Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer do kina wspomagający Dali Zensor 7 pomieszczenie 30m2. Czy da się na obudowie 30-35L?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta22Hz słychać baaardzo intensywnie, 21 Hz to już niestety cisza...
Bas 20-50 Hz
W tym obszarze ucho nie słyszy zbyt dobrze; niższą część tego zakresu można bardziej odczuć niż usłyszeć. Tutaj żyją sobie odgłosy przejeżdżających w oddali ciężarówek. Dudnienie, które słyszysz - czy raczej odczuwasz - pochodzące z następnej przecznicy, gdzie twój sąsiad używa ciężkiego sprzętu by wykopać fundamenty. Problem ten jest stosunkowo prosty do usunięcia przy pomocy dowolnego korektora. Jeśli jednak chcesz, by częstotliwości te były dobrze odczuwalne, tę strefę trzeba (ostrożnie) podbić. Posłuchaj utworu "Tiger" z albumu "This Fire" Pauli Cole, a zobaczysz o co chodzi. Lepiej jednak zostawić te częstotliwości w spokoju, chyba że masz subwoofer albo szerokopasmowe odsłuchy, które potrafią wiernie reprodukować to pasmo dźwięku. W innym przypadku możesz dodać dużo więcej dołu niż to konieczne. Zbyt dużo energii w tym paśmie szybko pochłonie dźwiękową przestrzeń i ściągnie miks do niższego, słabiej brzmiącego poziomu.
---------- Post dodany o 19:21 ---------- Poprzedni post o 19:08 ----------
najniższa struna w kontrabasie to E1 - 41,2Hz , niższe są tylko dźwięki syntetyczne , im niższy tym bardziej ,,rozlazły,,audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
http://www.rane.com/note160.html
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postaniższe są tylko dźwięki syntetyczne
Skomentuj
-
Obudowa 60 litrów, Scan Speak 32W/4878T00 i dwie membrany bierne 30W/0-00-00 napędza to Detonation DT300 (którego chętnie wymienię ale jeszcze nie wiem na co), Marios221 powinnien pamiętać kiedyś na forum podpytywałem o realizację subwoofera tego typu :) wzmacniacz ustawiony Flat Response 20 Hz
Utworu jutro posłucham i dam znać, dzisiaj już nie chce hałasować.
Subwoofer został stworzony jako wspomagacz w kinie domowym zestawu JBL E90, ale jak Pawel S. napisał nisko schodzący subwoofer jak się późnniej dowiedziałem na własnej skórze potrzebuję dobrych basowo kolumn, a niestety E90 grają fatalnie wg mnie i okazuję się, że odbiór basu z subwoofera w połączeniu z Roth Oli 4 (albo 40, zawsze zapomne, w każdym razie te starsze) jest znacznie lepsze.
Subwoofer będzie stał docelowo w miejscu w którym obecnie stoi, nie wiem czy można to nazwać ustawieniem w narożniku w celu podbicia rezonansów? Wiem że Rel w instrukcjach piszę żeby w narożniku stawiać subwoofer.
---------- Post dodany 27.11.2013 o 01:54 ---------- Poprzedni post 26.11.2013 o 23:37 ----------
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
gdzieś od 15 sek zaczynają się delikatne uderzenia basu niskiego powoli narasta bas do 2:06 i później zmienia się jego rytmika i później dalej rytmicznie w 5:18 bas odpuszcza trochę. w Całym utworze jest generalnie jedna rytmika basu niskiego, aczkolwiek czasami nieregularnie pojawiają się jeszcze niższe pomruki basu.
Spróbowałem jeszcze jednego utworu tego autora http://www.youtube.com/watch?v=f8J2ecUE_0E 0:56 zaczyna się bas, na moje ucho i przy próbach z generatorem dźwięku jakieś 23 Hz
Z subwooferem myślałem, żeby zrobić podbicie +3dB ale boję się o głośnik, myślę, ze przy flat response jest bezpieczniejszy, szczególnie przy filmach chociaż i wiele piosenek może być zabójcza, np. ostatnio ciągle grane w radiu Garrix - Animals.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postaLepiej jednak zostawić te częstotliwości w spokoju, chyba że masz subwoofer albo szerokopasmowe odsłuchy, które potrafią wiernie reprodukować to pasmo dźwięku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz postaProponuje posluchac dobrych organów. W Leżajsku sa "rułki", ktore graja 16Hz.
---------- Post dodany o 07:16 ---------- Poprzedni post o 07:13 ----------
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postaWiem że Rel w instrukcjach piszę żeby w narożniku stawiać subwoofer.
---------- Post dodany o 07:30 ---------- Poprzedni post o 07:16 ----------
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaI cały ten post jest bezwartościowy przez to zdanie. Tak kolego my mamy subwoofery, które potrafią zagrać najniższe pasmo poniżej 30 Hz. I tak potrafimy je zgrać z resztą zestawu.jako nie mającego pojęcia o nagrywaniu muzyki informuję cię ,że najważniejszy zakres przy nagrywaniu to środek.
Dla tego przy konsolecie stoją monitory 2 drożne a duże kolumny są dodatkowo stosowane ale nie przez cały czas , nie nożna tworzyć cały czas grając głośno.
Subwoofer jest jeszcze rzadziej stosowany a szczególnie jeden bo nagrać trzeba idealnie a w domu to sobie możesz słuchać jak chcesz.
Tak najogólniej realizator nagra bas odpowiednio , a jeden ,,potrafiący zgrać,, ustawi suba głośniej , drugi ciszej bo tak lubią.Last edited by bolonietoperz; 27.11.2013, 06:51.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaSubwoofer jest do kina i kinowych ścieżek wykorzystujących zakres 20-25Hz bardzo często.
Jeśli muzyka jest syntetyczna i pojawiają się w niej tak niskie dźwięki to system ma także to odtworzyć...Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postasystem ma także to odtworzyć...
---------- Post dodany o 10:20 ---------- Poprzedni post o 10:09 ----------
odtwarzając generowany czysty sygnał 20hz w domu , raczej słyszy się odpowiedz pomieszczenia , a nie dźwięk fali kilku metrów z 30cm głośnika ...audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postajasne, tylko jak kolega słyszy różnice między 20 a 25 hz , gigant
---------- Post dodany o 10:20 ---------- Poprzedni post o 10:09 ----------
odtwarzając generowany czysty sygnał 20hz w domu , raczej słyszy się odpowiedz pomieszczenia , a nie dźwięk fali kilku metrów z 30cm głośnika ...
Znowu na tym forum uczestniczę w durnych dyskusjach o tym co kto słyszy, powinien słyszeć lub co musi wiedzieć by słyszeć poprawnie. To jest chore. Dobrze robiłem nie zaglądając tu za często po blokadzie pisania. Bede musiał się znowu ograniczyć do przeglądania raz na tydzień.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaTo jest choreaudiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Dobra koledzy tak czytam na bieżąco co piszecie i się nie wtrącam bo liczę, że wyciągnę z tego jakieś wnioski. Niestety dyskusja zbacza trochę z tematu.
Może aby powrócić na właściwy tor to zapytam o kwestię umieszczenia głośników względem późniejszego ustawienia suba w pokoju.
Bylem już prawie zdecydowany, że zrobię ten subwoofer z głośnikiem i MB po bokach coś na styl ESA Profondo. Myślę jednak, że będzie on mało ustawny bo ni jak pewnie nie da się go ustawić w rogu pokoju, ani przy jakimś meblu. Czy lepszym rozwiązaniem będzie w takim przypadku głośnik w dół, MB z przodu?
Obu na przedniej ściance raczej nie chcę bo zrobi się z tego wyskoki klocek.
2 Pytanie rozważałem z kolegą 131183914 zamianę MB z 26W-0-00-00 na 30W/0-00-00 co myślicie na ten temat.
Proszę też o wypowiedź kolegów, którzy mają lub mieli suba na XLS 10 z MB w jakiej obudowie to zamknęli i jak się sprawuje?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Danielp Zobacz postaCzy lepszym rozwiązaniem będzie w takim przypadku głośnik w dół, MB z przodu?audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Musisz sobie to przeliczyc nie zawsze mb tej samej wielkosci co głośnik wystarczy do odpowiednio niskiego strojenia, ponieważ mogą się pojawic problemy z odpowiedzią impulsową. Jak ma byc jedna to raczej 30W ma dwa razy większy vas od 26, ale ostatecznie zależy to od wielkości skrzyni jaką wybierzesz.
Skomentuj
-
ja miałem suba z 30 cm głośnikiem z przodu i 2 x 25cm MB z boków , w rogu i był potężny bas. faktycznie MB na dole obwisa ale głośnik ją podniesie jak trzeba.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postachore jest to że nie rozumiesz zależności kilku metrowej fali i odpowiedzi pomieszczenia.
Skomentuj
-
Fala o częstotliwości 20Hz ma długość 17m , ile ma 21 i 25 hz ? policz sobie...
na szczęście nie słuchamy sinusów w jednej częstotliwości i rozważania można na tym zakończyć.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Oj widać, że ci brakuje doświadczenia i chyba wiedzy. Poczytaj o basie pneumatycznym, uzyskiwaniu niższego basu niż najniższy mod pokoju oraz o wadach takich praktyk czyli podbarwianiu basem pneumatycznym innych, wyższych częstotliwości. Zdobędziesz wiedzę to wtedy możemy porozmawiać o tym dlaczego nie trzeba mieć pokoju o długości ściany conajmniej 8,5m by usłyszeć 20hz.
Skomentuj
Skomentuj