Witam. Zabieram się właśnie za strojenie obudowy b.r. dla dwóch arn-ów 150-05/8 (16,5l) i wykres impedancji wychodzi mi dziwnie poszarpany. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy głośniki są wmontowane w obudowę. Gdy mierzę impedancję free air i added mass, to wszystko jest dobrze. Podobnie jest z moim subem na arn188. O czym to świadczy?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
poszarpany wykres impedancji...
Collapse
X
-
Ale wam wesoło, że to strojenie za niskie, ha ha ha. Nie jest to strojenie, które mam zamiar pozostawić. Po prostu wziąłem pierwszą lepszą rurę bez liczenia i zauważyłem, że wykres jest poszarpany- więc pytam dlaczego tak jest. Częstotliwość strojenia nie ma tu nic do rzeczy! No ale są tacy ludzie jak irek, którzy zamiast pomóc, wolą porobić sobie jaja.
A wracając do tematu, to chyba yoshi 80 masz rację z tą małą mocą, ponieważ zauważyłem, że gdy mierzę impedancję większych 30cm głośników, to wykres też jest poszarpany, a na dodatek niepowtarzalny. Przy mniejszych przetwornikach 15-20cm problemu nie ma (no chyba, że są w obudowie). Zwiększenie głosności w mikserze nic nie pomaga (karta to SB Live 1024).
Skomentuj
-
Dlatego lepiej ze Hobbybox nie robi poszarpanych wykresow a SW robi :)
Nie jestem specjalista od SW a Hobbyboxa znam od podszewki i w ostatniej wersji jest zaawansowany system automatycznego zwiekszania glosnosci tak zeby przetwornik wejsciowy A/C dzialal w jak najdokladniejszym zakresie czyli miedzy 50 a 90%. Dodatkowo jest mozliwosc zmiany rozdzielczosci pomiaru i szybkosci co pozwala dopasowac system do czasu odpowiedzi karty muzycznej. Jak sie to wszystko dobrze ustawi to bardzo ladne wykresy wychodza. Jedyny problem ze Hobbybox jest po niemiecku. A zaleta jego jest taka ze dziala w czsie rzeczywistym a SW zawsze nagrywa pomiar a potem analizuje dane. Oba programy maja wady i zalety. A tak naprawde zeby cos zmierzyc trzeba miec specjalny mikrofon pomiarowy ktory ma plaska charakterystyke a ew nierownomiernosci zalatwia specjalny plik kalibracyjny do tego mikrofon taki ma waska charakterystyke kierynkowa zeby nie zbieral smieci. Metoda pomiary MLS jest ciekawa ale daje bardzo poszarpane wyniki i brak mozliwosci pomiaru <200Hz dodatkowo widzimy tylko przebieg charakterystyki niestety bez efektywnosci. Ja posluguje sie starym sprzetem pomiarowym ktory mierzy modulowana sinusoida i od razu mam wykres w pelnym pasmie i w kazdym punkcie widze efektywnosc. A w domu to taka zabawa cos tam mierzymy tylko nigdy nie wiemy czy dobrze.
Skomentuj
-
No tak, napewno są programy lepsze i gorsze (czytaj: droższe i tańsze), ale ja jestem początkujący i jak na razie jescze w SW się gubie. Ale jak zdobędę doświadczenie, to kto wie... może sprezentuje sobie lepszy program i osprzęt pomiarowy. A co do mikrofonu, to mam WM61 niestety nie jest zkalibrowany (a może ktos ma plik kalibracyjny)
Skomentuj
-
Teraz Hobbybox rozwinal sie na tyle ze musialbym znow sie jego uczyc. Opisywanie go to kawal zmudnej roboty na ktora niestety nie mam czasu. Zaleta Hobbyboxa nad SW jest jego intuicyjna obsluga bo program ma przyjazne graficzne menu i wszystkie przyrzady obsluguje sie prawue jak w zyciu podobnie jak generator i oscyloskop ktory rowniez jest. Przeszkoda to oczywiscie niemiecki, ja nie znam dlatego dochodzilem do wszystkiego metoda prob i bledow. Podobno w necie mozna znalezc nakladki jezykowe i oczywiscie programy robiace Hobbyboxa darmowym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wavea mozesz ją gdzieś tu zamieścić ?? albo podesłać mi na maila ??
Skomentuj
-
Pomiar w SW polega na mierzeniu odpowiedzi impulsowej i wycinaniu jego kawałka w danej bramce czasowej tak aby uniknąć pomiaru odbić itp sysfów. Pomiar modulowaną sinusoidą jest fajny ale niewykonalny prawidłowo w domowych warunkach. Chyba ,że ktoś lubu wraz z sinusem mierzyć odbicia od każdej ściany.
Jak sie opanuje SW to wykresy wychodzą bardzo dobre , zero poszarpań na wykresach impedancji a ch-ki onAxis możńa najwyżej 1/16 okawy wygładzić , chociaż odtatnio ja nie wygładzam np. mój pomiar arn 150 zamieszony w pierwszym topicu o głośnikach był w ogóle niczym nie wygładzany. Nie wydaje mi się żeby był on jakiś specjalnie poszarpany. Po prostu trzeba nabyć pewnego doświadczenia , jak we wszystkim.
Skomentuj
Skomentuj