Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe do 1500-2000 nie DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe do 1500-2000 nie DIY

Witam planuje zakup lub zlecenie wykonania kina domowego do 1500-2000 zł bez suba (mogę dokupić w późniejszym okresie). Aktualnie posiadam Ampli Pioneer VSX-D 512 ( http://www.pioneer.eu/eur/products/a...12-S/page.html ) i kolumny GDN 18 AKX + GDWK AKX które wykonałem dzięki wam. Niestety o ile z dźwięku jestem zadowolony to moje umiejętności i sprzęt dostępny nie pozwoliły na wykonanie ładnych paczek wiec pójdą na sprzedaż na części lub jako komplet DIY.

Wymagań nie mam wielkich chciałbym aby fronty były najlepiej 3d i żeby schodziły niżej niż wspomniane akx aczkolwiek może i lepiej pózniej dokupić suba ?? Początkowo myślałem nad 3d na scx i 14scx + pj satelity, niestety widzę że scx przeszedł lifting i nie ma gotowych zwrotnic wiec zlecenie wykonania pudeł stolarzowi odpada. Pokój ma około 22m2. Słucham również sporo muzyki (każdego rodzaju) więc fronty muszą coś sobą reprezentować.

Szukam porady co kupić lub zlecić w tym zakresie cenowym, używki oczywiście wchodzą w gre. Nie mam wiedzy wystarczającej aby samemu coś wybrać, słuchałem kiedyś w markecie kin w tym zakresie ale to porażka w porównaniu do tego co już posiadam, kolumny JBL, CANTON, ELTAX do 1000 zł fronty grały gorzej od AKXów.

Przeszukiwałem forum jednak nie mogłem znaleźć nic takiego ze względu na brak możliwości i umiejętności wykonania pudeł.

Za wszelkie rady z góry dziękuje. I liczę na pomoc

---------- Post dodany 20.11.2013 o 00:41 ---------- Poprzedni post 18.11.2013 o 14:48 ----------

UP może ktoś coś doradzić czy pozostanie mi kupienie kina STXa ale nie wiem czy będę zadowolony :(

jak nie znajdzie sie nikt z ciekawymi uzywkami to chyba lepiej kupic gotowe STXy
    nie graja wcale zle - oczywiscie gorzej niz AKX, ale wielu znajomych jest zadowolonych i nie potrzebuje nawet suba

szkoda ze sam nie zrobisz skrzynek bo by wyszlo cos ciekawego :(

Skomentuj

A jakich ciekawych używek szukać ?? do nowych tonsili jestem bardzo sceptycznie nastawiony... rozglądając sie po allegro jedynie co przykuło moją uwagę to wharfedale.

Sam skrzynek nie wykonam ale możemy przyjąć że stolarz znajomy wykona je z plyty 16mm za około 800 zł ale wtedy nam zostaje 1200 zł na przetworniki i zwrotnice, do tego muszą być gotowe projekty zwrotek.
      Last edited by siwy645; 20.11.2013, 07:26.

Skomentuj

A może coś takiego ?
        http://allegro.pl/kolumny-magnat-qua...701577863.html

Skomentuj

Zamieszczone przez siwy645 Zobacz posta
          A jakich ciekawych używek szukać ??
          okazji - raczej tylko uzywki

możemy przyjąć że stolarz znajomy wykona je z plyty 16mm za około 800 zł
          jakis forumowicz zapewne wykonalby to taniej...

ja mam fajny zestaw glosnikow na kino. ale niestety 4r :(

---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post o 11:25 ----------

Zamieszczone przez robie Zobacz posta
          ciekawe
          warto negocjowac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            okazji - raczej tylko uzywki
            Rozumiem że okazje tylko bardziej pytanie o jakieś konkretne modele, czasu mam sporo bo będę się przeprowadzał dopiero w maju gdzie będę remontował salon pod mini kino.

jakis forumowicz zapewne wykonalby to taniej...
            Możliwe aczkolwiek prawdopodobnie mój stolarz zamiast płyty wolałby w tej samej cenie użyć litego drzewa bo nie lubi się bawić z płytami musiałbym znim pogadać jedyny z nim problem to brak czasu ma dużo zleceń ... tak to już bywa z porządnymi fachowcami.

ja mam fajny zestaw glosnikow na kino. ale niestety 4r
            A możesz pochwalić się co to jest ?? zmiana ampli nie za bardzo wchodzi w grę aczkolwiek istnieje taka możliwość ten był kupiony budżetowo za 230 zl

Zamieszczone przez robie Zobacz posta
            Wątpię żeby zszedł na 2k zł z wysyłka a to naprawde jest maksymalny próg finansowy na jednorazowy wydatek.

Skomentuj

Ja mam okazyjnie kupione tonsile gdn 13/40/8 i 10 + mission na gore. Do kina idealne. Daja rade w 6 litrach, dobra efektywnosc, dobra srednica.
              Zestaw uzupelniony subem na 12" samochodowym stx
              Jakby fronty mialyby byc duze to z wersji 10 powstana "kominy" po 4szt na kolumne

No ale wszystko 4r :(

---------- Post dodany o 17:20 ---------- Poprzedni post o 17:18 ----------

Zapytaj zibiego czy ma swoje tonsile - on bral po 2szt na kolumne. I moze do maja ktos zrobi skrzynki

Skomentuj

Mam komplet Tonsila GDN 13/40/8 i 10, fronty po dwie sztuki, central dwie i monitorki po jednym co daje 8 sztuk wychodzi 8R:) Myślę ze spokojnie oddam zestaw za 250zł +kw. Posiadam też zestaw Vify TC14 - 8 sztuk + TC26-wysokotonówki. Komplet myślę jakieś 500zł.

Paweł już będzie wiedział co z tego zrobić.

Skomentuj

Czyli tonsila masz komplet bez wysokich a vify wszystko co mi potrzeba ?? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem :)

Szukam i szukam i chciałbym zapytać co myślicie o kinie opartym na projekcie LuSzTiego STX T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X + STX WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X czy to by miało sens ? Nie wiem czemu ale nie przemawia do mnie średnica 13-14cm aczkolwiek mogę się mylić.

Skomentuj

Może coś takiego: tonsil, seas, vifa:
                    http://www.audiostereo.pl/rozne-kost...st__p__2992490

Skomentuj

Zamieszczone przez erem Zobacz posta
                      Nie powiem ciekawe :) tylko szkoda że są zastosowane rożne głośniki i fornir różny, jakoś wydaje mi się że wysokotonówki powinny być wszędzie jednakie

Skomentuj

Zamieszczone przez erem Zobacz posta
                        minus za rozne wysokotonowki
                        plus za glosniki i wykonanie. dobra propozycja

Szukam i szukam i chciałbym zapytać co myślicie o kinie opartym na projekcie LuSzTiego STX T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X + STX WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X czy to by miało sens ? Nie wiem czemu ale nie przemawia do mnie średnica 13-14cm aczkolwiek mogę się mylić.
                        a ja bym wolal w/w tonsile.
                        szczerze mowiac kino bym zrobil na 10-13cm glosnikach + niewielki sub
                        a wieksze kolumny osobno do sluchania muzyki

Skomentuj

szczerze mowiac kino bym zrobil na 10-13cm glosnikach + niewielki sub
                          a wieksze kolumny osobno do sluchania muzyki
                          Czyli nie próbować godzić kina z muzyką ? Kino mieć osobno a stereo osobno ? To krzyżuje moje plany zupełnie ale może to jest dobre rozwiązanie. Jest jakieś gotowe urządzenie do przełączania głośników aby to było pod 1 ampli ? I nie wiem Jak teraz z miejscem w salonie to pogodzić :/

Skomentuj

Czyli nie próbować godzić kina z muzyką ?
                            mozesz, ale jeszcze nie slyszalem zadnego ampli do kina ktory zagral lepiej lub podobnie jak zwykle stereo

propozycje zibiego sa bardzo dobre. ja sam na takich glosnikach to kino bym sobie zrobil (tylko po co mi to?)
                            ale projektowanie zwrotnicy + obudowy juz sporo koszt podnosza

a czy ten stolarz nie moglby pociac plyty pod katem? wtdy sam bys szybko skrzynki zlozyl

Skomentuj

mozesz, ale jeszcze nie slyszalem zadnego ampli do kina ktory zagral lepiej lub podobnie jak zwykle stereo
                              Wzmacniacza osobnego do stereo na pewno nie będzie generalnie myślałem o wyłączaniu głośników i zostawianie frontu do muzyki. Mój taką opcje posiada podejrzewam że inne również.

propozycje zibiego sa bardzo dobre. ja sam na takich glosnikach to kino bym sobie zrobil (tylko po co mi to?)
                              ale projektowanie zwrotnicy + obudowy juz sporo koszt podnosza
                              Co do propozycji Zibiego rozważam tylko boję się że ani vify ani tonsile nie zadowolą mnie przy samym stereo. Do tego brak zwrotnic :(

a czy ten stolarz nie moglby pociac plyty pod katem? wtdy sam bys szybko skrzynki zlozyl
                              Bardzo możliwe ale zanim się do niego wybiore muszę mieć gotowy projekt aby mu tyłka nie zawracać niepotrzebnie.

Możemy przyjąć że mogę wydać 1300 zł na wszystko prócz pudeł.

---------- Post dodany o 15:33 ---------- Poprzedni post o 15:02 ----------

Czytam różne fora i serwisy odnośnie jakich używek szukać i wszędzie polecają Taga Harmony, Kody i Jamo. Czy cokolwiek z tego jest coś warte ? Z tagami i Jamo nie miałem styczności nigdy Jamo kiedyś słuchałem i miałem styczność dokładnie zmodelem Studio 180 i chyba altusy 110 lepiej grały :/ przynajmniej miały zwrotnice.

Skomentuj

Drogi kolego tak ja Ci wspominałem kino domowe do muzyki za bardzo się nie nadaje, tym bardziej w kwotach w jakich chcesz operować. Ampli jak sam piszesz pod 300zł to też pewnie więcej niż tragedia. Zrób tak jak Pawel S. mówi osobno kino osobno stereo, a jak nie to zrezygnuj ze słuchania muzyki:-) Tak serio to jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. To Ty wydasz kasę, Ty będziesz tego używał... albo po prostu wydasz kasę i będzie się kurzyło;-) Pomyśl 10 razy bo ludzie dobrze Ci radzą, a chcesz być mądrzejszy.. najgorsze jest to, że dobrze tym ludziom się radzi, a oni tak swoje. Mów do słupa a słup jak

Koda i Jamo kojarzą mi się z tanimi bublami, których miałem okazję słuchać u znajomych, w dodatku spinane z ampli

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                  a jak nie to zrezygnuj ze słuchania muzyki:-)
                                  Jeżeli będzie taka konieczność to tak zrobię priorytetem jest kino bo oglądanie filmów w stereo nie zachwyca. Zawsze też mogę zostawić AKXy do muzyki z których jestem zadowolony a kino kupić tańsze.

Ampli jak sam piszesz pod 300zł to też pewnie więcej niż tragedia.
                                  Mimo że kosztował tyle jestem z niego bardzo zadowolony na moje potrzeby wystarcza. Spinałem AKXy z Onkyo szwagra TX-NR579 który mimo ceny dużo wyższej w stereo nie radził sobie tak jak Pioneer.

najgorsze jest to, że dobrze tym ludziom się radzi, a oni tak swoje. Mów do słupa a słup jak
                                  Wszystko do mnie dobrze dociera szanuje innych i ich poświęcony czas dla mnie oraz rady które mi dają. Ciężko przyciułać grosza w naszym kraju na rzeczy które nie są niezbędne do życia więc przy zakupie szukam rad i opinii oraz pomocy.

Skomentuj

boję się że ani vify ani tonsile nie zadowolą mnie przy samym stereo.
                                    o brzmienie bym sie nie martwil. bardziej o brak basu
                                    ale nawet na wiekszych kolumnach z amplitunera nie ma basu :/

Bardzo możliwe ale zanim się do niego wybiore muszę mieć gotowy projekt aby mu tyłka nie zawracać niepotrzebnie.
                                    a jak chcesz to miec wykonczone? bo jak prosto to mozna sie dogadac... a nie mu przeszkadzac

wszędzie polecają Taga Harmony, Kody i Jamo.
                                    czyli budzet liga :/

Zawsze też mogę zostawić AKXy do muzyki z których jestem zadowolony a kino kupić tańsze.
                                    to bierz gotowe STXy na samych satelitkach i dokup drugi wzmacniacz stereo. tanio, szybko i dobrze

AKXy postawisz tam gdzie powinny stac
                                    satelitki sobie powiesisz po rogach

---------- Post dodany o 18:33 ---------- Poprzedni post o 18:27 ----------

http://stx.pl/stx-kd-200-n-5-1-kolor-orzech.html
                                    1500zl gotowy zestaw

ja bym bral
                                    4x http://stx.pl/stx-e-200-n-kolor-wenge.html lub http://stx.pl/e-250-kolor-wenge-efektowy.html
                                    + http://stx.pl/c-200-n-kolor-wenge-centralny.html
                                    + http://stx.pl/stx-s-250-n-kolor-wenge.html lub mniejszy http://stx.pl/stx-s-200-n-kolor-wenge.html

wychodzi 1100-1200zl

Skomentuj

a na front nie bedzie lepiej w BR http://stx.pl/stx-f-110-n-kolor-wenge.html ?

zobacze bo moze tez koledze bede skladał 5.1 i sie zastanawiałem nad tym zestawem bez podłogówek

Skomentuj

wszystko zalezy jak nisko zrobi podzial satelitki - sub

Skomentuj

Czaruję...
                                        X