Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer 2 głośniki, potrzebuję pomocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer 2 głośniki, potrzebuję pomocy

Witam, to mój pierwszy post.
    Proszę o pomoc w zweryfikowaniu mojego projektu. Chodzi mi o subwoofer, na 2 głośnikach. Co do głośników jeszcze nie wybrałem, może być np. W.STX.12.2.500.4.F.S.MC, monacor sp-250p, monacor sph-200tc, usher audio 8133. Decyzja jeszcze nie podjęta, może ktoś pomoże w wyborze.
    Suwoofer ma być głównie do kina, ale może być również wspomaganiem dla zestawu stereo.
    Jeżeli chodzi o konstrukcję to oczywiście dorzucę końcówkę 7294, filtr subsoniczny.
    Co do samego subwoofera to chciałbym, aby jeden głośnik był skierowany w dół - down firing, natomiast drugi żeby był skierowany na widza. Chodzi o to żeby jeden walił do podłogi a drugi na widza, obudowa bass reflex, rury skierowne też do przodu, zarówno z dolnego jak i z górnego głośnika.To tyle co do życzeń, może ktoś pomoże, może taka konstrukcja nie ma sensu ?

Rysunek w linku, mam nadzieję że będzie wiadomo o co chodzi. Jak już ustalimy co i jak zrobię fotki z realizacji.
    http://img46.imageshack.us/img46/5241/qhtx.jpg

Pozdrawiam Bartek i czekam na komentarze, nie wykluczam niczego :)

ile masz do wydania?

Skomentuj

Jak będzie trzeba to się coś kasy wykombinuje, projekt mogę rozłożyć na dłuższy czas, wolę zrobić coś żeby faktycznie grało i żebym był zadowolony. Docelowo mam w planach resztę do kina: centralny, monitory itd. Niestety robię wiele rzeczy na raz a kasa jest tylko jedna. :) PO przeprowadzce do domu możliwości się pojawiły i zamierzam zrobić fajne kino, choćby to trwało jakiś czas. Stolarstwo jest moim głównym hobby, więc spokojnie dam radę, bardziej boję się o zwrotnice, itd. ale mam nadzieję że pomożecie. Bartek

Skomentuj

Czyli ile skołujesz kasy jak będzie trzeba? 1000zł, 5000, może 10 000? Określ chociaż mniej więcej w jakich kwotach się obracamy. No i co do napędu to TDA, jeśli już to w mostku i to na każdy głośnik taki mostek zapodać. Ewentualni jakiś Holton czy coś i spiąć odpowiednio głośniki.

Skomentuj

ok, nie chciałbym wydać na sprzęt więcej niż tysiaka, tzn głośniki, wzmacniacz. Obudowy nie liczmy. A co z zaproponowanym przeze mnie układem? NIe wiem czy wogóle ma sens, może lepiej będzie kupić lepszy, droższy ale jeden głośnik. NIestety trochę się obawiam tak drogiego głośnika, bo jak nie zagra to będzie lipa, ale może nie potrzebnie się martwię ?? Może pójdźmy w kierunku dobrego suba, a do tego potem zestaw 2d. Chciałbym żeby bas był jednak solidny jak to do kina, żeby zatrzęsło wszystkim hehe :))
          Z góry dzięki za wszystkie propozycje, jeżeli jeszcze coś potrzebujecie to napiszę, niestety nie wiem co jest potrzebne, ie mam takiego doświadczenia, stąd prośba o pomoc.

Skomentuj

NIe wiem czy wogóle ma sens, może lepiej będzie kupić lepszy, droższy ale jeden głośnik. NIestety trochę się obawiam tak drogiego głośnika, bo jak nie zagra to będzie lipa, ale może nie potrzebnie się martwię ??
            Jak dwa duże głośniki zasilisz TDA 7294 to będzie lipa. Zmachol jedynie DIY, na tranzystorach uni lub bipolarnych, conajmniej 200W/4Ohm. Głosniki w tej kwocie warte uwagi to Peerless XLS10 za 610zł w loudspeakershop.eu (Aplikacja - 30 litrów BR bo na membranę bierną cię nie stać. Lub 120 litrów linia transmisyjna). Może się zmieścisz w budżecie 1000zł ale szczerze w to wątpię.

Inne opcje to TIW 200XL, obecnie drogi bo coś koło 500zł kosztuje, Wavecor SW270 lub 10 calowe SkanSpeaki z serii Discovery ale przy limicie 1000zł bardziej celowałbym w głóśniki do 500zł. Drugą połowę trzeba liczyć na wzmacniacz, niezależnie czy to będzie gotowa konstrukcja czy DIY.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź, czyli pewnie pójdę w jeden głośnik, ale mm pytanie czy nie lepiej brać głośnik o większej efektywności? Tak około 90, a nie 86,6 jak w peerless. Ma to wogóle jakieś znaczenie w subie? A taki Monacor SP-38/300NEO
              http://www.poweraudio.pl/monacor-sp3...wy-p-2587.html

MOże na takim, w klasycznej down firing ?
              Proszę o sugestie.

Skomentuj

a moze to: http://allegro.pl/scan-speak-subwoof...648274939.html )

Skomentuj

Fajny, ale za chwilkę i tysiak będzie za mało, a nei o to mi chodzi, a co z tym co zaproponowałem i jak się ma efektywność ? Czy w tym wypadku należy się nią sugerować?

Skomentuj

Efektywność fajna rzecz. Ale w subie liczy się jeszcze możliwość zagrania głośno conajmniej 25Hz. W porządnym subie a nie popierdółce co gra ze spadkiem -6dB przy 35Hz...

Ten monacor może ci zapewnić porządne zejście przy zachowaniu wysokiej efektywności. I tak będziesz musiał na przedwzmacniaczu zrównać go z efektywnością zestawu stereo, więc nie ma co się napalać zbytnio na wysoką efektywność głośnika subwooferowego.

Martwi tylko impedancja 8Ohm. Weź to teraz zasił sensownie. Wzmak 200W/4ohm można do niego podłączyć (Wtedy przy 8ohmach będzie z 120W) ale to nie to samo co nakarmienie go 200 lub 300 Watami przy 8 ohmach. Policz sobie teraz o ile droższy będzie wzmacniacz 300W/8ohm od takiego 200W/4ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez stalagnat Zobacz posta
                      Mam takie dwa w OB, jednak do suba bym ich nie dawał, zwłaszcza przeznaczonego do kina. W odgrodzie jak puszczę bez cięcia od dołu przy głośniejszym słuchaniu lubią "zadzwonić".

Skomentuj

Hej, czyli propozycja mIKI'ego będzie lepsza -Scan Speak Subwoofer 30W/4558T00 ? Jak tak to trudno trzeba będzie skombinować kaskę i już. Chcę żeby to dobrze zagrało, nie chcę półśrodków czy zmiany suba za jakiś czas. Pytanie tylko czy wesprzecie przy reszcie projektu.

Skomentuj

Najlepsza byłaby propozycja Mikiego plus membrana bierna. Bez MB ciężko będzie w małym litrażu zmieścić odpowiednio długi tunel by zestroić suba na 20-25Hz. A te pompki 10 i 12 calowe Skana i bliźniaki Peerlessa to idealne głósniki do wybrzmiewania najniższych rejestrów (okolice 20Hz) słyszanych przez ucho ludzkie.

EDYTA: Myślę ze warto zastanowić się nad kupnem w tym sklepie:

http://audiotransducers.com/pl/glosn...w-4558t00.html

http://audiotransducers.com/pl/30cm-...w-4558t00.html

Skomentuj

O jakim litrażu mówmy dla BR, nie jestem jakoś ograniczony do 30-50 litrów, sypialnia ma ponad 40 metrów, (a tam chcę właśnie wrzucić kino, żeby mieć spokój podczas oglądania i słuchania muzyki) więc jakoś zmieszczę grata. No chyba że wyjdzie wielkości szafy to już nie.

---------- Post dodany 05.11.2013 o 11:22 ---------- Poprzedni post 04.11.2013 o 22:44 ----------

Jeszcze jedno pytanie, w przypadku strojenia na 20-25 Hz dla obudowy BR, jakiej pojemności powinno być pudło ? Dla tego głośnika Scan Speak Subwoofer 30W/4558T00.

Skomentuj

Tu nie chodzi o twoje ograniczenia tylko o to w jakiej budzie najlepiej spisuje się dany głośnik. A skany 30 centymetrowe do których linka masz podanego wyżej dobrze grają w budzie 40-50 litrów gdy są nisko zestrojone.

Buda 120 litrów to dużo dla ciebie? Przykładowe wymiary takiej wieży: 110(W)x40(S)x40(G)cm przy ściankach o grubości 3cm.

Jeszcze jedno pytanie, w przypadku strojenia na 20-25 Hz dla obudowy BR, jakiej pojemności powinno być pudło ? Dla tego głośnika Scan Speak Subwoofer 30W/4558T00.
                              Odpowiedź jest jedna - WinISD żebyś miał jakieś teoretyczne pojęcie "co z czym i jak" oraz... testy w różnych budach jak już kupisz głośnik.

Skomentuj

Wymiary 110x40x40 będą ok, ścianka może byc podwójna 2x18 mdf, lub sklejka, tylko przy takich wymiarach głośnik ma być na ścianie czołowej, czy od dołu ?? przy takich rozmiarach fajnie by było, żeby może dać dwie rury.

Które rozwiązanie będzie lepsze?

Skomentuj

Nie zrozumiałeś mnie. Jeśli odpowiada ci taki rozmiar to kup Peerlessa XLS 10 i wsadź go do mojej linii transmisyjnej o takim litrażu i takich wymiarach. Więcej info na priv. Pisz jak jesteś zainteresowany.

Kup ten głośnik:
                                  http://www.loudspeakershop.eu/glosni...52-p-1195.html
                                  i dużo gratów z Advance Electronic (Listę części dostaniesz na PW):
                                  http://www.advanceelectronic.pl/

Skomentuj

Czaruję...
                                  X