A ja tak zapytam jaki budżet chciałbyś przeznaczyć na tą konstrukcję? - takie absolutne maximum
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tanie monitory do komputera diy
Collapse
X
-
Kolego tylko zadaj sobie pytanie czy wyjdzie Ci to na lepsze? Bo robić żeby się narobić to chyba nie tedy droga, nie chce Cię zniechęcać ale warto podsumować wszystkie za i przeciw. Bo z pustego to i Salomon nie naleje.DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Ale zawsze można obliczyć objętość obudowy, br. Zrobić obudowę szczelinową z oryginalną objętością. Powinno to lepiej zagrać od Logitechów. Koszt tak jak już pisałem byłby tani i tańszy od tego zestawu stx co już wyżej wymieniłem.
---------- Post dodany o 21:37 ---------- Poprzedni post o 21:36 ----------
Kolumny mają być używane do słuchania muzyki z komputera i oglądania filmów. I przy tym zrobione najmniejszym kosztem.
Skomentuj
-
Osobiście nie widzę dźwiękowego sensu w takiej przeróbce chyba że chcesz tylko się pobawić, poćwiczyć, pouczyć się diy i zmienić wygląd kolumn.
Załóżmy, że wydasz na wszystko ok 150 zł i okaże się że wydatek nie był wart pracy i funduszy...
Gdybyś zmienił plany to mam do sprzedania monitory właśnie na 14scx i pc. W razie czego pisz na pw.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez etaks Zobacz postachcesz tylko się pobawić, poćwiczyć, pouczyć się diy i zmienić wygląd kolumn.
Zmierzyłem średnice b-r wychodzą 64 kratki. Czyli br zrobiłbym 1cm x 16cm. Długość pozostałaby taka sama czyli 12,5 cm. Objętość oryginalnych skrzyń wynosi 9,48 litra bez uwzględnienia objętości b-r(w sumie to części b-r o dł. 5,5 cm) i głośników. B-r składa się z dwóch części o dł. 5,5cm i 7cm czyli 12,5cm
Obudowy bym zrobił wymiary netto w. 40cm sz. 16cm. gł. z tym mam problem
Nie wiem czy obliczyć bez odejmowania od objętości obudowy głośniki i cały b-r czy tylko tą część którą widać na foto b-r po między głośnikami:
https://diyaudio.pl/i/24871/ekpg4dhm...1384715966.jpg
Docelowo kolumna by wyglądała tak:
https://diyaudio.pl/i/24871/cg0w420h...1384735794.jpg
No tak w dużym przybliżeniu oczywiścieLast edited by konrad1; 18.11.2013, 01:45.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postamożesz dożucić 0,5-1litr
Widziałem w jednym projekcie że przetworniki były umieszczone z tyłu nie wszystkie. Czyli mógłbym jeden głośnik średniotonowy lub niskotonowy dać na tył. Jest jakaś różnica czy to jest GDN czy GDM. Wiem że przy GDN nie robi to różnicy bo w subwooferach umieszcza się np. od dołu. Ale mógłbym dać tego GDM na tył?
https://diyaudio.pl/i/24871/2nq6cev5...1384776738.jpg
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postao.5 litra ponieważ masz jeszcze oblętość tych tulei plastikowych w któych były głośniki.
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaStrasznie kombinujesz nie wiadomo po co.
Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz postaCzuć sarkazm?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez konrad1 Zobacz postaWidziałem w necie takie kolumny, gdybym ich nie zobaczył to bym się nawet nie pytał
Skomentuj
Skomentuj