Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-way do salonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3-way do salonu

Cześć Wszystim!
    to moj pierwszy post tutaj,
    chce zbudować kolumny 3-way do salonu 25m2 połączonego z kuchnią ok 6m2 (połączenie z salonem tyko barkiem 2m i przejściem 90cm i korytarzem ok 6m2 (metr szeroka długa kicha z samymi drzwiami),
    ściany gips-karton, w 2ch oknach (jedno balkonowe) firanki, na podłodze parkiet dąb, korytarz i kuchnia gres, z mebli w salonie spora kanapa i malutki dywanik no i jakaś tam witryna mała, w kuchni jak to w kuchni szafki, sufity na 2,6m podwieszane g-k po całości

czego słuchamy... w zasadzie wszystkiego ale głównie: pop, rock, soul często: rap, klasyka, jazz, metal jak nas najdzie to techno, trance i inne tłuki więc potrzebny sprzęt uniwersalny (wiem nie ma takiego ale mimo wszystko)

oczekiwania, nie musi być nas słychać na księżycu ale musi być czysto i przyjemnie, neutral na górze i po środku, bass głębszy ciepły kosztem dynamiki ale bez przesady, może kiedyś do zestwu dorobi się suba, pomieszczenie musi być wypełnione i stać się ciepłe od muzyki (ciężko mi to opisać)
    najlepiej jakby był komplet dźwięków nawet przy niskim poziomie głośności

co umiem, kiedyś zrobiłem kilka subów samochodowych, kilka domowych ale to było z 15 at temu gdzie pojemności liczyło się z wzorów, nigdy nie robiłem całego zakresu i to w dodatku dzielonego na 3... myślę więc że jestem za zielony jeszcze żeby tworzyć własne projekty
    więc pls o podpowiedź co z gotowców (tzn z projektów) było by odpowiednie dla mnie (bo zrobić koniecznie chcę sam)
    ze stolarką sobie poradzę (różne rzeczy budowałem min łódkę więc myślę że dam radę jednak odnośnie doboru przetworników, pudeł a przede wszystkim zwrotnic będę musiał prosić o pomoc- najlepiej pls o linka do projektu który był by ok wg Was

całość będę napędzał NAD c352 więc z tej strony powinno być wystarczająco,

aha budget... powiedzmy że na zwrotnice, przetworniki, kable 1k- 1,5k no max 2k o ile naprawdę będzie warto, pudeł nie liczymy

pls więc o pomoc,
    Pozdr!

Po pierwsze na forum jest dział z projektami który powinieneś odwiedzić .
    http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty
    Jeśli nic z publikowanych projektów nie przyciągnie twojego zainteresowania to wtedy należy szukać pomocy .
    Niebawem LuSzTi ma opublikować projekt 3-wey , którego koszt głośników i zwrotek ma się mieścić w granicach 1200 PLN więc może być to to czego szukasz .
    Last edited by toopcool; 15.11.2013, 07:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
      Niebawem LuSzTi ma opublikować projekt 3-wey , którego koszt głośników i zwrotek ma się mieścić w granicach 2200 PLN
      ok 1300-1400zł :) Takie w zasadzie optimum jeśli chodzi o 3-way na 8 calach. Czekam aż jeden z userów zrobi skrzynki i kupi głośniki.

---------- Post dodany o 08:11 ---------- Poprzedni post o 08:09 ----------

Ewentalnie jeśli kupisz głośniki i mi je wyślesz to zrobię projekt szybciej. Skrzynki się znajdą. Wymiary: 24cm szerokości, 100cm wysokości, 30cm głębokości.

---------- Post dodany o 08:13 ---------- Poprzedni post o 08:11 ----------

Przejrzyj sobie ten temat: http://diyaudio.pl/showthread.php/22...ny-(DIY)-do-1k
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

wiem że są tutaj projekty, obejrzałem wszystkie i wszystkie wykonania (niektóre przyznam przepiękne) jednak większość to 3-way na stx co nie do konca mi pasuje, nic ciekawego poki co nie znalazlem- projektow 3-way jest jak na lekarstwo poki co,

co do tego zestawy za 1300-1400 mieści się idealnie w moim budgecie :) teraz pytanie czy 8" wystarczy na łącznie podzielone 37m2? (w sumie nie wiem jak to liczyć jak pisałem salon 25 reszta połączona ale nie w pełni otwarta- łącznie dodatkowe 12m2)

jak rozumiem polecasz
        http://audiotransducers.com/pl/glosn...tw030wa07.html
        http://audiotransducers.com/pl/15-16...tek-fw146.html
        http://audiotransducers.com/pl/22cm/...l22rn4x-p.html

Skomentuj

Zamieszczone przez pm82pm Zobacz posta
          jak rozumiem polecasz
          Tak, to jest takie optimum w mojej ocenie jeśli chodzi o 3-way w okolicach 1200zł.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sprawność zestawu nie będzie oszałamiająca ( 84 - 85 dB ) jednak na powierzchnię którą posiadasz zupełnie wystarczy , jeśli nie zależy Ci na masażu wątroby i zatykaniu uszu .

Skomentuj

Można zrobić zestaw na głośniejszym L22, ale on będzie wymagał większej, głębszej obudowy

Skomentuj

Ja mam L22+FW146+9950 na zwrotce zrobionej przez Lusztiego (dzięki) i do tego 100W yamahę. Salon+kuchnia+jadalnia wszystko otwarte ok. 40m2. Te 100W da się wykręcić do wskazania na wzmacniaczu ok. -3 -6db, (czyli 25-50W? Dobrze liczę?), ale wysiedzieć w tym natężeniu dźwięku dłużej niż 3-5minut to już nie bardzo. Więc jeśli nie zależy ci na koncertowym ciśnieniu, to wystarczy zdecydowanie. Budżet wyniósł bodaj jakieś 1600zł na głośniki i elementy zwrotki.

Oryginalną zwrotkę Lusztiego troszkę wyregulowałem po przywiezieniu do domu, ale tylko jeśli chodzi o głośności poszczególnych pasm (troszkę głośniej średnie, odrobineczkę ciszej wysokie) i jest fajnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                  Oryginalną zwrotkę Lusztiego troszkę wyregulowałem po przywiezieniu do domu, ale tylko jeśli chodzi o głośności poszczególnych pasm (troszkę głośniej średnie, odrobineczkę ciszej wysokie) i jest fajnie.
                  Pamiętam, że dostrajaliśmy to u mnie, nie pamiętam na czym wzmaku? Bo Yamahy to specyficzne granie, dość jasne górze.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                    Sprawność zestawu nie będzie oszałamiająca ( 84 - 85 dB ) jednak na powierzchnię którą posiadasz zupełnie wystarczy , jeśli nie zależy Ci na masażu wątroby i zatykaniu uszu .
                    na zatykaniu uszu mi nie zależy na masażu wątroby prędzej ale myślę że jak mi będzie brakowało to się dostawi do zestawu suba który załatwi ten temat

LuSzTi, który głośniejszy L22 byś widział w tym zestawie? skrzynki mogą być większe kosztem zapasu dołu
                    jak pisałem, zestaw chciałbym żeby się zachowywał mniej więcej tak:
                    nie musi być nas słychać na księżycu ale musi być czysto i przyjemnie, neutral na górze i po środku, bass głębszy ciepły kosztem dynamiki ale bez przesady, może kiedyś do zestwu dorobi się suba,

Skomentuj

L22 RNX/P jest głośniejszy ale potrzebuje większej skrzynki.
                      L22 RN4X/P jest cichszy, ale dzięki temu potrzebne jest mniejsza skrzynka.
                      Ewentualnie zestaw z innego wątku, z tym, że 4R:
                      http://www.poweraudio.pl/fountek-neocd35h-p-93.html
                      http://audiotransducers.com/pl/glosn...5m4624g00.html
                      http://audiotransducers.com/pl/25-26...w-4534g00.html
                      Z tym, że komora basu to jakieś 80l.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Dostrajaliśmy Luszti u Ciebie, nawet na moim wzmaku, ale po paru miesiącach słuchania się mi odwidziało na inaczej :-) Poza tym inne pomieszczenie. U mnie większa kubatura, ale za to znacznie mniej elementów wygłuszających, większa odległośc słuchania. Pewnie tu jakieś różnice. Ale fakt, że Yamaha na górze gra trochę głośniej. Nawiasem mówąc nadal stoją surowe skrzynki, nie udało mi się zabrać za temat (dużo się działo: remont u teściów, dzieci do przedszkola, zmiana pracy itp). Mam plan na grudzień/styczeń, może się uda zrealizować.

Korekta, zajrzałem do starego excela: głośniki 1500zł +zwrotka 300

Zestroisz nieco wyżej to i wątrobę pomasuje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          L22 RNX/P jest głośniejszy ale potrzebuje większej skrzynki.
                          L22 RN4X/P jest cichszy, ale dzięki temu potrzebne jest mniejsza skrzynka.
                          Ewentualnie zestaw z innego wątku, z tym, że 4R:
                          http://www.poweraudio.pl/fountek-neocd35h-p-93.html
                          http://audiotransducers.com/pl/glosn...5m4624g00.html
                          http://audiotransducers.com/pl/25-26...w-4534g00.html
                          Z tym, że komora basu to jakieś 80l.
                          tak się jeszcze zastanawiam, czy alu jest dobrym wyborem jeżeli chcę uzyskać ciepły bas?
                          nie jestem znawcą ale jak się interesowałem tematem z 15lat temu to celuloza lepiej się sprawdzała dla takich oczekiwań

Skomentuj

aha budget... powiedzmy że na zwrotnice, przetworniki, kable 1k- 1,5k no max 2k o ile naprawdę będzie warto, pudeł nie liczymy
                            uzyskać ciepły bas?
                            TIW200 :)
                            Jedyny minus to w solówce skuteczność zestawu będzie nie wysoka i żeby go w pełni wykorzystać trzeba mieć te 100-150W przy 8om :)

Skomentuj

Podpinam się pod temat.. interesuje mnie jakieś dobre 3way w cenie do 2000zl za same głośniki. W najbliższych miesiącach będe w stanie kupić zaproponowane przez Was głośniki w celu utworzenia jakiegoś dobrego projektu 3way.

Kwestia czy ktoś by chciał zaprojektować zwrotki i obudowy do tego?? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                                Kwestia czy ktoś by chciał zaprojektować zwrotki i obudowy do tego??
                                ja ale dopiero na wiosnę :(

Skomentuj

To nawet by pasowało. ja będe w stanie zakupić głośniki do projektu w okolicy lutego.

Więc czekam na propozycje jakie przetworniki były by w tej cenie najlepszym rozwiązaniem do muzki wszechstronnej:P

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/rozne-kost...0#entry2993135
                                    http://www.audiostereo.pl/rozne-kost...0#entry2993225
                                    + Scan HDS Tweeter i mamy bardzo fajny zestaw z głośnikami za ok 1600-1700zł

Skomentuj

LuSzTi jakiego rozmiaru maja być skrzynki? NIebawem będę kupował płytę na suba to pewnie coś zostanie i mozę się coś skleci. Po nowym roku chciałbym dorobić zestaw do tego suba to nowy projekt by był ok. A może zrobić obudowę z uniwersalnym przednim panelem, żeby można było w przyszłości inną konfigurację głośników zainstalować, wiadomo średnice są różne i zmieniać tylko przód z odpowiednimi otworami. Pojemność obudowy również można zmienić stosując np jakąś przegrodę lud dodatkowe tłumienie. Czy takie coś ma sens? Co wy na to? Czy takie coś można zrobić w postaci uniwersalnej obudowy??

Skomentuj

Gdybym miał wolne 900zł to te L26 już byłyby moje. Muszę jednak kupić budę do clona i trafo :( Nad czym tu się zastanawiać 400zł/szt!
                                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Czaruję...
                                        X