Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór niskotonowego do zamkniętej obudowy "małolitrażowej"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór niskotonowego do zamkniętej obudowy "małolitrażowej"

Jako nowy użytkownik witam się i pozdrawiam Wszystkich : D

Wątku nie zamieszczam w dziale Car z obawy przed nic nie wnoszącymi odpowiedziami.
    Ze smutkiem zauważyłem, że i na tym forum to wiadome zjawisko występuje.
    Traktuję opisany niżej problem jako akustyczny a nie samochodowy i proszę o to samo ewentualnych interlokutorów.

Sprawa dotyczy prawidłowego - a co najmniej najsensoweniejszego - doboru głośnika niskotonowego w celu zastąpienia fabrycznego w obudowie zamkniętej w pojeździe.
    Chodzi o fabryczny zestaw Pioneer w dużym japońskim SUV z 2004r.

Przewidziana jest zmiana głośników 2-drożnych z przodu. Tylnymi się nie zajmujemy bo właściwie nie są używane (niskośredniotonowe).
    Wszystkie głośniki 4Ohm
    Podawana enigmatycznie moc wzmacniacza (odseparowany) to 22W na każdą "sekcję" (nie ma mowy o kanałach a tylko przód, tył, subwoofer). Myślę, że sinus, bo czuć potencjał "prądowy" tego wzmacniacza.

Skrzynka jest z plastiku ABS, jest umieszczona w ściance otwartej przestrzeni bagażowej.
    Ma pojemność 5l (zaokrąglona, być może 5,2l ale tego nikt na pewno nie wie)
    Oryginalny głośnik 5,25" czyli ok. 13,5cm
    Można śmiało zamontować 15cm lub 16,5cm.
    Skrzynka nie ma dodatkowego zasilania.

Zagłębiłem się w tajniki akustyki i po wielu godzianch badań czuję się niewiele mądrzejszy niż w punkcie wyjścia : D

W pocie czoła wyszukałem kilka różnych głośników mogących pasować do takiego zastosowania.
    Wprowadziłem ich parametry (oraz obudowy) do probramu WinISD.
    Poniżej zamieszczam zrzuty wykresów z symulacji - skuteczność i impedancja.
    W uzupełnieniu zamieszczam wykres i dane głośników, z którymi ma ten zmodyfikowany subwoofer zagrać.
    Patrząc na wyniki symulacji po prostu zwątpiłem w moje rozumienie tematu. Dane wprowadziłem poprawnie, co potwierdziły mi np. uzyskane wartości EBP lub inne.

Bardzo proszę o komentarze pomocne we właściwym wyborze.
    Mnie te wykresy trochę zdziwiły, bo sprzedawca, producent oraz użytkownicy (identyczna aplikacja) zarzekają się, że głośnik JL Audio 6W3v3-4 brzmi bardzo dobrze w takim zastosowaniu.
    Po przekopaniu netu wydaje się, że poza naprawdę drogimi głośnikami 500€ i duużo więcej, to jest przykład głosnika bardzo przyzwoitego.

Pozostałe to Tesle oraz Beyma, u-Dimension, Match (by Helix) do którego nie dostępnych jest zbyt wiele ważnych parametrów więc wyniki bardzo niepewne.
    Osobiście pokładam nadzieję w Teslach.
    Może będą inne propozycje z Waszej strony?
    Oczywiście mogę i zrezygnować z modernizacji puszki ale wszystko dosłownie wskazuje, że do "brzmienia" fabrycznego może być tylko poprawa.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Jeśli coś pominąłem lub nie dość jasno opisałem to dookreślę gdyby zaszła potrzeba.

Oto obrazki:

Last edited by orbiter; 06.11.2013, 00:53.

Ja stosuje Re Audio w OZ z bdb wynikami. Posymuluj sobie, to zobaczysz jak malo literkow one potrzebuja..

http://www.reaudio.com/products/Components.php

Skomentuj

Hmm : ) Nieźle się zaczyna.. Sex series, XXX series ; P
      Niestety wszystko to są propozycje przekraczające maksymalną średnicę 17cm a więc niemożliwe do rozważenia.

Skomentuj

u-Dimension RM-406SL

Średnica: 165 mm
        Moc RMS: 100 W
        Moc Max: 200 W
        Impedancja : 1x 4 Ω
        Fs: 80 Hz
        Qts: 1,3
        Vas: 5,18 L
        SPL (1W/1m): 82,0 dB
        X max: 3,0 mm (w jedną stronę)
        Qms: 3,28
        Qes: 2,08
        Mms: 23,71 g
        Głębokość : 55,0 mm

Skomentuj

Zamieszczone przez artur008 Zobacz posta
          u-Dimension RM-406SL

Średnica: 165 mm
          [...]
          One są ujęte w symulacjach - nr 2. i kolor biały na wykresach.

Jeśli to coś wnosi, to podaję dla ułatwienia legendę, bo może screeny mało czytelne:

[1] ZŁÓŁTY: JL Audio 6W3v3-4 / 165mm

[2] BIAŁY: u-Dimension RM 406 SL / 165mm

[3] PURPUROWY: Tesla ARN-150-03/4 / 150mm

[4] BŁĘKITNY: Tesla ARN-130-02/4 / 130mm

[6] ZIELONY: Match PP 72W-D / 178mm (ryzyko eliminacji z uwagi na rozmiary)

[5] CZERWONY: Beyma Power W6 / 165mm

Model zestawu nowych głośników to FOCAL P 165 V15 ale to nie ma raczej znaczenia, bo widać specyfikację.
          Zestaw woofer+tweeter.
          Last edited by orbiter; 06.11.2013, 14:28.

Skomentuj

u-Dimension ładny stosunek krzywej SPL względem opóźnienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur008 Zobacz posta
              u-Dimension ładny stosunek krzywej SPL względem opóźnienia.
              Chyba nie schodzi specjalnie nisko...?
              Nie wiem czego mogę się spodziewać przy takim pierdziku choć na pewno nie mam oczekiwań z kosmosu.
              Chciałbym by całość była nieźle zestrojona i pozwoliła podelektować się brzmieniem. np. refererencyjny dla mnie kawałek dla uzmysłowienia to "I belong to you" Kravitza z tych popularnych.
              A więc kawał wokalu, gitary momentami nawet dość ostro, mięsista perkusja, elektroniczne... Dość szerokie spektrum.
              Zależy mi na opiniach bo to pozwoli ew. jeszcze podłubać w poszukiwaniu odpowiedniego przetwornika a uniknąć błędu wynikającego z braku dostatecznej wiedzy.
              Każdy sensowny post jest dla mnie nieoceniony.

A co sądzisz o Tesli ARN-165-05/4 (165mm)
              http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...=83&l=1&catg=1
              w porównaniu z tym u-Dimension. Niżej zrzuty dla tej pary.
              Pomimo głębszej lektury nie potrafię zinterpretować tak wysokich wartości Qtc.
              Gdyby był sens lub potrzeba, mogę oczywiście zamówić jakieś filtry do ostatecznie wybranego przetwornika.

Wychwyciłem też wczoraj podobny wątek ale autorowi chodzi o mniejszy przetwornik.
              Są tam jednak ciekawe odsyłacze do nowych dla mnie referencji i źródeł.
              np. w tym poście:
              http://http://diyaudio.pl/showthread...l=1#post377737
              Znalazłem kilka opcji głośników Peerless, TN, Eton i innych.
              http://www.tb-speaker.com/
              http://www.madisoundspeakerstore.com/woofers/
              ale na razie daję tu spokój z nimi zanim sprawdzę dostępność.

Zrzuty u-Dimension i Tesli :

Last edited by orbiter; 06.11.2013, 16:13.

Skomentuj

Nie wiem jaki ma to sens .
                Wyrzuć/zostaw w spokoju ten plastik .
                Kup normalny głośnik do suba 8 cali .
                15 cm ciężko nazwać subem.

PS
                tylko nie pisz że zaśmiecam temat bo to najbardziej merytoryczny post w tym temacie

Skomentuj

Raven ma niestety całkowitą rację.

Plastikowa pucha o pojemności 5L nie jest dobrym rozwiązaniem, poszukaj 8" ,które nie potrzebuje dużej skrzynki i zrób to tak jak należy :) a na pewno będziesz zadowolony. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Nie wiem jaki ma to sens .
                    Wyrzuć/zostaw w spokoju ten plastik .
                    Kup normalny głośnik do suba 8 cali .
                    15 cm ciężko nazwać subem.

PS
                    tylko nie pisz że zaśmiecam temat bo to najbardziej merytoryczny post w tym temacie
                    Próbuję uniknąć przeróbek albo wożenia jakiegoś pudła.
                    Głośnik koszt niewielki więc można spróbować.
                    Gdyby efekt okazał się mizerny, to na wiosnę pójdę na całość i zrobi się DIY futerał (ciekawe kto mi to wyrzeźbi :o ) tak jak tu:
                    http://www.diymobileaudio.com/forum/...d-cruiser.html
                    Wiem, że sporo osób z zwyczajnie wymieniło ten głośnik nie pozbywając się puszki i są zadowoleni, więc chcę i sobie dać tę szansę.

PS.
                    Dzięki za skasowanie tamtego posta
                    Last edited by orbiter; 06.11.2013, 19:05.

Skomentuj

To zrób to raz a dobrze
                      A zaoszczędzona kase dołoż do lepszego glosnika
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        To zrób to raz a dobrze
                        A zaoszczędzona kase dołoż do lepszego glosnika
                        Bardzo pozytywna wypowiedź. Naprawdę.
                        Tak mnie już zmęczył ten temat, że brak pojęcia.
                        Mam nadzieję, że Focal nie zawiedzie na przodzie i do wiosny się przekulam z pierdzącą puszką na pace ; P

Nie kryję, że kusi mnie jednak, bo przecież przyzwoity głośnik chyba da się sprzedać niewiele używany na rynku wtórnym?
                        Z nie za wielką stratą oczywiście.
                        Pożyć w życiu przecież trochę trzeba i ta drobna przyjemność poruszania się w cieplutkiej poduszce dźwiękowej jest chyba warta paru złotych miesięcznie przez kilka miesięcy?
                        Filozofia, co? Ale przecież tak jest i za miesiąc czy dwa może nas nie być.. :o

Przyznam, że całkiem niezręcznie się czuję w sytuacji forumowicza-laika (bo nim jestem).
                        Przychodzi facet do fachowca i mówi: powiedz mi pan to i tamto, za darmo. Nooo, zaajmij się Pan moim problemem..
                        Niezbyt komfortowe, wiadomo OCB.
                        Jest się na cudzej łasce. Bo jak? Napisać na forum, że się poszukuje konsultacji za umownym wynagrodzeniem?
                        Mógłbym tak zrobić ale z jakim efektem tu na forum? I jak to wycenić?
                        Szczerze mówiąc, to tak - marzę o tym aby mi ktoś narysował jak mają wyglądać optymalne wykresy w WinISD dla dobrego grata i poszukałbym sobie, porobił wstępne symulacje i przedstawił 3 opcje do weryfikacji.
                        To byłoby do przełknięcia dla obu stron, bo przecież nie udam się do eksperta z wielkim tematem konsultacji pierdziawki do samochodu. Widząc ile jest pieprzenia z symulacjami i szukaniem, wyobrażam sobie kwotę na fakturze. Oczywisty absurd i to nie ze skąpstwa a z wyczucia śmieszności.

Tak się właśnie zatruwam z powodu debilnej pierdziawki.
                        Pewnie zbyt wnikliwy jestem we wszystkim co robię. To choroba. No i nie mam golfa ehh... nie przypuszczałem, że mogę odczuwać przez to żal :lol:
                        Last edited by orbiter; 07.11.2013, 17:13.

Skomentuj

Symulacja glosnika w programie dla domowej aplikacji i samochodowej to troche inna bajka
                          Nie trzymał bym sie sztywno tego wykresu
                          Sa mozna powiedziec przypisane pewne objętości podene w L w zależności od wielkości glosnika
                          W ciemno z dużym przyblizebiem mozna powiedziec jaki glosnik zagra w jakiej obudowie
                          Żeby było dobrze należałoby zrobic najwieksza pojemność i zmniejszać ja i słuchać dobierając odpowiednia

---------- Post dodany o 23:55 ---------- Poprzedni post o 23:53 ----------

A ktore focale masz na froncie?
                          Nie doczytalem
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Symulacja glosnika w programie dla domowej aplikacji i samochodowej to troche inna bajka
                            Nie trzymał bym sie sztywno tego wykresu
                            Sa mozna powiedziec przypisane pewne objętości podene w L w zależności od wielkości glosnika
                            W ciemno z dużym przyblizebiem mozna powiedziec jaki glosnik zagra w jakiej obudowie
                            Żeby było dobrze należałoby zrobic najwieksza pojemność i zmniejszać ja i słuchać dobierając odpowiednia

---------- Post dodany o 23:55 ---------- Poprzedni post o 23:53 ----------

A ktore focale masz na froncie?
                            Nie doczytalem
                            Jak w opisie - zdecydowałem się na P 165 V15 (dziś przyjechały i jutro mam nadzieję montaż : )
                            http://www.focal.com/en/expert-archi...052750157.html
                            Najwięcej o nich dowiedziałem się z forum nowozelandzkiego i pakistańskiego forum sekty CA ; P
                            http://www.pakwheels.com/forums/car-...d-components-6
                            http://www.nzicemag.co.nz/forum/view...p?f=20&t=22196
                            oraz recenzji w rosysjkim AvtoZvuk.com
                            http://www.avtozvuk.com/az/2012/05/042.htm

Zabawne ale ale dopiero twoja sugestia pozwoliła mi odkryć funkcję odsłuchiwania ; ) Trochę abstrakcyjne w sumie..

Mógłbym prosić o podpowiedź jak to jest z efektywnością przy łączeniu głośników?
                            Np. tu Focale są na poziomie 90dB+
                            Czy jeśli dodałbym do nich (ten do puszki) głośnik np. 88dB, to on "zginie" i nie będzie go słychać?
                            Czy też może być tak, że wzmacniacz podaje większą moc na ten przetwornik w fabrycznej konfiguracji?
                            Jak do tego podejść? Interesujący mnie zakres częstotliwości kończy się pewnie gdzieś na 110Hz.
                            Głupota pewnie w tym pytaniu ale nie mogę tego załapać.
                            Last edited by orbiter; 08.11.2013, 23:06.

Skomentuj

Z focali będziesz zadowolony... na początku
                              Woofer fajny ale tweeter bedzie cie męczył
                              Jak by zaprojektować nowa zerotnice bedzie lepiej
                              Woofery Focala maja rezonans o którym nikt powaznie nie myślał przynprojektowaniu zwrotnicy
                              Tweetery tez maja aluminiowa maniere ale jest to do ogarniecia
                              Generalnie fabryczna zwrotnica je mocno ogranicza

Wiedzę, ze uczysz sie caly czas czegoś nowego
                              A to, ze lepiej zrobic/kupic raz a porządnie
                              A teraz, ze sprzętu sie słucha (raczej muzyki ba nim)
                              Nie wiem jak to potraktować?
                              Jako podpuche czy twoje amatorskie podejście?

Co do skuteczności to kazdy glosnik ma inna
                              Ich poprawne polaczenie powinno skutkować tzw równowaga totalna
                              Nie wiem jak sobie z tym poradzisz
                              ChodI o to, ze głośniki powinny grać na podobnym poziomie
                              Do głośników dostarczasz jakaś moc i graj one z X dB (poziomy ustawione przez zwrotnice pasywna)
                              Do suba tez dostarczasz jaka moc i grają z jakaś skutecznością.
                              Jest za cicho ustawisz głośniej, za głośno przyciszasz.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co do Focala, to przetwornik TNB powinien być sporo lepszy od TN 44, który przyprawiał niektórych o ból głowy.
                                Od dziecka mam wadę słuchu i największy spadek właśnie na wyższych częstotliwościach, więc jeśli nie ma ostrego piasku, szeleszczenia czy sybilantów, to nie obawiam się : )
                                Regulacja zwrotnicy i EQ powinny dać jakiś sensowny rezultat w razie czego, mam nadzieję.

Co do słuchania, to chyba się nie zrozumieliśmy. Mnie chodziło tylko o generator w WinISD. Mignęła mi ta funkcja ale nie skorzystałem do dziś.
                                I tak chyba niewiele wnosi.
                                A sprzętu i owszem, używam do słuchania muzyki : ) Jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem PM-80 zlampizowanego przez McGyvera (CD też) + B&W Matrix 804. Jest cudnie, choć czasem chciałoby się odkręcić gałę tak by mnie wcisnęło w ścianę albo w kanapę. Niestety, zniekształcenia coś poowyżej pozycji na g. 1.... Skarżyć się jednak nie mogę.

Może da się trochę obniżyć impedancję głośnika i osiągnąć większe ciśnienie z subwoofera?

Skomentuj

Jak podłączysz dwa głośniki to obniżysz
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Też myślałem o 2ch ale ta puszka nie przewiduje. Musiałaby pochodzić z auta z zestawem Mark Levinson ale to już wydatek i idea traci sens.
                                    Zozumiałem wreszcie i daję spokój, bo nie ma sensu.
                                    Skupię się na 16L i 8" : )
                                    Znając życie potrwa to trochę... Póki co, przynajmniej nabyłem trochę lepszego pojęcia o temacie i to już jest duży plus.
                                    Tak czy owak, dziękuję za wpisy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X