałe przetworniki i zwrotnice. Myślę, że to dobry kierunek.

Skomentuj

Kierunek moze i dobry ale stx jakos mi nie pasuje do grajpudel
                      Popatrz na Allegro czy inne serwisy czy nie ma tam zabytków/vintage
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Są, ale alteki kosztują krocie (docelowo zapewne trafią do mnie):
                        http://www.ebay.com/itm/Altec-Hollyw...item2584c1e320
                        Zobaczę też jak potoczy się :
                        http://www.ebay.pl/itm/121202840756?...84.m1426.l2648
                        STX-y mam i mogę z nimi pokombinować. Co szkodzi.

Skomentuj

Jeśli masz to spoko :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Grajpudła to stare papierowe głośniki, aby złożyć coś z nowych głośników w tym stylu to zamiast tych Stxów to dałbym tego Tonsila kobaltowego na dół, gdm 18/80 Tonsila (podobno dobry) i powiedzmy Visatona Tw70 na górę i masz taki nowy vintaż papierowo oldskulowy, że szok Nieopłacalne ale to tak samo jak Grajpudła :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
                              Nieopłacalne ale to tak samo jak Grajpudła
                              :thumbup:

...z drugiej strony każdy dąży do jakiegoś stylu grania, grajpudła mają swój styl, i temu nikt nie zaprzeczy kto je słyszał.
                              Niestety takie granie jest dla nielicznych, jedni się zachwycają, wręcz klękają przed nimi na kolana (siedziałem obok takiego gościa na AS)... a niektórym, łącznie ze mną, się ten dźwięk po prostu nie podoba i tyle :)

Skomentuj

Uparłem się na głośniki o dużej dynamice i nie wiem czemu ale muszą być 15". Znalazłem w programie o zbliżonych parametrach. Średnica BR - to 10,2 cm, długość 12,8 cm. Mam tubę o długości 19 cm. Jest z czego ucinać. Chcę wykleić tył i część boków i wzmocnienia taką matą:
                                http://allegro.pl/mata-akustyczna-wy...638284624.html
                                Czy jest to godne uwagi?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  ...z drugiej strony każdy dąży do jakiegoś stylu grania, grajpudła mają swój styl, i temu nikt nie zaprzeczy kto je słyszał.
                                  Niestety takie granie jest dla nielicznych, jedni się zachwycają, wręcz klękają przed nimi na kolana (siedziałem obok takiego gościa na AS)... a niektórym, łącznie ze mną, się ten dźwięk po prostu nie podoba i tyle
                                  Masz rację, są zwolennicy jak i przeciwnicy z resztą jak w każdym aspekcie głośnikowych konstrukcji. Sam czasem lubię posłuchać na takich papierowych starociach, jako drugi lub trzeci zestaw w domu to mógłbym takie grajpudełka przygarnąć

Skomentuj

Średnica BR - to 10,2 cm, długość 12,8 cm.
                                    za mała średnica jak na 15"

Chcę wykleić tył i część boków i wzmocnienia taką matą:
                                    http://allegro.pl/mata-akustyczna-wy...638284624.html
                                    Czy jest to godne uwagi?
                                    tak, ale poszukaj taniej. ja na miejscu kupowalem po 11zl/szt

Skomentuj

Tw70 gra przyjemnie ale nie ma najwyższej góry
                                      Trzeba by poszukać dalej
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ja bym dal 4szt HD-12
                                        2 tunele 102mm o dlugosci ok 26-27cm

Skomentuj

Czaruję...
                                        X