Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdn 16/40/4 +dt94

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gdn 16/40/4 +dt94

Mam głośniczki - GDN 16/40/4 8Ohm Tonsila i DT94 8Ohm Visaton-a .
    Chciałbym coś z tego "sklecić" wg obliczeń wyszła obudowa 30litrów i ponoć głośnik GDN 16/40/4 nadaje się do obudowy zamkniętej.
    Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co by się stało gdyby zamiast do tej obudowy zamkniętej wstawić do takiej samej ale bass-reflex ?
    No bo obawiam się że basu za dużo nie będzie w obudowie zamkniętej ....

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
    Chciałbym coś z tego "sklecić" wg obliczeń wyszła obudowa 30litrów i ponoć głośnik GDN 16/40/4 nadaje się do obudowy zamkniętej.
    W 30l to ja mam zamkniętego Seasa 8 calowego...

Skomentuj

Taki głosnik tonsilowski:

częstotliwość rezonansowa: 50 Hz
      moc nominalna: 40 W
      moc maksymalna: 80 W
      efektywność: 89 dB
      natężenie pola magnetycznego: 0,85 T
      indukcja w szczelinie magnetycznej: 212 mJ
      Bl: 8,55 Tm
      Sd: 0,0141 m2
      całkowita masa membrany: - Mms 0,0117 kg
      Cms: 0,001 m/N
      Vas: 0,028 m3
      Qms: 4,33
      Qes: 0,61
      Qts: 0,535
      szczelina magnetyczna: 25/8/1,125 mm
      wysokość cewki: 14 mm Magnet
      - materiał: ferryt
      - rozmiary: 90/45/13 mm
      - waga: 0,31 kg
      waga głośnika: 1,15 kg

Głosnik ma duże QTS i VAS więc niestety wychodzi obudowa po byku.

Skomentuj

Kiedyś zbudowałem na takich głośnikach małe monitorki w 11l oz, ale ja miałem inną wersję tych głośników o numerze katalogowym 9 5151 140 02, które miały takie parametry:
        impedancja 8 Ohm
        Re 6,5 Ohm
        efektywność 90dB
        fs 42 Hz
        Vas 39 l
        Qts 0,45
        Qes 0,49
        Qms 5,22
        BL 6,5 Tm
        indukcja 0,8 T
        energia w szczelinie 201 mJ
        wys. cewki 12 mm

Do obudowy 30 litrów raczej bym go nie użył, max 20 litrów. Obudowy br nie praktykowałem z tym głośnikiem, bo jestem zwolennikiem oz.

Skomentuj

Niektóre parametry trochę nie pasuja do innych.

Wysokie BL, Qts i dość długa cewka wskazują na głośnik 15 omowy.

Z kolei Fs wydaje się trochę za wysokie.

Z tych parametrów to albo obudowa zamknięta wtedy z 30 litrów będzie -6db przy 50-55hz, albo obudowa z elementem stratnym ewentualnie obudowa BR strojona na 50-55hz i bardzo mocno wytłumiona za głośnikiem żeby stłumić podbicie na 70 khz. Jest też szansa że będzie miał dobra wytrzymałość mocową.

Skomentuj

Już zrobiłem - 30 litrów oz , wysokie są Ok, ale basu jest mało, z pomiarów Holmimpulse wynika że głosnik tonsila jest kiepawy - nierówna charakterystyka no i basy musze podbijać na korektorze.

Skomentuj

30l to na ten głośnik dużo, do robienia basu to coś się nie nada.

Nie wiem skąd wzięły się te parametry, wersja 15Ohm też istnieje, więc tu może być problem jak wspomniano. Polecam porobić pomiary (impedancji) i będzie wiadomo z czym się ma do czynienia

Skomentuj

Pomierzyłem Jigiem ten glośnik (GDN 16/40/4) i efekt taki:
                fs=72 Hz
                Vas=31 l
                Qts = 0,729
                Qms = 6,101
                Qes = 0,827

mierzyłem oba głośniki, niestety nie są identyczne, ale w sumie parametry zblizone.
                Wygląda na to że za bardzo nie nadaje się obudowy 30 l, którą już "wyrzeźbiłem" ...
                Wg WInISD gdyby chcieć zrobić obudowe BR to objętość wychodzi 166 litrów.
                Z kolei obudowe zamknietą to program wyliczył 343 litry .... masakra ...

Skomentuj

O ile pomierzyłeś prawidłowo - w co wątpię to nadaje się do obudowy z elementem stratnym.

GDN 16/40/4 powinien mieć takie parametry:
                  http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/16404.html

Skomentuj

Mierzyłem zgodnie z instrukcja do speaker workshop, więc chyba wyszlo w miare dobrze, ten głośnik ( z linka) jest 16 Ohm, a mój ma 8 Ohm
                    a i dodatkowo ma już swój wiek - produkcja z roku 1998 więc może stracił swoje parametry z wiekiem.

Może go w takim razie wywalić i kupić coś co by dobrze grało w tej obudowie ... albo wymienić zawieszenie i membrane ...

Skomentuj

Bez sensu.

Głośnik w wersji 8om mógł mieć parametry jak GDN 16/40/1. Dodanie drugiego magnesu mogłoby go przybliżyć do parametrów GDN 16/40/5. Wersji tych głośników było bardzo dużo, bo były w kolumnach produkowanych dla Heco, Denona i kilku produktów pod krajowymi nazwami przez kilkanaście lat. W tym także jako głośnik średnio-tonowy w Bolero 200 gdzie wartosć dobroci nie jest decydującym kryterium.

Co można zrobić to na przykład namagnesować raz jeszcze w magneśnicy i dodać dodatkowy ferryt - o ile głośnik jest poprawnie złożony, a nie jakiś odpad produkcyjny. Wymiana czegokolwiek w głośniku jest bez sensu.

A najsensowniej będzie sprzedać i kupić co innego.

Skomentuj

To karta katalogowa moich głośników zakupionych w 2004r.

Skomentuj

Co sądzicie żeby tam wstawić STX-a np. http://stx.pl/gdn-17-140-8-scx.html
                          otwór można powiększyć i wstawić rure z BR, ewentualnie zmniejszyć komorę dla tego głośnika.

---------- Post dodany 09.12.2013 o 11:28 ---------- Poprzedni post 08.12.2013 o 13:35 ----------

Jesli chodzi zas o pomiary to tak sie zastanawiam ... czy ten Workshop jest w stanie dobrze wykonać pomiar, jesli głosnik
                          jest traktowany małą mocą z karty dźwiękowej ( poprzez Jig-a). Obawiam się że przy niskich poziomach sygnału głośnik może pracować jeszcze nieliniowo i pomiary wtedy będą do bani ......
                          Z kolei przy dużej mocy sygnału pomiarowego widać sens stosowania rezystorów w Jig-u o wiekszej mocy niż 1W....

Skomentuj

kup GDN 16/40/5 jeśli temu nie ufasz. albo daj komuś do pomierzenia.
                            Ewentualnie możesz dodać drugi magnes i dać do pomierzenia, jeśli nie ufasz głośnikowi i swoim pomiarom

Skomentuj

Masz na myśli GDN 15/40/5 ? Bo w Tonsilsklep nie ma 16/40/5 ...

Skomentuj

Tonsil poszedł do szafy, teraz pora na STX-a , a więc STX ( GDN 17-140 AWX) do pary z Visatonem DT-94.
                                Wstepnie obudowa 15l netto strojona na 40 Hz, Zwrotnica z podziałem na 3,6 kHz ( podejrzane na projektach Visatona, gdzie stosują ten głosnik z podziałem na 3,5 kHz.
                                Zwrotnica - kolejna już z rzędu i teraz chyba już ostateczna - 1 rząd na STX-ie, 3 rząd na Visatonie.
                                W przypadku stosowania 2 rząd na STX i 2 rząd na Visatonie nie ma tragedii, ale obecnie testowane 1/3 wg mnie lepiej brzmi.
                                Po pomiarach ( obecnie czekam na kartę SB Audigy) zobaczę jak ma się ucho do pomiarów :) ( i odwrotnie).

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                  ( GDN 17-140 AWX)
                                  A który to? Bo ja takiego nie znam. Co innego końcówka SCX...

Skomentuj

UPS ... pomyłka powinien być 17-140 SCX .. Dzieki Benek, że zauważyłeś.

Skomentuj

1 rząd i 3,6 kHz podział na STX i pewnie bez pułapki rezonansowej ani korektora? To czekamy na pomiary.

Skomentuj

Jest Karta SB Live ( 0220) wygląda ze jest OK.

Kalibracja wyszła "czysta".
                                        Pomiary rezystancji, indukcyjnosci i pojemności wychodzą dobre, zgodne z wartościami elementów podawanymi przez producenta (+- 5

A teraz pomiary( ze wzgledu na możliwości tłumienia pomieszczenia prawdziwe chyba od około 600 Hz.

Głosnik wysokotonowy DT-94

Impedancja

Częstotliwosc - On Axis

Teraz STX 17-140 SCX

Impedancja ( w obudowie BR)

Czestotliwosc ..

Teraz jeszcze pomiary w Holmimpulse ze zwrotnica ( 1 rzad na STX-ie i 3 rzad na DT 94)
                                        zwrotnica podobna do zwrotnicy Lusztiego ( zrobiona do podobnego STX -a (za 90 zl)) ale bez pułapki rezonansowej.

Jak widać nie jest najlepiej ... chociaż da sie słuchać - w porównaniu do starego Technicsa jak dla mnie brzmi lepiej.

Licze na podpowiedź co dalej, mozna zrobic z pomiarami w SW - tzn jak z tego zrobić zwrotnice ...

---------- Post dodany o 23:29 ---------- Poprzedni post o 21:12 ----------

Juz znalazłem projektowanie zwrotnicy...

Jeszcze tylko takie pytanie czy program uwzględnia zgranie fazowe tzn.
                                        czy jak zaprojektuje załóżmy filtr górnoprzepustowy GP i następnie zaprojektuje filtr DP to czy
                                        przy projektowaniu filtru dolnoprzepustowego uwzględnia to co zostało już zrobione
                                        w ramach filtru GP, tak aby nastąpiło zgranie faz głośników ?
                                        Last edited by wiesiek9990; 24.03.2014, 20:24.

Skomentuj

Czaruję...