Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

obudowa testowa + zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

obudowa testowa + zwrotnica

Jak zwykle podchodzicie do tematu - od razu zabieracie za parę kolumn czy tworzycie obudowe(1 szt) testowa ze zwrtoką, a potem zestaw docelowy (2 obudowy + 2 zwrtoki) ??

Moje doświadczenie w kwestii samego zaprojektowania jest niestety niewielkie, więc na początku oparłem się na "sprawdzonych projektach" z forum. Do ewentualnej korekty pewnie będzie sam wygląd i design zewnętrzny, natomiast co do zwrotki mogę ewentualne pobawić się i zobaczyć jak zagra przy niewielkich zmianach.Co do samej obudowy, proponuję kupić pocięte elementy np w Castoramie, nie musisz kupować całej płyty, jak chcesz poeksperymentować. Zwykły paździerz dosyć tani, ale na finalne kolumny robiłbym z MDF'u lub sklejki. Ja płyty meblowe z racji innego hobby kupuję w hurtowni, problemem jest to że musisz kupić całą płytę, ale trochę robię więc to dla mnie nie problem. Będę niebawem kupował całą płytę mdf do kolumn, które zamierzam zrobić, nie wiem czy wyjdzie jedna czy dwie, ale pewne coś mi zostanie. Jak coś daj znać. Potnie się na wymiary jakie potrzebujesz. Transport się jakoś załatwi :)) Może w przyszłości dam radę sam coś zaprojektować, zobaczymy.

Skomentuj

Zamieszczone przez akkilles Zobacz posta
      Jak zwykle podchodzicie do tematu - od razu zabieracie za parę kolumn czy tworzycie obudowe(1 szt) testowa ze zwrtoką, a potem zestaw docelowy
      a moze bys tak napisal szerzej o co chodzi?
      bo takie pytanie troche bez sensu

Skomentuj

nie wiem co tu takiego bez sensu? Jakie macie dobre praktyki i doswiadczenia? od razu finalny zestaw kolumn , czy czy jakis pojedynczy prototyp np do pomiarów itp?

Skomentuj

To zależy od wielu aspektów jeśli kopiujesz projekt który jest dopracowany to co chcesz korygować? Jeśli konstruujesz coś nowego możesz głośnik symulować w programie lub dodawać lub ujmować litrażu i słuchać jak jest lepiej według Ciebie. Zwrotnice robisz już w docelowych skrzyniach najważniejsze umiejscowienie głośników na forntcie i litraż.
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez akkilles Zobacz posta
            nie wiem co tu takiego bez sensu?
            sposob zadania pytania - rozwin swoja mysl bo dla mnie to mysl wyrwana z kontekstu i nie mam pojecia o co tobie chodzi i po co ci ta informacja

jak nie uzupelnisz to kosz

Skomentuj

Dobra, chyba zle sie wyraziłem...:)
              Generalnie zaczynam projekt zestawu 2 kolumn na drogich nietypowych materiałach i komponentach zwrotki... zanim zbuduje zestaw docelowy składający chce trochę eksperymentowac na róznych(kliku) wersjach zwrotki. Próbna obudowa i próbna zwrotnica wiadomo podniesie koszty. Nie chciałbym budowac pełnego zestawu tj dwóch kolumn tylko zrobić to na jednej. Wiadomo symulacje i pomiary bedą dla takiej jednej próbnej obudowy powinny pomóc w uzyskaniu ostatecznej zwrotnicy... ale nic mi nie zastąpi odsłuchu muzy na pełnym zestawie 2 kolumn...wykres to nie wszystko(dzwiek musi podchodzić po gust). Stąd moje pytanie jak wy do tego podchodzicie?
              Po prostu nie mam doświadczeń na tym czy mozna dosc mocno polegac na tym co wyjdzie na wykresie i wstępnym odsłuchu pojedynczej próbnej kolumny ...

Skomentuj

no i teraz ma to sens

wszystko zaczyna sie od 1szt
                ze zwrotnica walczysz na docelowej obudowie
                w stereo sluchasz najlepszych zwrotnic zeby sprawdzic przestrzennosc, scene itp

poczatkowe zabawy z litrazem mozna robic nawet w obudowach po innych konstrukcjach (ale tylko do sprawdzenia basu)

Skomentuj

Czaruję...
                X