Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt DIY do 1200 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt DIY do 1200 zł

Witam wszystkich serdecznie. Nazywam się Paweł i jest to mój pierwszy post na forum :).
    Zarejestrowałem się tutaj, aby Was prosić o pomoc w wyborze konstrukcji kolumn DIY do ok. 1200 zł (jak w temacie). Mój pokój ma ok 20m2, posiadam wzmacniacz Yamaha ax-500. Interesowała mnie kontrukcja dabyla TL na głośnikach AWX, gdyż zależy mi na dość niskim basie(ok. 38-40 Hz, zestaw bedzie czasem używany do filmów). Czy w tym budżecie znajdę coś lepszego?
    Pozdrawiam, Paweł

Nie słuchałem zestawu ale w ciemno wydaje mi sie ze będzie lepsze:) Jesli przede wszystkim zależy ci na dobrym Basie zastanów sie nad poniższym projektem. Powinieneś zmieścić sie w kwocie podanej.

http://diyaudio.pl/showthread.php/22...jekt-by-LuSzTi

Skomentuj

Jeśli zdecydujesz się na TL z 18 AWX to może warto zaczekać na zwrotkę z wavecorem gdzieś czytałem, że taka powstaje.

Skomentuj

Tylko, że moja Yamaha nie obsługuje 4 ohm, ale jeśli różnica jest rzeczywiście duża to moge ją zmienić :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawelk Zobacz posta
          Tylko, że moja Yamaha nie obsługuje 4 ohm, ale jeśli różnica jest rzeczywiście duża to moge ją zmienić :(
          Jest różnica na korzyść Wavecora.

Skomentuj

Czyli Yamaha idzie na strych. A jaki wzmacniacz polecacie do ok. 350 zł do tych kolumn? Wiem, mało,ale na wiecej mnie teraz nie stać.

Skomentuj

To może warto zostawić Yamahe a kase dorzucić do kolumn? Za 1500 zl można złożyć już fajne 3 way.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A jakie polecasz do tej kwoty?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  To może warto zostawić Yamahe a kase dorzucić do kolumn? Za 1500 zl można złożyć już fajne 3 way.
                  Do których i tak będzie musiał zmienić wzmacniacz, nie dzis to za pol roku:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                    Do których i tak będzie musiał zmienić wzmacniacz, nie dzis to za pol roku
                    Dlaczego? AX500 to jest wzmak ze starej serii, powinien spokojnie dać radę.

Jeśli byłbyś w stanie kupić taki komplet głośników:
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/22...l=1#post378159
                    To zwrotkę zrobię za friko oraz przedstawię pełny projekt na forum.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ok, dzieki za pomoc. Przemysle Wasze propozyje i dam znac co wybieram

Skomentuj

Że tak zapytam,od kiedy 40hz to niski bas??

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                          Że tak zapytam,od kiedy 40hz to niski bas??
                          A od kiedy 40Hz to nie jest niski bas skoro bas słyszymy dopiero około 24-26Hz?
                          Do 40Hz to już nie daleko.
                          Po za tym, panele do subwooferów mają zazwyczaj minimalne odcięcie 50Hz, a nawet posiadają subsoniki na około 30Hz.
                          Więc te 40Hz to jednak niski bas, chyba ze się pomyliłeś o jedno zero.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawelk Zobacz posta
                            4 ohm? wydaje mi się, że chodziło o połączenie Wavecor TW030WA08 i AWX 18.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Może kolegę kręcą dopiero pojedyncze herce przechodzące przez kiszki jak robi przy budowie młotem pneumatycznym.

Skomentuj

Zamieszczone przez guczi Zobacz posta
                                4 ohm? wydaje mi się, że chodziło o połączenie Wavecor TW030WA08 i AWX 18.
                                Pisząc tą wiadomość miałem na myśli projekt z linku.
                                Mam jeszcze do Was pytanie co zyskam robiąc konstrukcję 3-way oprócz większego kopa w basie?

Skomentuj

3way vs 2way to osobny i bardzo obszerny temat do dyskusji, oba rozwiązania mają swoje wady i zalety, przy czym poprawnie skonstruowane 3way zwykle będzie mieć przewagę w postaci dalszej redukcji zniekształceń nielinowych, linowych i intermodulacyjnych oraz większe rozciągnięcie pasma przenoszenia, za cenę większej komplikacji konstrukcji i zwykle większej wymaganej odległości odsłuchu dla prawidłowego sumowania się przetworników. To tylko ogólny zarys, a efekty mogą być bardzo różne w zależności od wszystkich elementów składowych konstrukcji, no może pomijając kable
                                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Dziekuje za usuniencie postów PANA HIPOKRYTA

Skomentuj

To opłaca się inwestowac więcej w 3-way jeśli nie zależy mi tak na kick-basie jak na jakości średnicy i tweetera?

Skomentuj

Ale właśnie średnica będzie lepsza z 3-way :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X